Nic tak nie cieszy jak widok dziecka z celiakią, które zjada ze smakiem chleb bezglutenowy, prawda? Niestety, nie zawsze jest łatwo znaleźć pieczywo odpowiednie dla tak wymagających zjadaczy 😍 Dlatego podrzucam sprawdzony przepis na pyszny chleb bezglutenowy dla dzieci – biały, puszysty, lekki, delikatny w smaku, z chrupiącą skórką…. Idealny, bo smakuje również glutenożercom, a to już COŚ. Chleb bezglutenowy dla dzieci można upiec w keksówce lub w kształcie bochenka, osobiście polecam ten drugi sposób, bo jest szansa, że bardziej przypadnie maluchom do gustu. A czy chleb bezglutenowy dla dzieci musi być biały? Nie, ale tak już jest na świecie, że kilkulatki, a nawet nastolatki (nie tylko te na diecie bezglutenowej), najbardziej lubią jasne, białe pieczywo.
Dlatego podpowiadam pewien kompromis: podawanie na zmianę razowego pieczywa gluten-free oraz jasnego chleba bezglutenowego dla dzieci. Wtedy będzie wilk syty i owca cała, a tak serio: dziecko zje z apetytem chleb, a jednocześnie da się przekonać do zdrowszego, wartościowszego jedzenia. Krok po kroku, bo nie od razu Kraków zbudowano.
Przepis na chleb bezglutenowy dla dziecka KLIK jest od dawna na moim blogu, ale teraz go unowocześniłam i jestem z niego bardzo dumna. Polecam!
Rodzice wiedzą, że sporo dzieci ma kłopot z akceptacją nowego smaku pieczywa bezglutenowego. Dotyczy to zwłaszcza tych dzieci, które już zdążyły przyzwyczaić się do pszennych bułek, rogali i chlebów, a nagle, w wieku 7 czy 15 lat usłyszały diagnozę: celiakia.
Dlatego wielu rodziców pyta mnie o najlepszy przepis na chleb bezglutenowy dla dzieci. Taki jasny, mięciutki, podobny w kształcie, smaku, wyglądzie i zapachu do chleba glutenowego. Na szczęście mamy obecnie dostęp do mieszanek mącznych, tzw, miksów bezglutenowych KLIK, które umożliwiają nam tworzenie dobrego pieczywa. Jednym z takich miksów jest Mix for Bread KLIK polskiej marki Balviten, stworzony do wypieków na drożdżach. Ma dobrą cenę – 13 zł za kg. Upieczemy z niego biały chleb bezglutenowy, bułki, rogaliki, drożdżówki, pączki, chałkę i wiele innych pyszności. Przetestujcie go na chlebie bezglutenowym dla dzieci i dajcie znać, jak zareagowali mali zjadacze na diecie bezglutenowej 😋
Tak jak wspomniałam, dla niejadków polecam kształt bochenka – wystarczy uformować go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzieci, zachęcone kształtem kromek podobnych do chleba pszennego, mogą chętniej sięgnąć po nowe pieczywo. W przepisie KLIK krok po kroku opisuję, jak uformować taki bochenek. Jednocześnie podaję tam klasyczny sposób, a więc upieczenie chleba w foremce o wymiarach 35×12 cm.
KOMENTARZE