Blog

1

Słodki piernik bezglutenowy na Boże Narodzenie smakuje jak glutenowy

22/11/2019

Słodki piernik bezglutenowy na Boże Narodzenie smakuje jak glutenowy

22/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy też już czujecie w kościach, że zbliża się bezglutenowa Wigilia? Tradycyjna i magiczna, ale dla wielu rodzin po raz pierwszy w życiu bezglutenowa, więc nieco inna. Jeśli jeszcze nie wiecie, to szybko zapewniam – przy minimum wysiłku bezglutenowe Boże Narodzenie smakuje identycznie, jak glutenowe. Nie wierzycie? To jeszcze dziś przetestujcie pierwszy przepis  – na puszysty piernik bezglutenowy, który smakuje jak glutenowy. Przetestowany przez trzy pokolenia ;) Dlatego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez słodkiego piernika bezglutenowego – lekkiego, pełnego orzechów, pachnącego przyprawami korzennymi i rodzinnym domem, bo właśnie moja Mama na każde święta piekła swój autorski piernik. Przerobiłam go nieco i teraz jest bezglutenowy, a smakuje jak glutenowy. Jeśli mam czas, piekę go z mąk jednorodnych, ale gdy pierwsza gwiazdka tuż tuż, korzystam ze sprawdzonego mixu Cake, czyli do wypieku ciast bezglutenowych. I jeszcze jedno: tradycja, to tradycja. Moja Mama nie dodawała do piernika żadnej marchewki, buraków czy innych „udziwnionych” składników. Taki sam będzie zatem ten przepis na rodzinny, słodki piernik na bezglutenowe Boże Narodzenie.

Składniki na piernik bezglutenowy na Boże Narodzenie

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • około 220 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
  • 20 g kakao
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka przyprawy bezglutenowej do piernika
  • 250 g mleka
  • 1/2 słoika powideł lub dżemu
  • opcjonalnie – 50 g orzechów włoskich lub laskowych

 

(*) Składniki alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką. Jajka można zamienić zastępnikiem jaja w proszku, mleko – mlekiem roślinnym lub sokiem jabłkowym, a masło – dozwolonym masłem roślinnym. Orzechy można pominąć. Zamiast gotowego mixu do wypieku ciast bezglutenowych można użyć własnej mieszanki mąk, np. gryczanej, ryżowej, kukurydzianej oraz skrobi, np. w proporcjach 1/4 każdej.

Wykonanie piernika bezglutenowego na Boże Narodzenie

  • nagrzej piekarnik do 180 stopni C, grzanie góra-dół
  • papierem do pieczenia wyłóż formę o wymiarach około 15 x 20 cm, możesz też użyć tradycyjną keksówkę
  • połącz mąki z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i bezglutenową przyprawą do piernika
  • ubij w misce jajka z cukrem i masłem – przez około 5 minut
  • następnie dodawaj stopniowo zmieszane sypkie składniki oraz mleko
  • dodaj powidła
  • masę na bezglutenowy piernik na Wigilię przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 40-50 minut
  • piecz do tzw. suchego patyczka
  • upieczony piernik bezglutenowy ostudź, następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem
  • przechowuj w chłodnym miejscu
  • smacznego ;) 

Bezglutenowa Wigilia i Boże Narodzenie dla wszystkich biesiadników – to może się udać ;) 

Od wielu lat zachęcam Was do przygotowywania w 100% bezglutenowej Wigilii – dla wszystkich domowników i gości. To najprostsze rozwiązanie, które ułatwi gospodyni organizację kolacji i zapobiegnie wielu stresom przy posiłku. A  biesiadnik z celiakią lub na diecie bezglutenowej będzie się czuł bezpiecznie i szczęśliwie. I jeszcze coś – uwierzcie, że bezglutenowe potrawy wigilijne smakują identycznie jak glutenowe. Jeśli jednak obawiacie się reakcji sceptycznych gości, nikomu nie zdradzajcie sekretu o bezglutenowym Bożym Narodzeniu w Waszym domu ;) Zjedzą, pochwalą i nawet nie będą wiedzieć, że zabrakło im glutenu ;)

Taki jest też mój bezglutenowy piernik na Boże Narodzenie – smakuje jak glutenowy, co przetestowałam na wielu sceptykach i przeciwnikach diety bezglutenowej ;) 

KOMENTARZE (1)

Monika 30/11/2019 14:11
Bardzo smaczny.. Mój synek Marcel powiedział, że kiedyś taki jadł... Jak nie był na diecie bezglutenowej.. Wzruszyłam się.. Bezcenne..
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się