Blog

Pyszne jak pszenne, bez miksów: pierogi bezglutenowe z łososiem - na Wigilię i nie tylko

10/12/2024

Pyszne jak pszenne, bez miksów: pierogi bezglutenowe z łososiem - na Wigilię i nie tylko

10/12/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 osób
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet średnio drogie
Poradnik: wszystko, co musisz wiedzieć o pierogach bezglutenowych

Składniki ciasta i farszu

Pierwsza Wigilie bez glutenu? Oto garść porad od Bezglutenowej Mamy
najlepsze pierogi bezglutenowe na wigilie

Wykonanie farszu

  • Posiekaj koperek, cebule posiekaj i zeszklij maśle
  • Łososia rozdrobnij i wyłóż na rozgrzaną patelnię
  • Wlej śmietanę, dodaj koperek, sól i pieprz
  • Duś farsz na małym ogniu przez ok 10 min, dopraw
  • Ostudź
TOP - 12 potraw bez glutenu na Wigilię
pierogi bezglutenowe z łososiem wigilia bez glutenu

Wykonanie ciasta i lepienie

  • Obejrzyj rolkę - poradnik sprzed paru dni „Jak nie zepsuć pierogów bezglutenowych” - kliknij poniżej na Instagram
  • Połącz w misce naturalną mieszankę z solą i jajkiem (zamieszaj łyżką)
  • Do miski wlewaj stopniowo wrzątek i szybko mieszaj ciasto
  • Gdy przestanie parzyć, zagniataj je energicznie rękoma
  • Dodaj olej i nadal zagniataj, do uzyskania elastycznej masy
  • THERMOMIX - wrzuć wszystkie składniki, wyrabiaj 40 s / obr 6, potem 60 s/ program Ciasto
  • Bezglutenowe ciasto pierogowe owiń folią spożywczą i odstaw na kilka minut
  • Porcjami wałkuj na stolnicy, wycinaj kółka i nadziewaj pierogi
  • Układaj je na deseczce oprószonej mąką i przykrywaj bawełnianą ściereczką
  • Zamrażaj surowe
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)


Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się