Blog

Przepis na puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką

21/10/2021

Przepis na puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką

21/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak często Wam się zdarza, że glutenożercy podkradają Wam chleb bezglutenowy? No właśnie ….  Wczoraj upiekłam ciemny, lekki i puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką. Jest rewelacyjny w smaku, bosko pachnie, a jego miękkość to mistrzostwo świata. No i ledwo wystudziłam dwa chlebki na metalowej kratce, mój glutenowy Daniel od razu zabrał jeden bochenek do swojego kącika z pieczywem….

Zabrał i powiedział, że nie odda, zresztą abym nie mogła odzyskać tego chleba, z premedytacją został ułożony w „glutenowym” koszyczku z Danielowym pieczywem. Czyli dla mnie i Zosi jest „zatruty”. Wiecie, jak robią dzieci, gdy nie chcą, żeby ktoś zjadł ich ulubiony smakołyk ze stołu albo z torebki? No, to położenie chleba bezglutenowego w pszennym koszyczku jest tym samym ….
😡
Wracając do mojego nowego wypieku: mimo lekko słodkiego dodatku (suszona śliwka), ten ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką świetnie komponuje się z nabiałem, dobrą oliwą z oliwek (ja kocham niezmiennie hiszpańską Casas de Hualdo z Oliwnego Raju), ze słodkimi dodatkami, a pewnie też z drobiową szynką i z samym masłem. Od razu podkreślam, że przepis na puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką jest mega prosty. Zobaczcie sami. Powstaje ze znanej na rynku razowej mąki bezglutenowej – Mix It! Dunkel Dr. Schär

Puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką – składniki

forma około 30×12 cm lub dwie mniejsze

  • 100 g suszonych śliwek
    bez glutenu, bez siarki
  • 500 g bezglutenowej mąki razowej
    użyłam Mix It! Dunkel Rustico Dr. Schär KLIK
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Puszysty, ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką – wykonanie

  • śliwki zalej w misce wrzątkiem, przykryj talerzykiem, zostaw na około 15 minut
  • odsącz je i posiekaj
  • formę o wymiarach 30×12 cm lub dwie mniejsze wyłóż papierem do pieczenia
  • do bezglutenowej mąki razowej wsyp drożdże i sól, wymieszaj
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody (odjętej z całej porcji 650 ml) i wlej do mąki
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej i suszone śliwki
  • ciasto na ciemny chleb bezglutenowy z suszoną śliwką przełóż do formy, mokrą łyżką wygładź powierzchnię
  • mokrym nożem zrób kilka nacięć, skrop olejem i przykryj folią spożywczą
  • odstaw do podwojenia objętości (uwaga: ciasto nie może urosnąć ponad brzegi foremki) – trwa to 30-40 minut
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, góra-dół
  • piecz chleb przez około 45 minut (duży bochen około 50 minut)
  • wyłącz piekarnik drzwiczki otwórz po około 5 minut, a chleb z foremki wyłóż po kolejnych 10-15 minutach
  • studź na metalowej kratce, przechowuj w bawełnianej ściereczce
  • smacznego!

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się