Blog

Przepis na puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny

13/10/2021

Przepis na puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny

13/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Obiecałam na fejsbuku KLIK, że przetestuję angielskie mieszanki bezglutenowe Doves Farm, które po przerwie wróciły na polski rynek (znalazłam je na Allegro). Jako fanka pieczywa postawiłam na bułki. Gdy tylko je upiekłam, od razu wymyśliłam nazwę, nie mogła być inna: to puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny! Fenomenalne, lekkie,  naprawdę mega puszyste, o pięknej i delikatnej strukturze, białe jak śnieg i przepyszne! Sześć pulchnych bułeczek zniknęło w ciągu godziny i musiałam piec nowe!

No nie spodziewałam się takiego efektu, tym bardziej, że mieszanka Doves Farm na biały chleb (podobnie jak wszystkie produkty tej marki) nie zawiera popularnego zamiennika glutenu, tylko naturalną gumę ksantanową. Czyli jednak można upiec białe, puszyste bułki bezglutenowe dla całej rodziny z naturalnych składników. Gdy sami wypróbujecie mój przepis, przekonacie się, że mam rację 😁 Jedna uwaga: ciasto na puszyste białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny jest dość rzadkie, zatem niezbędne są foremki (silikonowe lub papierowe papilotki).

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Puszyste, białe bułki bezglutenowe dla całej rodziny – składniki

6 dużych lub 12 małych

  • 250 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    White Bread Flour Doves Farm
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
  • białko jaja
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki oleju
  • 220 ml letniej wody
  • tłuszcz i biała mąka bezglutenowa do obsypania foremek
    np. mąka ryżowa

Puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny – wykonanie

  • do miski wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże
  • dodaj białko jaja i ocet, wymieszaj łyżką
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (mogą być zwykłe mieszadła) przez 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • oprósz ciasto bezglutenową mąką ryżową i odstaw je do wyrośnięcia na 45-60 minut (czas rośnięcia zależy m. in. od temperatury otoczenia); gdy podważysz cisto delikatnie łyżeczką, ma być widoczna porowata struktura – wtedy jest OK
  • silikonowe foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką ryżową
  • ciasto w misce energicznie wymieszaj, by je odgazować, następnie chochelką nakładaj do foremek
  • oprósz całość mąką ryżową i znów zostaw do wyrośnięcia na 45-60 minut, aż bułeczki niemal podwoja objętość (ale nie powinny wyrosnąć ponad brzegi foremki)
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja góra – dół
  • na środkową półkę wstaw formę i piecz około 20 minut, aż bułki uzyskają złocisty kolor i do tzw. suchego patyczka
  • pozostaw formę w uchylonym piekarniku jeszcze przez kilka minut
  • wystaw formę z piekarnika, nie wyjmuj bułek 
  • Twoje puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny muszą ostygnąć, po około 20 minutach wyjmij je delikatnie na metalową kratkę, by odparowały
  • Gotowe, smacznego!

Jak przechowywać puszyste, białe bułeczki bezglutenowe?

Trudno odpowiedzieć na pytanie: jak przechowywać puszyste, białe bułeczki bezglutenowe, w sytuacji, gdy w naszym domu przetrwały tylko przez dwie godziny… Sądzę jednak, że tak jak w przypadku białego chleba bezglutenowego Doves Farm (i innych chlebów), wystarczy zawinąć te bułeczki w bawełnianą ściereczkę i zostawić na blacie kuchennym. Ewentualnie można dodatkowo schować zawiniątko do lnianego worka. Po miękkości, lekkości i puszystości tych bułeczek sądzę, że przetrwają w tym stanie przynajmniej 2-3 dni, ale upewnię się przy kolejnym wypieku i dam znać. 

Z dodatkiem mleka: białe bułeczki bezglutenowe Doves Farm

Te same bułeczki upiekłam najpierw z dodatkiem mleka, pozostałe składniki były bez zmian, jak w przepisie powyżej. Hm, nie wyrosły tak bardzo, jak te bezmleczne, nie miały też tak puszystej i lekkiej struktury, choć w smaku i zapachu – rewelacja! Zobaczcie na zdjęciu poniżej, ale nie zrażajcie się ciemnym kolorem skórki – po prostu nieco zapomniałam, że bułką są w piekarniku i zajęłam się obiadem … Od razu wiedziałam, że te mleczne bułki bezglutenowe nie zachowają świeżości zbyt długo i nie myliłam się. Następnego dnia nadawały się tylko do przekrojenia i podgrzania w tosterze, ale nadal były przepyszne. 

Jeśli więc chcecie piec puszyste, białe bułeczki bezglutenowe dla całej rodziny, użyjcie wody i trzymajcie się mojego przepisu. Na zdrowie i smacznego! Tak przy okazji mam pewne skojarzenie. Celiakia to przypadłość, z którą żyję już 42 lata. Tyle czasu na diecie bezglutenowej, a z każdym rokiem jestem coraz milej zaskakiwana nowymi mieszankami i smakami  😋 To chyba dobrze, prawda?

Poznaj opinie i komentarze polskich celiaków na temat mieszanek bezglutenowych Doves Farm

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się