Szesnastoletni Szczepan z Podhala dziś po raz pierwszy w życiu jadł pancakes, i to od razu w najlepszym wydaniu: bezglutenowe pancakes z cynamonem o znakomitym składzie. Był zachwycony, a ja szczęśliwa, że stworzony naprędce przepis dał tak dobry efekt. Tak w ogóle: znasz trzy sekrety udanych pancakes bezglutenowych? Po pierwsze: dobra mieszanka mąk, po drugie – porządna patelnia do smażenia naleśników bez tłuszczu, po trzecie – powolne smażenie pancakes. Dziś udało mi się spełnić wszystkie trzy warunki: miałam czas, patelnię oraz naturalną mieszankę jasnych mąk bezglutenowych marki Dr Żurek bez glutenu. Co prawda spędziłam w kuchni ze dwie godziny, ale uparcie dopracowywałam przepis. Od razu dzielę się nim z wszystkimi miłośnikami pancakes bezglutenowych czy też wszelkiego rodzaju placuszków i naleśniczków.
Bezglutenowe pancakes z cynamonem mają ciemniejszy kolor niż tradycyjne placuszki, bez naturalnych barwników. Mogą sprawiać wrażenie, że są nieco przypalone, więc przy smażeniu trzeba tym bardziej zwrócić uwagę na mały płomień, by przez przypadek nie dodać im zbyt ciemnego koloru. Pancakes bezglutenowe z cynamonem nie dadzą się usmażyć na jasnozłoty kolor, ale to żadna wada. Ciekawy efekt kolorystyczny można uzyskać przez polanie ich miodem, posmarowanie jasnym dżemem lub białą czekoladą. Znakomicie będą smakować obłożone prażonymi jabłkami lub plasterkami banana albo konfiturą z malin.
Zresztą – bezglutenowe pancakes z cynamonem są pyszne nawet bez żadnych dodatków – świetnie smakują na sucho. Ponieważ są to biszkoptowe placuszki smażone bez tłuszczu, sprawdzą się w szkolnej śniadaniówce lub jako prowiant na wycieczkę. Sprawdziłam to wielokrotnie, choćby tworząc przepis na szybkie pancakes bezglutenowe z jabłkami KLIK.
Jestem na wakacjach bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry i gospodyni ma tu magazyn pełen nowej, naturalnej mieszanki bezglutenowej o ujmującej nazwie PRZEPYSZNA DLA DZIECI KLIK (w magazynie u Eli jest też zapas chleba o tej samej nazwie). Mieszanka jest dedykowana do wypieku białego pieczywa bezglutenowego, ciast drożdżowych i słodkich, ale również do przygotowania naleśników czy gofrów. Ponieważ dzieci lubią białe i puszyste pieczywo, ta mieszanka – w odróżnieniu od innych tej samej marki – nie zawiera zakwasu, ma też mniej babki płesznik.
W ogóle mieszanka Przepyszna dla dzieci ma rewelacyjny skład: skrobia ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z tapioki, błonnik bambusowy, babka płesznik, błonnik owsiany bezglutenowy. Piekłam już z niej bagietki bezglutenowe KLIK, chleb i bułki i muszę przyznać, że te wypieki nie przypominają pieczywa znanych marek o długim terminie przydatności. Nie są aż tak puszyste, ale różnią się też od mieszanek bezglutenowych starych receptur (m. in. Celiko czy czeskiej Novalim). Glutenożercy mówią, że wypieki z mieszanek Dr Żurek bez glutenu przypominają pszenne pieczywo: nieco zwarte, o dobrym miękiszu i zapachu prawdziwego chleba KLIK.
Gdy tylko wchodziłam do magazynu, mieszanka Przepyszna dla dzieci ciągle wpadała mi w oko. Dlatego wpadłam na pomysł, że wymyślę przepis na bezglutenowe pancakes na mieszance od Dr. Żurka. I oto jest, polecam gorąco spod samych Tatr.
KOMENTARZE