Blog

Domowa zapiekanka bez glutenu

13/02/2014

Domowa zapiekanka bez glutenu

13/02/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa mama musi być gotowa na wiele trudnych pytań. Wiem, że większość dopiero przede mną, ale … Niedawno serce omal mi nie pękło, gdy Zosia po powrocie ze szkoły zapytała:

Mamooo, a jak smakuje zapiekanka?

Pytanie banalne, prawda? Ale nie dla bezglutenowych dzieci. Zamiast gadać, zdobyłam bagietki, usmażyłam pieczarki i starłam ser. Nigdy nie zapomnę tej radości przy drugim śniadaniu!

 

zapiekanki (2)W sklepie na Placu Metzga w Lesznie „od ręki” kupiłam bułki bagietki bez skrobi pszennej (możecie też kupić bezglutenowe bagietki z Balvitenu). Najdłuższe, jakie są w bezglutenowym świecie. Dlaczego?

Bo dzieci na przerwie jedzą takie długie…

No, to będzie niespodzianka – cieszyłam się, biegnąc do domu w podskokach.

Po drodze kupiłam pieczarki, żółty ser i kabanosy Konspolu. W lodówce była salami z Żywca, keczup z Heinza i masło. Wszystko, co moim zdaniem wystarczy do bezglutenowych zapiekanek.

 

 

zapiekanki (3)Znałam możliwości żołądków Zosi i Antka, dlatego rozkroiłam tylko jedną bagietkę. Usmażyłam pieczarki z cebulą na masełku. Starłam ser, skroiłam salami i kabanosy. Z góry wiedziałam, jakie dodatki nałożyć na zapiekankę dla Zosi, a jakie dla Antka.

I tak Zosia dostała masło, pieczarki, ser i salami, a Antek jedynie masło, salami i kabanosa. Tak przygotowane bezglutenowe zapiekanki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Włączyłam termoobieg (nie jest konieczny) i czekałam, aż stopi się ser (3-5 minut).

 

 

 

zapiekanki (11)Wyobrażając sobie radość Zosi, omal ich nie przypaliłam :) .  Nieszczęściu zapobiegły dzieci, które przybiegły do kuchni, zwabione nieznanym zapachem bezglutenowych zapiekanek. Gdy Zosia zerknęła do piekarnika, z wrażenia zaczęła tańczyć. Cudownie, że zwykła zapiekanka może tak cieszyć… Wyobrażacie sobie podobną radość u glutenowego dziecka?

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się