Gdy chcesz zaskoczyć domowników lub gości czymś wyjątkowym, upiecz moje serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów. Nie da się opisać ich smaku! Są świetne jako samodzielna przekąska (na sucho), doskonale pasują jako pieczywo bezglutenowe do każdego posiłku i jako prowiant do szkoły. Z ciasta można ulepić zarówno malutkie bułeczki, jak i te duże. Serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów powstają z naturalnych składników i naprawdę łatwo je przyrządzić. Pozostają świeże nawet przez 2-3 dni. Na dodatek to przepis zero waste -pozwala zagospodarować ziemniaki pozostałe z obiadu oraz kawałek żółtego sera (klasycznego lub wegańskiego), pałętającego się po lodówce. No i nie są słodkie, to wytrawne bułki bezglutenowe.
Zapraszam do skorzystania z tego przepisu: serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów są po prostu genialne! A jeśli zdecydujecie się użyć żółtego sera długojrzewającego (np. grana padano), goście nigdy Wam tego nie zapomną ….
Jeszcze jedno: to bułeczki bezglutenowe bez miksów, bowiem o takie przepisy często mnie pytacie. Miksy to mieszanki mąk i skrobi, które mają jeszcze w składzie różne dodatki funkcjonalne, m. in. zastępujące gluten. Moje serowe bułeczki nie powstają z miksów, tylko z naturalnej mieszanki bezglutenowej (mąki, skrobie i 4 rodzaje błonnika) marki Dr Żurek bez glutenu, która słynie z naturalnych wyrobów i wypieków.
Składniki na serowe bułki bezglutenowe bez miksów
10 sztuk
Często pytacie, jak przechowywać pieczywo bezglutenowe, by jak najdłużej zachowało świeżość. Po pierwsze: nie każde pieczywo bezglutenowe nadaje się do dłuższego przechowywania, dlatego jasny chleb, bułki, czy nawet drożdżówki najlepiej jest zamrozić po ostudzeniu. Zdecydowanie dłużej zachowują świeżość wypieki z ciemnych mąk lub z dodatkiem warzyw. Dlatego serowe bułeczki bezglutenowe, które zawierają ser i ziemniaki, są pyszne jeszcze 2-3 dni po wypieku. Pod warunkiem, że będą przechowywane w lnianym worku, do którego wsuniecie połówkę jabłka.
Jeśli z różnych względów bułeczki nieco sczerstwieją, wystarczy skropić je wodą i wstawić na 5 minut do piekarnika: 180 stopni C, grzałka góra – dół.
Kolejny sposobem na przechowywanie bezglutenowych wypieków jest ich mrożenie. Potem wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (150 stopni C, około 10 minut, opcja góra – dół).
Wiadomo, że jeśli w rodzinie na celiakię choruje tylko jedna osoba, to nie zdoła zjeść na raz 10 bułek. Najlepiej zatem, by poczęstowała bliskich – będą zachwyceni! Bo dieta bezglutenowa oparta na dobrych produktach, bazująca na sprawdzonych przepisach, jest po prostu pyszna!
KOMENTARZE