Blog

„Samorosnąca” mąka bezglutenowa Doves Farm znów w Polsce

23/01/2022

„Samorosnąca” mąka bezglutenowa Doves Farm znów w Polsce

23/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na to czekało wielu fanów angielskiej, bezglutenowej marki Doves  Farm. Mieszanka Self Raising White Flour, czyli tzw. samorosnąca mąka bezglutenowa jest hitem w wielu rodzinach gluten-free. Mieszanka mak jednorodnych, ich proporcje oraz dodatek  naturalnego spulchniacza i gumy ksantanowej sprawiają, że w kuchni można wyczarować cuda. Tak twierdzą Ci, którzy poznali samorosnącą mąkę bezglutenową Doves Farm. Chyba przyłączę się do tych zachwytów. Na razie upiekłam i ugotowałam kilka dań z dodatkiem Self Raising, ale wszystkie wyszły doskonale. 

Co można przygotować z samorosnącej mąki bezglutenowej Doves Farm?

Z naturalnymi mieszankami bezglutenowymi Doves Farm pracuję od niedawna, odkąd jesienią 2021 pojawiły się w Polsce na Allegro, po długiej przerwie. Nie jestem więc jeszcze ekspertem w tej dziedzinie, ale na razie mam tylko dobre doświadczenia. Dlatego chętnie sięgnęłam po nowy produkt tej marki: to samorosnąca mąka bezglutenowa, zdaniem wielu najlepszy zamiennik mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Trochę nie rozumiałam, o co chodzi z tym „samorosnięciem”. Teraz wiem, że ta mieszanka Doves Farm zawiera naturalne mąki, naturalny zamiennik glutenu – gumę ksantanową i spulchniacz (coś jakby proszek do pieczenia). To sprawia, że słodkie wypieki, ale i wytrawne dania są puszyste, pulchne, a jednocześnie pozbawione zbędnych dodatków. Do większości przepisów, w których używa się Self Raising, nie trzeba dodawać proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. 

Odkąd w grudniu kupiłam tę mieszankę na Allegro, zdążyłam zrobić z niej kilka potraw: naleśniki, bezglutenowe onion rings, pierniczki i muffinki, a także bezglutenowe chili chicken. Wszystkie dania wyszły bosko. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Samorosnąca mąka bezglutenowa Doves Farm – zalety

Fani samorosnącej mąki bezglutenowej Doves Farm podkreślają często, że stosują ją zamiast mąki pszennej. Doceniają, że ma uniwersalne zastosowanie, a przy tym neutralny zapach i miałką, sypką strukturę, podobną do mąki ryżowej. Dlatego dania bezglutenowe na bazie tej mieszanki smakują nie tylko osobom z celiakią, ale również „glutenożercom”. 

Dodatkową zaletą jest to, że ciasto z tej mąki nie klei się do rąk, wałka, ani do misy thermomixa. Naczynia łatwo umyć, nie trzeba ich namaczać. Podobno z mąki Self Raising wychodzą fantastyczne, puszyste ciasta – ale tego jeszcze nie wiem. Jak tylko przetestuję kolejne przepisy, podzielę się z nimi na blogu, Facebooku i Instagramie. 

Wiele pomysłów i inspiracji na potrawy z tych mieszanek bezglutenowych znajdziecie w necie.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się