Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Dotąd z powątpiewaniem czytałam przepisy na słodkie wypieki bez jaj czy bez mleka krowiego. Jak to ma smakować? Rozumiem, że jak człowiek uczulony, to z radością spałaszuje wszystko, co przypomina normalne ciasto. Ale sama nie mogłam się zdecydować na taki krok…. Niedawno w mojej bezglutenowej kuchni nastał czas na buraki (obrodziły na działce taty), a jednocześnie na eksperymenty z książkami MAG. Oto wegański piernik bez glutenu.

 

 

sklad buraczaneSkładniki (*):

– 300 g świeżych startych buraków (bez odciskania soku);

– 50 g mielonego siemienia lnianego bez śladowych ilości glutenu (np. Amarello) + 175 ml gorącej wody;

– 150 g mąki z ciecierzycy bez śladowych ilości glutenu;

– 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej bez śladowych ilości glutenu;

– 50 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzanej bez śladowych ilości glutenu;

– półtorej łyżeczki sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu;

– pół łyżeczki sproszkowanej wanilii (użyłam domowego cukru waniliowego);

– 1 łyżeczka przyprawy do pierników bez śladowych ilości glutenu (użyłam samego cynamonu);

– 100-120g cukru ciemnego muscovado bez śladowych ilości glutenu;

– 225 ml oleju z pestek winogron (użyłam rzepakowego);

– słoiczek dżemu żurawinowego (użyłam powideł bez śladowych ilości glutenu);

POLEWA KAROBOWA:

– 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego (z chwilowego braku – użyłam białego);

– 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego;

– 2 łyżki karobu w proszku bez  śladowych ilości glutenu;

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam);

– 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego (ryżowe, jaglane, migdałowe);

 

 

magBuraki starłam na tarce o drobnych oczkach. Nie odciskałam soku. Mąki przesiałam z sodą, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Siemię lniane zalałam gorącą wodą, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 3 minuty. Piekarnik nastawiłam na 170 stopni (termoobieg). Płaską, małą foremkę do placków wyłożyłam papierem do pieczenia.  Zmiksowałam cukier z olejem i dodałam papkę z siemienia lnianego. Ponownie zmiksowałam. Dodałam starte buraki wraz z sokiem. Miksowałam na wolnych obrotach – do połączenia składników. Mokre składniki przelałam do suchych i ponownie zmiksowałam ciasto. Było gęste. Przełożyłam je do formy i wstawiłam do piekarnika na 30-35 minut. Patyczkiem sprawdzałam, czy jest upieczone.

 

 

weganski piernik buraczany (4)Gdy bezglutenowy piernik buraczany był gotowy, przełożyłam go wraz z papierem na metalową kratkę, by ostygł i odparował.

Gdy piernik był już chłodny, przygotowałam polewę karobową. Połączyłam w garnku wszystkie składniki i gotowałam na małym ogniu przez 5 minut. Powstała jednolita, niby-czekoladowa masa. Przepyszna!

 

 

weganski piernik buraczany (5)Ciasto przekroiłam na pół. Jeden blat posmarowałam powidłami, przykryłam go drugim. Gorąca polewą polałam całe ciasto. Gotowe! Gdy polewa ostygła, wstawiłam mój pierwszy w życiu, wegański piernik do lodówki.

Po godzinie wyruszyliśmy z tym ciastem do przyjaciół – smakoszy wszelkich słodkości. uwierzcie: zajadali to ciasto, a dopiero na końcu poznali skład zarówno ciasta, jak i polewy. I oczy wytrzeszczali ze zdumienia 😉

 

(*) Przepis pochodzi z książki „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”. Wydawnictwo Edipresse-Kolekcje. Warszawa 2015.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:59+00:0020 sierpnia 2015|

    11 komentarzy

    1. basiag 20 sierpnia 2015 w 17:47 - Odpowiedz

      Wygląda obłednie, napewno wypróbuję przepis

    2. Bezglutenowa Mama 20 sierpnia 2015 w 23:21 - Odpowiedz

      Polecam i smacznego!

    3. gosiasit 21 sierpnia 2015 w 14:56 - Odpowiedz

      Skąd kakaowy kolor piernika?zwykle daje go kakao,a tu go nie ma

      • Bezglutenowa Mama 22 sierpnia 2015 w 10:50 - Odpowiedz

        Z buraków, mąki z brązowego ryżu, z przyprawy, z ciemnego cukru…

        • gosiasit 23 sierpnia 2015 w 00:50 - Odpowiedz

          No tak,to ma sens 🙂

    4. gosiasit 3 września 2015 w 22:08 - Odpowiedz

      Mam buraczki zblendowane w słoikach (dla córki do obiadków), nada się?

      • Bezglutenowa Mama 3 września 2015 w 22:14 - Odpowiedz

        Surowe czy gotowane?

        • gosiasit 4 września 2015 w 01:02 - Odpowiedz

          Gotowane

          • Bezglutenowa Mama 7 września 2015 w 22:01 - Odpowiedz

            Trudno powiedzieć…. Chyba musisz zaeksperymentować… Nie jestem technologiem i trudno mi ocenić, jak się zachowają w cieście gotowane buraki…

    5. Maria 4 grudnia 2015 w 12:11 - Odpowiedz

      Myśli Pani że można by dodać trochę więcej przyprawy piernikowej? Marzy mi się taki prawdziwy, intensywny w smaku piernik i nie jestem pewna czy 1 łyżeczka przyprawy wystarczy?

      • Bezglutenowa Mama 5 grudnia 2015 w 00:20 - Odpowiedz

        Ta ilość przyprawy naprawdę daje dobry smak piernika. Jeśli chcesz ciasto mega piernikowe, to najpierw na