Blog

Przepis na naturalne pączki bezglutenowe z mąki Mama Mix

23/02/2022

Przepis na naturalne pączki bezglutenowe z mąki Mama Mix

23/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie lubicie sklepowych miksów bezglutenowych? Szukacie przepisu na naturalne pączki bezglutenowe, bez miksów właśnie? Mam! Na bazie mojej własnej naturalnej mieszanki Mama Mix stworzyłam przepis na naturalne pączki bezglutenowe, nadziane gęstymi powidłami śliwkowymi i bogato zdobione po usmażeniu. Ekipa podczas sesji zdjęciowej do nowej bezglutenowej książki kucharskiej zajadała się nimi, aż im się uszy trzęsły. Tym bardziej zwolennicy zdrowej diety bezglutenowej docenią przepis na naturalne pączki bezglutenowe z Mama Mix. 

Naturalne pączki bezglutenowe bez miksów – 8 sztuk

  • 125 g naturalnej mieszanki Mama Mix
    skład mieszanki w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”
  • 15 g cukru
  • 60 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 25 g miękkiego masła
  • 4 g suszonych drożdży
    lub 13 g świeżych drożdży
  • skórka z wyparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu

DODATKOWO

  •  3 łyżki gęstych powideł lub marmolady

Naturalne pączki bezglutenowe – wykonanie ciasta

  • w jednej misce wymieszaj suche składniki: mieszankę Mama Mix (przepis jest w mojej bezglutenowej książce kucharskiej – sklep.bezglutenowamama.pl) z cukrem, drożdżami, solą i skórką cytrynową
  • dodaj masło, sok z cytryny i alkohol
  • wlewaj powoli mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • powinno być zwarte i gęste, ale nie gliniaste; w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mleka
  • ciasto posmaruj olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20-40 minut
  • ciasto na naturalne pączki bezglutenowe z Mama Mix ma niemal podwoić objętość, ma stać się puszyste i porowate

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Formowanie i smażenie naturalnych pączków bezglutenowych z Mama Mix

  • na stole rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go olejem
  • natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i delikatnie formuj kulkę
  • każdą kulkę rozpłaszczaj na dłoni, zrób niewielkie wgłębienie i nałóż tam powidła (około 1 lub 1/2 łyżeczki)
  • delikatnie zalep kulkę i ułóż ją na papierze, zlepieniem do dołu
  • gdy wszystkie pączki bezglutenowe będą uformowane, zacznij rozgrzewać olej w szerokim rondlu; w tym czasie pączki będą rosły
  • jak sprawdzić, czy olej ma wystarczającą temperaturę? Wrzuć kawałeczek ciasta – jeśli zaskwierczy i szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy że olej jest gotowy
  • delikatnie ściągaj pączki z blachy, a jeśli staną się zbyt spłaszczone, ponownie je uformuj i wkładaj na olej
  • smaż z obu stron, do solidnego zrumienienia
  • gotowe pączki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
  • gdy ostygną, udekoruj je lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się