Blog

Serniczki z patelni jak od babci – miękkie i złociste. Śniadaniówka bezglutenowa z Schär nr 3

12/10/2025

Serniczki z patelni jak od babci – miękkie i złociste. Śniadaniówka bezglutenowa z Schär nr 3

12/10/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe serniczki z patelni, czyli trzeci pomysł z cyklu "Śniadaniówka bezglutenowa z Schär”.

Bezglutenowe serniczki z patelni - jak od babci, czyli trzeci pomysł z cyklu "Śniadaniówka bezglutenowa z Schär”. Przepis jest naprawdę prosty, te serniczki naprawdę zawsze się udają! I można je usmażyć dzień wczesniej, a rano tylko zapakować do śniadaniówki.

Do tego bogata w warzywa kanapka z chleba bezglutenowego bogatego w błonnik i ulubiony owoc  - z takim lunchboxem Twoje dziecko przetrwa w szkole kilka godzin bez głodu. 

Przez 7 dni zaglądaj po nowy pomysł na drugie śniadanie dla małych i dużych brzuszków. Inspiruj się, korzystaj ze sprawdzonych przepisów i podpowiedzi Bezglutenowej Mamy, by Twoje dziecko rosło zdrowe i szczęśliwe. 

Partnerem cyklu jest włoska marka Schär, lider na rynku żywności bezglutenowej w Europie, producent pieczywa, makaronów, ciastek, przekąsek i wszystkiego, co jest potrzebne w kuchni bez glutenu. 

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

Składniki około 8 serniczków

  • 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  • około 60 g (około 3 łyżki) mąki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär
  • 1 jajko (u mnie od szczęśliwych kur)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • do smażenia masło klarowane lub zwykłe
Sprawdź pomysł nr 2: nadziana pita bezglutenowa pełna białka i witamin

Wykonanie serniczków

  • Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko, cukier waniliowy i 2/3 podanej porcji mąki. Wymieszaj widelcem na masę.
  • Deskę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto, uformuj wałek i pokrój w krążki.
  • Formuj małe placuszki.
  • Rozgrzej patelnię z masłem i smaż serniczki na złoty kolor z obu stron, na małym ogniu.
  • Odsącz, ostudź i zapakuj do śniadaniówki. Można je przechowywać w lodówce.
serniczki z patelni bezglutenowe schar
Sprawdź pomysł nr 1 - bezglutenowe placuszki bananowe

Kompletowanie lunchboxa bez glutenu

  • minimum 5 serniczków bezglutenowych z patelni (przepis powyżej)
  • kanapka z chleba bezglutenowego Maestro Cereale Schär(najbogatszy w błonnik): chleb, masło, szynka 100% mięsa lub ser żółty (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu), sałata, ogórek
  • zestaw warzyw (marchewka w słupkach, seler naciowy, paski papryki, pomidorki koktajlowe)
  • ulubione owoce (są zdrowsze niż sok lub musy owocowe z tubki)

Chleb bezglutenowy Maestro Cereale Schär jest jednym z chlebów najbogatszych w błonnik. W 100 g pieczywa (4 kromki)  jest aż 9,9 g błonnika. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to około 25-30 g.

Dziecko z celiakią nie może być głodne

Dziecko z celiakią ma wrażliwszy układ pokarmowy i nie może pozostawać głodne przez kilka godzin w szkole.

Dlatego bogaty i pożywny lunchbox to podstawa (bo w szkole dzieci na diecie bezglutenowej nie mają obiadów - link poniżej). Drugie śniadanie bezglutenowe musi być kolorowe, atrakcyjne dla dziecka i urozmaicone, by zachęcało do jedzenia. 

Dziecko z celiakią nie może być głodne
Bezglutenowa Mama w telewizji o obiadach bezglutenowych w szkole

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się