Blog

19

Puszyste kajzerki bezglutenowe

21/10/2017

Puszyste kajzerki bezglutenowe

21/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
  • Jakie to pyszne!!! – obudził mnie rano chór zachwyconej rodziny. Chodziło im o puszyste kajzerki bezglutenowe, z nocnego wypieku…..Tak, od dawna czekałam na nową mieszankę bezglutenową, z której upiekę kajzerki bezglutenowe. Bo pytania o kajzerki bezglutenowe coraz częściej pojawiają się w e-mailach do Bezglutenowej Mamy. Smak takich bułek pamiętają dorośli będący na diecie bezglutenowej od niedawna, pamiętają i dzieci. Kajzerka to charakterystyczna bułeczka z czterema lub pięcioma nacięciami, wypiekana obecnie w całej Europie. Czy istnieje kajzerka bezglutenowa? Puszysta, mięciutka, z białym miąższem, pachnąca i chrupiąca? Oto moja receptura na kajzerkę bezglutenową. A jeśli chcecie znaleźć gotowe kajzerki bezglutenowe KLIK tutaj. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki na 10 kajzerek bezglutenowych

  • 300 g mixu bezglutenowego
  • 250 ml letniej wody
  • 4 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju 
  • opcjonalnie rozkłócone jajko
  • 2 łyżki oleju do posmarowania 

CENA: około 5 zł

Sposób przygotowania kajzerek bezglutenowych

Zmieszaj mix bezglutenowy z solą, dodaj  drożdże (nie syp soli bezpośrednio na drożdże) i stopniowo dolewając wodę wyrabiaj ciasto mikserem przez około 2-3 minuty. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto jeszcze przez około minutę. Powinno mieć konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto na kajzerki bez pszenicy powinno niemal podwoić objętość, ma stać się porowate i puszyste.

Zanurzając za każdym razem dłonie w miseczce z wodą odrywaj porcje ciasta i formuj kajzerki bezglutenowe. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Posmaruj olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Bułki powinny niemal podwoić objętość. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem lub olejem. Na każdej bułeczce zrób mokrym nożykiem 5 półokrągłych nacięć – półksiężyców. Kajzerek nie dekoruje się, ale jeśli masz ochotę, posyp je makiem lub pestkami słonecznika. Piecz kajzerki bezglutenowe przez około 30 minut. Studź na metalowej kratce, krój po ostygnięciu.  Przechowuj w lnianym chlebaku lub w worku, nigdy w folii.

Chrupiące kajzerki bezglutenowe? Tak!

Glutenowy Daniel orzekł jednogłośnie, że moje kajzerki bezglutenowe są o niebo lepsze od glutenowych. Zwłaszcza te świeżo upieczone. Chrupiące, pachnące, mięciutkie.

Moje puszyste kajzerki bezglutenowe, jak większość pieczywa bez glutenu, dość szybko czerstwieją. Najlepiej część zamrozić po ostudzeniu. Zostawione w chlebaku po 24 godzinach staja się twardawe, ale łatwo je odświeżyć. I wtedy znów staną się chrupiącymi bułkami bezglutenowymi! Wystarczy je skropić wodą i wstawić na 3-4 minuty do piekarnika na 180 stopni C. I gotowe!

Jeśli nigdy nie piekliście bułeczek bezglutenowych, zerknijcie do wpisu: DLACZEGO TAK TRUDNO UPIEC BUŁKI BEZGLUTENOWE – KLIKNIJ.

KOMENTARZE (19)

Aneta 01/03/2024 09:11
Kiedyś widziałam filmik jak zagniatać kajzerki, wtedy wychodzi właśnie taki wzorek ,,kajzerkowy" bez nacinania nożem. Podejrzewam, że ma to znaczenie w wypiekach tych glutenowych. I teraz pytanie czy w tych bezglutenowych też można to ciasto pozagniatać czy absolutnie nie, bo straci strukturę?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:23
Można pozagniatać, tylko po prostu ponowne wyrastanie potrwa dłużej :)
Ewa59 07/11/2022 08:10
Witam czy bulki moge upiec z maki na chleb w Niemczech jest Weißbrot mix.gotowa maka. Dziekuje za odp.Dam znac jak wyszly.
Bezglutenowa Mama 09/11/2022 08:21
Tak, jasne, ale kieruj się na początek wskazówkami z opakowania - mieszanka niemiecka może mieć inny skład, a przez to inna chłonność wody; zacznij od wlania do mąki części wody i potem stopniowo dolewaj - miksując - a gdy ciasto będzie gliniaste i ciężkie dodaj więcej wody, ni jest w przepisie :) Podrzucam poradnik, z nim na pewno się uda, trzymam kciuki : https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki
Ania 21/09/2022 19:59
Pyszne wyszły. Dzieci wcinały ze smakiem :D dziękuję za przepis
Bezglutenowa Mama 24/09/2022 10:00
Bardzo się cieszę, takie komentarze to największa radość dla blogerki :)
ADRIAN 20/02/2022 14:47
Bułeczki surowe przed pieczeniem mi strasznie kleją się do palców czy można odrobinkę mąki by uformować te kulki?
ADRIAN 20/02/2022 13:41
Przepraszam za tak szegołowe pytania ale jestem w tym zielony żona ma celiakię. Chciałbym zrobić jej takie bułeczki. Tylko też niewiem ma jaką prędkość robota ustawić na molny tryb z mieszadlem czy średni. I piekarnik dół góra ?
ADRIAN 20/02/2022 12:51
Witam Panią, mam pytanie odnośnie piekarnika na jaki tryb je ustawić wyłożyć na papier do pieczenia czy na blaszkę ustawić góra dół czy termoobieg?
Katarzyna 23/05/2020 08:08
Dzień dobry, czy kukurydziana mąka bezglutenowa również nada się do upieczenia bułek?
Bezglutenowa Mama 23/05/2020 10:19
Cześć Kasiu, absolutnie nie.... Upieczesz twarde jak skała placki..... Musi być specjalna mieszanka lub różne mąki jednorodne zmieszane w odpowiednich proporcjach.
Aldona 03/02/2019 21:55
Witam, dopiero zaczynam wyrby bezglutenowe dla mojej 3 letniej córki. Mam pytanie którego konkretnie Mixu bezglutenowego użyć do tych bułeczek ?
Bezglutenowa Mama 04/02/2019 11:02
Aldono, ma być mix do pieczywa, czyli mix B :)
aga 30/12/2017 03:54
Dziekuje za przepis. Mam pytanie: 2 razy juz je pieklam. 2 razy wyrosly przed pieczeniem. Niestety podczas pieczenia nie wyrosly nic i pomimo dobrego smaku byly jak wyrosniete placki a nie bulki. (formowalam kule ktore lekko sie splaszcaly kiedy je nalozylam)
Bezglutenowa Mama 31/12/2017 09:41
Być może powinnaś dać troszeczkę więcej wody, np. 10-30 ml. Chodzi o to, by uzyskać dobrze wyrobione, elastyczne ciasto, jak w tym filmiku: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-rogale-z-makiem-video-5/
Grażyna 22/11/2017 20:46
Bardzo chciałabym upiec takie bułki, weszłam na stronę BALVITEN'u ale nie ma tam takiej mieszanki. Proszę , podaj namiary na sprzedawcę tej mieszanki.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/11/2017 08:24
Grażyno, podaję link:http://www.balviten.com/produkt,2,1296-mix_bread_1kg.html
Małgorzata 13/11/2017 23:55
Rewelacyjny przepis !!!!!!!!!!!!! Są GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!!
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/11/2017 08:53
Miło słyszeć! Zjedliście od razu wszystkie, czy coś zamroziłaś?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się