Mocno czekoladowa babka bezglutenowa – pyszna, długo świeża i z bardzo dobrych składników. Właśnie kilka dni temu dopracowałam dawny przepis – tak powstała najlepsza na świecie czekoladowa babka bez pszenicy, bez glutenu, która smakuje wszystkim, dosłownie wszystkim. Podaję zatem recepturę, tym bardziej, że zbliżają się święta, a Wy coraz częściej pytacie o nowe przepisy bezglutenowe na słodkie wypieki. Kto upiecze tę czekoladową babkę bezglutenową – ten zasłuży na tytuł króla wypieków. Ale o tym trzeba się przekonać samemu :).
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Formę do babki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Surowe buraki zetrzyj na najmniejszych oczkach i lekko odsącz. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (TUTAJ instrukcja). Umyj żurawinę i rodzynki i zalej wrzątkiem na parę minut. Zmieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. Odsącz bakalie. W misce połącz mąki z bakaliami, burakami, zmielonymi orzechami i miodem. Piekarnik nastaw na 160 stopni C, termoobieg.
Jajka z odrobiną soli ubij na pianę. Dodawaj po łyżce przygotowanej wcześniej masy i wyrabiaj mikserem ciasto na czekoladową babkę bezglutenową. Gdy połączysz składniki, dodaj ostudzoną czekoladę i olej. Zmiksuj i przełóż ciasto do formy. Piecz 40-60 minut, do suchego patyczka. Gdy pod koniec pieczenia babka zacznie wypiętrzać, przykryj ją folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika czekoladową babkę bezglutenową i odstaw na około 30 minut, a następnie delikatnie wyłóż ją z formy. Zostaw do ostygnięcia. Udekoruj lukrem, roztopioną czekoladą lub białym lukrem z białka jaja i cukru pudru (jak przygotować taki lukier – KLIKNIJ).
Moja czekoladowa babka bezglutenowa nie ma sobie równych. Jest delikatnie wytrawna, a jednocześnie bajecznie słodka dzięki czekoladzie, miodowi, bakaliom i dekoracjom. Jest zwarta, ale puszysta. Dobrze się kroi, a dzięki dobrym składnikom zachowuje świeżość przez kilka dni. Nie czerstwieje tak szybko, jak większość bezglutenowych wypieków. Czekoladowa babka bezglutenowa zasmakuje gościom na diecie bezglutenowej, ale i wszystkim na diecie konwencjonalnej. Wiem, bo sama to wielokrotnie testowałam, między innymi w Publicznym Przedszkolu Bajkowy Las w Lesznie, podczas rozmowy Babki przy babce KLIKNIJ.
Moja babka bezglutenowa jest mocno czekoladowa, gdyż używam czekolady o wysokiej zawartości kakao – 70-80 %. Zawiera również bogata w cynk mąkę dyniową – to po prostu zmielone w domu pestki dyni. Ten przepis bezglutenowy możecie dowolnie modyfikować: dodać inne bakalie, swoje ulubione mąki, słodszą czekoladę. Możecie również zrezygnować z kardamonu, ale moim zdaniem nadaje on babce nietuzinkowego smaku i zapachu. Dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej, podobnie jak wszystkie dzieci, bywają niechętne wyrazistym smakom – dlatego przy pierwszym pieczeniu tej czekoladowej babki bez pszenicy dozujcie ilość kardamonu. A jeśli nie macie lub nie lubicie cynamonu, imbiru i innych korzennych przypraw, użyjcie po prostu dowolnego aromatu bezglutenowego do ciast.
KOMENTARZE