Blog

Onion rings, czyli super przekąska bezglutenowa na imprezkę

07/01/2022

Onion rings, czyli super przekąska bezglutenowa na imprezkę

07/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szybki pomysł na wystrzałową przekąskę bezglutenową na imprezkę? Szukasz zamiennika chipsów lub frytek albo ziemniaków do obiadu? Mam! Cebula w roli głównej! W Nowy Rok przetestowałam przepis na onion rings, czyli bezglutenowe krążki cebulowe w chrupiącej panierce. Amerykański przysmak powstaje w mig i jest tani, na dodatek zaskakujący dla wszystkich gości czy domowników. Onion rings bez glutenu pozostają chrupiące przez kilka godzin po usmażeniu, doskonale smakują i pasują do wielu sosów, a nawet do zwykłego keczupu. I wcale nie tak łatwo wyczuć w nich cebulę! Dzięki temu to naprawdę znakomita przekąska bezglutenowa na imprezkę, dla dzieci i dorosłych. Przepis zaczerpnęłam z fejsbuka marki Doves Farm Polska, producenta naturalnych mieszanek bezglutenowych. Ta konkretna mąka ma już w składzie proszek do pieczenia. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Onion rings, czyli bezglutenowe krążki cebulowe – o czym trzeba pamiętać?

  • ciasto naleśnikowe można przygotować z dowolnego przepisu, również bez mleka i bez jajek; ma być na tyle gęste, by nie spływało od razu z krążków cebulowych
  • świetne wegańskie ciasto naleśnikowe udaje się z mieszanki Butter mix Doves Farm; wystarczy porcja mąki i taka sama porcja wody i powstaje rewelacyjne, bezglutenowe ciasto naleśnikowe bez mleka i jajek
  •  zamiast Butter mix  czy Self Raising można użyć dowolnych mąk bezglutenowych i dodać do nich proszek do pieczenia (oto przepis na bezglutenowe ciasto naleśnikowe)
  • cebule obierz i podziel na krążki tuż przed szykowaniem potrawy, by zachowały sprężystość i chrupkość; nie używaj cebul obranych 1-2 godziny wcześniej
  • panieruj i smaż na bieżąco, po jednym krążku; nie szykuj ich na zapas

Przepis z fejsbuka Doves Farm Polska

Składniki onion rings bez glutenu dla 4 osób

  • 2 duże cebule
  • 130 g bezglutenowej mieszanki tzw. samorosnącej
    Self Raising White Flour Doves Farm (jest na Allegro)
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajko lub zamiennik
  • opcjonalnie 1 łyżeczka wódki
  • szczypta soli
  • po 1/4 łyżeczki ulubionych przypraw
    użyłam tymianku, oregano, kurkumy (może być szczypta chili)
  • 100 g bezglutenowej bułki tartej
  • około 0,5 l oleju do smażenia w głębokim tłuszczu

Przygotowanie bezglutenowego ciasta naleśnikowego

  • 1 łyżkę mąki wsyp do osobnej miski
  • do miski wbij jajko, wsyp pozostałą mąkę i przyprawy
  • stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj mikserem gęste, bezglutenowe ciasto naleśnikowe
  • pod koniec dodaj alkohol (można go pominąć, ale spokojnie: odparuje w czasie smażenia, a zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez panierkę)
  • odstaw i przygotuj krążki cebulowe

Przygotowanie cebul i panierowanie bezglutenowych krążków 

  • cebule obierz i pokrój w poprzek na plastry o grubości około 0,5 cm – 0,8 cm
  • zaczynając od środka wypychaj krążki i oddzielaj je od siebie
  • oprósz je mąką, odsypaną z porcji podanej w przepisie
  • na patelni (ja używam woka) rozgrzej około 0,5 l oleju
  • by sprawdzić, czy olej ma właściwą temperaturę, wrzuć maleńką porcję ciasta naleśnikowego; jeśli od razu wypłynie i zaskwierczy, to olej jest gotowy do smażenia bezglutenowych krążków cebulowych
  • każdy krążek zanurz w cieście, a następnie w bułce tartej i obtaczaj tak, jak kotlety; możesz sobie pomagać szczypcami metalowymi
  • krążki wrzucaj po kolei na głęboki tłuszcz i smaż na złoty kolor z każdej strony

Odsączanie i przechowywanie bezglutenowej przekąski na imprezę

  • złociste onion rings bez glutenu układaj na ręczniku papierowym i odsącz z tłuszczu
  • przełóż je na talerz lub do miski i przechowuj w temperaturze pokojowej
  • zachowają świeżość, chrupkość i jędrność przez kilka godzin
  • bezglutenowe krążki cebulowe nie mogą trafić do lodówki, bo zmiękną
  • doskonale smakują z sosami, np. czosnkowym, ziołowym, a nawet ze zwykłym keczupem

Inne mieszanki bezglutenowe Doves Farm

Odkąd w Polsce pojawiły się bezglutenowe mieszanki naturalne Doves Farm, nasza kuchnia wzbogaca się o nowe przepisy. Są tam m. in. kotlety w cieście naleśnikowym, puszyste bułeczki bezglutenowe, naleśniki i krokiety, brownie z kremem migdałowym, ryżowe ciasteczka bezglutenowe, chleb bezglutenowy z ziarnami, a teraz onion rings. 

Angielskie mieszanki bezglutenowe Doves Farm są bardzo cenione w Europie z uwagi na naturalny i prosty skład, neutralny smak i brak zagęstników oraz dodatków funkcjonalnych, takich jak guma guar czy hydroksypropylometyloceluloza. Jedynym zamiennikiem glutenu jest guma ksantanowa.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się