Blog

2

Sernik bezglutenowy, którego nigdy nie upiekła moja Mama

07/02/2022

Sernik bezglutenowy, którego nigdy nie upiekła moja Mama

07/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Moja Mama nigdy nie upiekła tego sernika, choć przepis znalazłam w Jej brązowym notesiku. W każdy weekend piekła placki i babki, ale nie pamiętam, by kiedykolwiek wystawiała z piekarnika sernik. Dlaczego? Nie mam pojęcia i już nie mogę zapytać, ale mogę testować Mamy przepisy. Przed nami bezglutenowe Walentynki 2022, zatem to dobry pomysł na nowe ciasto z notesika. Ten przepis trochę zmodyfikowałam i powstał bezglutenowy sernik, puszysty i lekki jak ptasie mleczko. Łatwo go upiec przy pomocy miksera lub w thermomixie, długo zachowuje świeżość. 

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej i odchudzającej, cukier zamieńcie na erytrol, który ma zero kalorii. Odkryłam go niedawno w nowym sklepie internetowym sklep.denverfood.pl . Gdy kupowałam kasze, maki i strączki, wyświetlił mi się ten zamiennik cukru. I tak się zaczęło. No, ale nie gadam za dużo, tylko zapraszam do przepisu na sernik bezglutenowy bez cukru lub z cukrem 🍰

Składniki bezglutenowego sernika

forma około 20 x 30 cm

  • 1 kg twarogu 
    zmielonego w thermomixie lub w blenderze
  • 5 jaj
    osobno białka i żółtka
  • 200 g cukru
    lub 250 g erytrolu bez glutenu
  • 50 g mąki migdałowej bezglutenowej
    lub migdałów / orzechów zmielonych w młynku do kawy
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • opcjonalnie: aromat waniliowy

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowy sernik mojej Mamy – wykonanie ciasta i pieczenie

  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja góra – dół
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • do dużej miski włóż zmielony twaróg, masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier lub erytrol, proszek do pieczenia, mąkę migdałową i kilka kropli aromatu waniliowego
  • wyrabiaj na średnich obrotach przez około 5 minut
  • w osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli
  • pianę przełóż do miski z masą serową i delikatnie mieszaj (jak biszkopt), by ją równomiernie wmieszać i nie zniszczyć puszystości
  • ciasto na bezglutenowy sernik przełóż do formy, łyżką wyrównaj powierzchnię
  • formę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz sernik przez 50 minut
  • wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez 30-40 minut nie otwieraj drzwiczek
  • sernik bezglutenowy wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia
  • smacznego!

Sernik bezglutenowy bez cukru – dla łasuchów

W przepisie na sernik bezglutenowy mojej Mamy zaproponowałam użycie erytrolu zamiast cukru. To propozycja dla łasuchów, którzy muszą ograniczać kalorie i są na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Wbrew pozorom to ciasto na bazie jaj, masła, sera, migdałów i właśnie erytrolu (ma zero kalorii i niski Ig) w niczym nie zaburzy diety. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że ten sernik bezglutenowy bez cukru można jeść do woli. Naprawdę! Traktujemy go jako białko z tłuszczem, a dla lepszego trawienia możemy dodać sos ze zblendowanych wiśni. Ba, można udekorować sernik kremem: bita śmietana (200 g), serek mascarpone (250 i) i mrożone lub świeże wiśnie lub jagody czy borówki (120 g) plus 100 g erytrolu. Wyobrażacie sobie taki wypas na diecie odchudzającej? Ba, to nawet sernik bezglutenowy dozwolony w diecie ketogenicznej. 

A jeśli możecie jeszcze jeść słodkości do woli, cukier Wam nie zaszkodzi. Uwaga: w przepisie jest podana inna porcja cukru i inna erytrolu. Erytrolu dodajemy zawsze około 30-40% więcej, gdyż jest mniej słodki. Erytrol można również zmielić w młynku do kawy i udekorować ciasto takim pudrem. Nadal będzie dietetycznie. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Kasia 27/07/2023 09:41
Jaką mąkę można dodać aby ciasto wyszło gdyż u Syna oprócz nietolerancji Glutenu jest również migdał.
Żaneta 10/02/2022 11:51
Marto czy mąkę migdałową mogę zastąpić jakąś inną mąką? Jeśli tak, jaką i w jakiej ilości? Świetny przepis:). Bardzo chciałabym go wypróbować ale nie mam akurat mąki migdałowej...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się