Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Na tegoroczny piknik u Bezglutenowej Mamy  w Lesznie zapisało się 600 osób z całej Polski, ale ostatecznie dotarło ponad 500. To rekord w pięcioletniej historii tej imprezy. Uczestnicy, wykładowcy i wystawcy docenili niezwykle rodzinną atmosferę, spotkanie w plenerowej scenerii oraz wyjątkowe atrakcje – zobaczcie to w galerii. Oczywiście byliśmy przygotowani na przyjęcie tylu gości i dla wszystkich wystarczyło bezglutenowych hot-dogów, zapiekanek oraz lodów, sorbetów i przysmaków na stołach producentów. Nasza impreza to przede wszystkim święto dzieci, dlatego nie zabrakło dla nich atrakcji.  Do szczęśliwców trafił również mini-opiekacz, zestaw probiotyków, książki z przepisami bezglutenowymi oraz zestawy produktów. Wszyscy uczestnicy otrzymali również upominki od producentów żywności bezglutenowej. 

Garść wiedzy: specjaliści z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

Skalę  II. Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej w Lesznie docenili specjaliści z Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, którzy przyjęli zaproszenie na wykłady.  Dr n. med. Iwona Krela-Kaźmierczak  (na zdjęciu) przygotowała prezentację  „Choroba trzewna, a zaburzenia metaboliczne kości”. Natomiast  dr Aleksandra Szymaczak-Tomaczak przedstawiła wykład „Witamina D, a choroba trzewna”. Mgr dietetyki Martyna Marciniak, która przedstawiła wykład „Jak bilansować dietę bezglutenową?”. Ogromne znaczenie w wykrywaniu i monitorowaniu celiakii ma diagnostyka, o której mówił mgr Wojciech Wróblewski z Euroimmun DNA. W programie znalazł się także wykład o zbawiennej roli probiotyków, który wygłosiła mgr Marta Kliber-Jasik  z Pharmabest.

Tylko u nas bezglutenowe hot-dogi

To jedyna impreza w Polsce, gdzie można zjeść bezglutenowe hot-dogi i zapiekanki. Hot-dogi w specjalnej budce serwował dzieciom i dorosłym Przemek, który sam ma celiakię. Hot-dogi przygotowywał wspólnie z przyjaciółmi. Mieli ułatwione zadanie, bo bezglutenowe bułki hot-dogowe Incola były gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania (wystarczyło je lekko podgrzać). Polane musztardą lub ketchupem Roleski chodziły na pniu i przy budce ciągle były kolejki.

I pyszne zapiekanki

Tradycyjnie już na stoisku piekarni Balviten można było skosztować pysznych zapiekanek bezglutenowych. Przygotowane ze świeżych bagietek bezglutenowych, pieczarek i sera bezlaktozowego cieszyły się ogromnym powodzeniem. 

Kanapki pełne warzyw

Swoje stoisko przygotował również Zespół Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie. Uczniowie serwowali tam kanapki na chlebie bezglutenowym Schär  (Pan Rustico, Pan Blanco, Pan Multigrano), z dodatkiem warzyw, wędlin bezglutenowych i sera bezlaktozowego. Można było również skosztować koreczków warzywnych z ekologicznej kalarepy, uprawianej w gospodarstwie szkolnym.

Atrakcje dla dzieci

Na pikniku bezglutenowym dzieci bawiły się z Bańkowym Czarodziejem, obejrzały również spektakl Teatrzyku Pompon.  Kilkugodzinne, bardzo interesujące warsztaty stolarskie dla rodzin poprowadziła Pracownia Pod Zieloną Kurą. 

Upominki od producentów

Uczestnicy pikniku otrzymali zestawy startowe, a w ich m. in.: nowy mix do drożdżowych wypieków bezglutenowych – Mix for Bread Balviten, żurek bezglutenowy Kinga, świeże pieczywo bezglutenowe PUTKA, muffinkę z Bezglutenu, batona owocowego Frupp oraz przyprawy bezglutenowe Magros. Na stoisku firmy Schär można było otrzymać torbę na mrożonki i spróbować domowych wypieków z nowego mixu chlebowego, który wkrótce pojawi się w sprzedaży. Zestawy produktów przekazywała uczestnikom również Incola.