Blog

20

Bezglutenowy chleb nad chlebami!

03/11/2015

Bezglutenowy chleb nad chlebami!

03/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Upiekłam w życiu wiele bezglutenowych chlebów z mąk naturalnych oraz z mixów polskich, włoskich i czeskich. Ale bezglutenowy bochenek z angielskiej mieszanki, który wyjęłam z pieca wieczorem, przebił wszystkie dotychczas znane nam chleby. Daniel myślał, że to jego glutenowy chleb  i rozkroił go bezceremonialnie (na szczęście na czystej desce), Zosia ze łzami w oczach jadła piętkę, a Antek prosił, czy mógłby dostać ten chlebek jutro do szkoły na drugie śniadanie. 

 

 

chleb angielski Bakels (2)Składniki:

 

 

chleb angielski Bakels (5)Mąkę wsypałam do miski wraz z drożdżami, dodałam wodę oraz oliwę. Mieszałam robotem przez 5 minut – do uzyskania dość gęstego, lepkiego ciasta. Blat stołu posypałam bezglutenową mąką, wyłożyłam ciasto i uformowałam bochenek.

Ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i okryłam folią spożywczą.  Piekarnik nagrzałam na 200 stopni (termoobieg).

 

 

chleb angielski Bakels (1)Gdy po około kwadransie chleb podwoił objętość, posypałam go lekko bezglutenową mąką, a nożem zrobiłam kilka poprzecznych nacięć. Blachę wstawiłam do piekarnika na niespełna 30 minut.

Zapach dobiegający z pieca podpowiadał nam, że czeka nas uczta. Ale takich doznań się nie spodziewaliśmy! Z piekarnika wyjęłam kształtny, pięknie przypieczony bochenek, lekki jak piórko.

 

chleb angielski Bakels (6)Bochenek wyglądem i zapachem tak przypominał glutenowy chleb, że dzieci zrobiły glutenowemu tacie żart. Gdy wrócił z pracy powiedziały, że mamie udało się kupić wymarzony dla niego chlebek. Daniel obejrzał, powąchał i … uwierzył! Niestety, ta historia mogła się skończyć tragicznie.

Otóż w chwili naszej nieuwagi Daniel rozkroił nasz angielski, bezglutenowy chlebek!

 

 

chleb angielski Bakels krojony (3)aTyle dobrze, że uczynił to na czystej deseczce i wyjętym z szuflady nożem, a nie sprzętami, których na co dzień używa w swoim glutenowym kąciku. Zosia w porę dostrzegła dramat i podniosła alarm:

Oszołomiony Daniel zdębiał:

 

 

chleb angielski Bakels (9)Sytuację udało się w porę uratować. Odkrojoną piętkę posmarowałam masłem i zaniosłam Zosi na pocieszenie. I znowu płakała, tym razem ze szczęścia. Wąchała swoją piętkę, oglądała ze wszystkich stron, odłamywała i gniotła. Jadła z takim smakiem, że chętnie rozkroiłabym dla niej cały bochenek…

 

 

chleb angielski Bakels krojony (7)aDaniel nie odpuścił i również zażyczył sobie kromeczkę. Potwierdził, że to glutenowy smak. W tej sytuacji, choć dobiegała godzina 21, i Antek nie dał się zbyć:

Z namaszczeniem zatopił zęby w suchej skibce i pochłonął ją w mig, prosząc, by zrobić mu jutro drugie śniadanie właśnie z tego chleba.

 

chleb angielski Bakels krojony (2)aW tej sytuacji mój angielski chlebek nie dotrwał do porannej sesji zdjęciowej, przy dziennym świetle. Sfotografowałam naprędce to, co zdążyłam :). A Antkową kromkę powyginałam na wszystkie strony – i gięła się jak pszenna! Osobiście ugryzłam tylko kawałek skórki. I uwierzcie: po raz pierwszy jadłam chlebek, który smakował naprawdę jak glutenowy! (ten smak pamiętam z licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem). Smak był tak identyczny, że mnie nie zachwycił… Dlaczego? Bo nigdy nie cierpiałam smaku i zapachu glutenowych wypieków. I wbrew pozorom  to chyba najlepsza ocena dla bezglutenowego producenta…

 

 

chleb angielski Bakels krojony (5)aDotąd palmę pierwszeństwa w produkcji bezglutenowych mixów i pieczywa przyznawałam Włochom. I owszem, nadal uważam, że mają znakomite produkty (m. in. Nutri Free i Schaer). Jednak teraz, gdy wypróbowałam angielską mieszankę, zdobytą wiosną na targach Gluten Free Expo 2015 w Warszawie, zmieniam zdanie. Otóż nie tylko Włosi rządzą bezglutenowymi podniebieniami… Ponoć znakomite są również francuskie i irlandzkie mieszanki. Gdy wypróbuję, dam znać.

 

KOMENTARZE (20)

Nina 05/07/2021 14:57
Mam pytanie odnośnie drożdży, jak i wypiekacza do chleba. Czy drożdże zawsze musza być suszone? Świeże się nie nadają? Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedż
Bezglutenowa Mama 05/07/2021 22:29
Mogą być zarówno świeże, jak i suszone. & g suszonych to 25 g świeżych :) Wypiekacza nie używam, wolę foremki i piekarnik :) Pozdrawiam serdecznie z kolonii bezglutenowych :)
Nina 06/07/2021 12:02
Dziekuję za odpowiedź <3 Pytałam o te drożdze świeże bo wówczas należyałoby chyba zrobić rozczyn..? I zastanawiałam się, czy juesli rozkruszy się zwykłe drożdże na całą mieszankę, ale bez przygotowania rozczynu, czy to zadziała/ czy one wyrosną jak potrzeba? Buziaki
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/08/2021 14:21
Świeże drożdże rozpuszczam zawsze w3 łyżkach wody. Nie wiem, czy podziała rozkruszenie ich na mące.... Próbowałaś już?
Jagoda 01/03/2018 15:38
Córka płacze ze szczęścia że je chleb ? Jezus Maria :D
marek 08/02/2018 14:16
Polecam sklep internetowy z gotowymi mieszankami na chleb. kupuje tam juz od dłuższego czasu , duzo smakow do wyboru... upieczchleb polecam
Bezglutenowa Mama 08/02/2018 15:04
Marku, sklep, który podałeś, sprzedaje mieszankę na bazie mąk bezglutenowych, ale zawiera ona zakwas żytni -nie jest to zatem mąka na chleb bezglutenowy. Jest to produkt zabroniony w celiakii i diecie bezglutenowej.
BeataL 07/12/2015 10:53
Witam, chciałam zapytać jak długo ten chlebek jest dobry do spożycia? Niedawno u naszego 4,5 letniego syna stwierdzono celiaklię i nie do końca smakują mu te chleby paczkowane więc szukam dobrego przepisu do wypieku. A że muszę mu dawać chleb do przedszkola to czy np jak upiekę w niedziele to czy wytrzyma do piątku? Pozdrawiam goraco
admin 07/12/2015 21:24
Niestety, chleb bezglutenowy na bazie skrobi bardzo szybko czerstwieje, nawet gdy powstaje z mąki Agluten, Glutenex (vitalny ciemny) czy Bakels (choć Bakels nawet przez 3 dni jest OK). Najlepiej upiec chleb, pokroić po ostudzeniu na kromki i zamrozić, a codziennie rano wyjmować tyle skibek, ile potrzeba. Lepiej spisuje się chleb na bazie naturalnych mąk, np. ten: http://bm.wysylaj.pl/zdrowy-bezglutenowy-chleb-z-samej-maki-bez-mixow/. Ten potrafi w bawełnianej ściereczce na stole wytrzymać w dobrym stanie kilka dni. Paczkowane chleby bezglutenowe (poza paroma wyjątkami) należy odparować lub zrobić z niego grzanki - inaczej jest suchy i wiórowaty...
basiag 11/11/2015 12:21
Hmm.. ten miks ma az 16 pozycji skladnikow, skrobie i tym podobne ulepszacze, 300 g kosztuje ponad 12 zl, jest na bezglutenowyswiat.pl, zdrowo to napewno nie jest ale czasem mozna sobie pozwolic na taki chlebus ;)
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:38
Nie jest tani, nie jest też zdrowotny, dlatego jadamy go raz kiedyś, dla urozmaicenia diety i sprawienia smakowej przyjemności dzieciom :)
Aga 05/11/2015 22:37
A czy mogę prosić skład tej mieszanki?
alicja 04/11/2015 12:56
Ciekawy miks - spróbuję! Oprócz znanych wszystkim włoskich ja testowałam też niemiecką: https://wrazliwesmaki.pl/mieszanki-na-chleb-bezglutenowe/251-mix-na-chleb-kasztanowy-750g-4260159921106.html Bardzo ciekawy smak dzięki kasztanom. Jedynie co to mój wychodzi kwadratowy, ale to przez pieczenie w foremce.
Bezglutenowa Mama 04/11/2015 21:54
Świetnie, że mamy coraz większy dostęp do interesujących mąk; To nam koloruje bezglutenowe życie, prawda? :)
Joanna 04/11/2015 12:56
Gzie można kupić taką mąkę :)
Bezglutenowa Mama 04/11/2015 21:55
Widziałam na bezglutenowyswiat.pl
Mamar 04/11/2015 09:37
Brzmi wspaniale. A czy mogłabym prosić o przepis na ten ziemniaczany chleb? Link z "tutaj" nie działa :(
Bezglutenowa Mama 04/11/2015 21:53
Oto link: http://bm.wysylaj.pl/zdrowy-bezglutenowy-chleb-z-samej-maki-bez-mixow/
Lecytynka 04/11/2015 09:02
Gdzie można kupić tę mąkę?
Bezglutenowa Mama 04/11/2015 21:52
Nie kupowałam, więc nie wiem, mam egzemplarz zdobyty na Gluten Free Expo. Ponoć jest w bezglutenowyswiat.pl
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się