Szybki pomysł na wystrzałową przekąskę bezglutenową na imprezkę? Szukasz zamiennika chipsów lub frytek albo ziemniaków do obiadu? Mam! Cebula w roli głównej! W Nowy Rok przetestowałam przepis na onion rings, czyli bezglutenowe krążki cebulowe w chrupiącej panierce. Amerykański przysmak powstaje w mig i jest tani, na dodatek zaskakujący dla wszystkich gości czy domowników. Onion rings bez glutenu pozostają chrupiące przez kilka godzin po usmażeniu, doskonale smakują i pasują do wielu sosów, a nawet do zwykłego keczupu. I wcale nie tak łatwo wyczuć w nich cebulę! Dzięki temu to naprawdę znakomita przekąska bezglutenowa na imprezkę, dla dzieci i dorosłych. Przepis zaczerpnęłam z fejsbuka marki Doves Farm Polska, producenta naturalnych mieszanek bezglutenowych. Ta konkretna mąka ma już w składzie proszek do pieczenia.
Odkąd w Polsce pojawiły się bezglutenowe mieszanki naturalne Doves Farm, nasza kuchnia wzbogaca się o nowe przepisy. Są tam m. in. kotlety w cieście naleśnikowym, puszyste bułeczki bezglutenowe, naleśniki i krokiety, brownie z kremem migdałowym, ryżowe ciasteczka bezglutenowe, chleb bezglutenowy z ziarnami, a teraz onion rings.
Angielskie mieszanki bezglutenowe Doves Farm są bardzo cenione w Europie z uwagi na naturalny i prosty skład, neutralny smak i brak zagęstników oraz dodatków funkcjonalnych, takich jak guma guar czy hydroksypropylometyloceluloza. Jedynym zamiennikiem glutenu jest guma ksantanowa.
KOMENTARZE