Oto bagietki bezglutenowe, ratujące przed śmiercią głodową. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, długo świeże. Można je zostawić w upale w samochodzie, przetrwają też niskie temperatury. Bagietki bezglutenowe kupuję czasem w piekarniach, ale najczęściej je piekę w domowym piecu. Bo bezglutenowe bagietki to naprawdę prosta sprawa, o czym kilka dni temu pisałam na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK.  Te bezglutenowe bagietki uratowały Zosię i mnie od śmierci głodowej na babskich zakupach w Poznaniu. Nie chciałyśmy tracić czasu na restaurację czy pizzerię, bo Zosia miała zbyt długą listę sklepów. Gdy wreszcie dopadłyśmy do samochodu, pożerałyśmy te bagietki jak wygłodniałe wilki. A smakowały wyjątkowo, bo upiekłam je rano we własnym piekarniku, z naturalnej mieszanki, z dodatkiem łyżki miodu gryczanego (bo akurat chciałam umyć słoik, a była tam resztka miodu, coś musiałam z nim zrobić). Poniżej podaję przepis na chrupiące bagietki bezglutenowe.

Składniki na 6 chrupiących bagietek bezglutenowych

Składniki na chrupiące bagietki bezglutenowe

  • 500 g mieszanki jasnej Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g letniej wody
  • łyżka miodu – opcjonalnie
  • opcjonalnie – jajko do posmarowania bagietek
  • opcjonalnie – ziarenka bezglutenowe do posypania bagietek
    np. słonecznik, mak, siemię lniane, pestki dyni

Jak przygotować chrupiące bagietki bezglutenowe?

  • Wymieszaj mąkę z drożdżami, następnie dodaj sól i wodę. Wyrabiaj ciasto 5 minut mikserem (haki). Pod koniec dodaj olej i ewentualnie – jeśli chcesz – miód
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na bagietki bezglutenowe na około 30 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie posmaruj ręce olejem roślinnym, odrywaj porcje ciasta i delikatnie formuj cienkie, podłużne bagietki. Aby uzyskać gładką, równą powierzchnię, możesz je rolować na stole. Staraj się nie zniszczyć pęcherzykowej struktury ciasta. Posmaruj bagietki rozmieszanym jajkiem, mokrym nożem natnij w poprzek i odstaw na około 10 minut
  • Piekarnik nagrzej do 200 st C, wstaw blachę i piecz bagietki około 25 minut – do tzw. suchego patyczka
  • Bagietki studź na metalowej kratce, przechowuj w bawełnianym lub lnianym worku.

Chrupiące, domowe, naturalne, pełne błonnika

Mieszanki wypiekowe (podobnie jak gotowe pieczywo bezglutenowe)  Dr Żurek bez glutenu słyną z doskonałego, naturalnego składu. To głównie mąki i skrobie bezglutenowe, zakwas i aż cztery rodzaje błonnika (grochowy, bambusowy, owsiany, babka płesznik). Nie ma tam zagęstników, barwników, emulgatorów, niezdrowych tłuszczy – tylko najprostsze składniki. Dzięki kombinacji mąk oraz błonników z tych mieszanek można uzyskać puszyste, chrupiące wypieki bezglutenowe. Gotowe chleby bezglutenowe KLIK Dr. Żurka smakują i pachną identycznie jak glutenowe, maja też podobną do nich teksturę. Nie kruszą się podczas transportu lub smarowania nawet twardym masłem. Chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu szczególnie doceniają osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej i pamiętają smak i zapach pszennego pieczywa. Nic dziwnego – właściciel piekarni przez pięć lat pracował nad recepturą i nie dał za wygraną, dopóki nie doszedł do ideału. 

Lubię te mieszanki i często z nimi eksperymentuję, dodając do nich np. mielony suszony szpinak lub błonnik buraczany – dla uzyskania koloru i nowego smaku. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!