Moja Mama nigdy nie upiekła tego sernika, choć przepis znalazłam w Jej brązowym notesiku. W każdy weekend piekła placki i babki, ale nie pamiętam, by kiedykolwiek wystawiała z piekarnika sernik. Dlaczego? Nie mam pojęcia i już nie mogę zapytać, ale mogę testować Mamy przepisy. Przed nami bezglutenowe Walentynki 2022, zatem to dobry pomysł na nowe ciasto z notesika. Ten przepis trochę zmodyfikowałam i powstał bezglutenowy sernik, puszysty i lekki jak ptasie mleczko. Łatwo go upiec przy pomocy miksera lub w thermomixie, długo zachowuje świeżość.
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej i odchudzającej, cukier zamieńcie na erytrol, który ma zero kalorii. Odkryłam go niedawno w nowym sklepie internetowym sklep.denverfood.pl . Gdy kupowałam kasze, maki i strączki, wyświetlił mi się ten zamiennik cukru. I tak się zaczęło. No, ale nie gadam za dużo, tylko zapraszam do przepisu na sernik bezglutenowy bez cukru lub z cukrem 🍰
Składniki bezglutenowego sernika
forma około 20 x 30 cm
W przepisie na sernik bezglutenowy mojej Mamy zaproponowałam użycie erytrolu zamiast cukru. To propozycja dla łasuchów, którzy muszą ograniczać kalorie i są na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Wbrew pozorom to ciasto na bazie jaj, masła, sera, migdałów i właśnie erytrolu (ma zero kalorii i niski Ig) w niczym nie zaburzy diety. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że ten sernik bezglutenowy bez cukru można jeść do woli. Naprawdę! Traktujemy go jako białko z tłuszczem, a dla lepszego trawienia możemy dodać sos ze zblendowanych wiśni. Ba, można udekorować sernik kremem: bita śmietana (200 g), serek mascarpone (250 i) i mrożone lub świeże wiśnie lub jagody czy borówki (120 g) plus 100 g erytrolu. Wyobrażacie sobie taki wypas na diecie odchudzającej? Ba, to nawet sernik bezglutenowy dozwolony w diecie ketogenicznej.
A jeśli możecie jeszcze jeść słodkości do woli, cukier Wam nie zaszkodzi. Uwaga: w przepisie jest podana inna porcja cukru i inna erytrolu. Erytrolu dodajemy zawsze około 30-40% więcej, gdyż jest mniej słodki. Erytrol można również zmielić w młynku do kawy i udekorować ciasto takim pudrem. Nadal będzie dietetycznie.