Upiekłam dziś domowe, śniadaniowe bułeczki bezglutenowe – cena jednej to zaledwie 35 groszy! Dwanaście chrupiących, mięciutkich, bezglutenowych bułeczek, fantazyjnie spękanych na wierzchu, oprószonych mąką … Powstały w mig z nowej, naturalnej mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu, gdy tylko przeczytałam post na ich profilu na Facebooku. O piekarni Dr Żurek bez glutenu pisałam tutaj, gdy tylko pojawiła się na rynku. Jej naturalny chleb bezglutenowy to prawdziwy przebój, bo smakuje i pachnie jak glutenowy. Piekarze podzielili się z klientami recepturą i właśnie wypuścili do sprzedaży gotowe, bezglutenowe mieszanki piekarnicze na chleb, bułki, bagietki. Cena jest fenomenalna, np. 500 g mieszanki śniadaniowej jasnej kosztuje 9 zł – to tyle samo, co gotowy chleb, ale z pół kilograma mąki upieczesz aż dwa chleby. Z jednego opakowania powstaną aż 24 bezglutenowe bułki, czyli cena jednej bułki to 35 groszy! A smak, skład, zapach, konsystencja – są bezcenne. I naprawdę łatwo je upiec, o czym przekonali się dziś goście pensjonatu Moje Tatry.
Początkowo byłam sceptyczna do pomysłu z pieczeniem bułek bezglutenowych z naturalnej mieszanki. Piekarnia Dr Żurek bez glutenu słynie bowiem z tego, że wypieka chleby na naturalnym zakwasie, pozbawione jakichkolwiek zbędnych dodatków. W składzie są tylko mąki, woda, drożdże, zakwas ryżowy i błonniki. A przy tym ten chleb bezglutenowy smakuje jak prawdziwy chleb – co zgodnie orzekli uczestnicy czterech zimowych turnusów zimowych w pensjonacie Moje Tatry KLIK. Ideał!
Bułki mają jednak swoje wymagania, są bardziej kapryśne i trudno uzyskać mięciutkie kajzerki z naturalnych mąk. A jednak Dr Żurek się nie mylił, podpowiadając na Facebooku, by z jego nowej mieszanki na chleb upiec bułeczki…. Na opakowaniu mieszanki bezglutenowej nie ma przepisu na bułki, ale piekarze dzielą się na FB swoją recepturą. Potwierdzam – to działa! Dziś w Moich Tatrach, gdzie na kilka dni przenieśliśmy biuro i e-szkołę, upiekłam śniadaniowe bułeczki bezglutenowe. Nazwałam je śniadaniowymi od nazwy mieszanki KLIK. Urzekły wszystkich: gości na diecie bezglutenowej oraz glutenożerców. To dowód, że receptury Dr. Żurka są stworzone przez prawdziwych piekarzy.
Przede mną kolejne wypieki, bo z gospodynią Elą zamówiłyśmy do pensjonatu wszystkie rodzaje mieszanek KLIK. Te, które w nazwie mają słowo „śniadaniowe” zawierają skrobie pszenną bezglutenową, bezpieczną dla dzieci i dorosłych z celiakią. Dwie pozostałe mieszanki są jej pozbawione.