Często pytacie o przepisy bezglutenowe na bazie mieszanki Mix It! Universal Dr. Schär, no to wymyśliłam bułeczki. Akurat nocował dziś u nas siostrzeniec i chciałam go mile zaskoczyć domowymi bułkami bezglutenowymi na śniadanie. Pachnące, cieplutkie, chrupiące, jasne i pyszne. Miałam trochę obaw, jak się udadzą bułeczki bezglutenowe, bo dawno nie pracowałam na tej mieszance, a znalazłam 2 kilogramy w spiżarce. To jedyny miks tej włoskiej marki, wzbogacony mąką z sorgo. Jest przeznaczony do wypieku pieczywa bezglutenowego, słodkich ciast i pizzy, ale również do pierogów czy naleśników.
Przepis na bezglutenowe bułki z Mix It! Universal stworzyłam naprędce, kierując się konsystencją ciasta. Dla urozmaicenia, jak to ja, sypnęłam trochę mączki migdałowej (mogą być migdały zmielone w młynku do kawy), bo chciałam, aby bułeczki dłużej zachowały wilgotność. Wyszło świetnie, a glutenożerca siostrzeniec zjadł trzy bułki twierdząc, że smakują lepiej, niż jakiekolwiek ze sklepu. Zapraszam do kuchni, do poznania najnowszego przepisu bezglutenowego na bułki.
Bezglutenowe bułeczki z mieszanki Mix It! Universal są puszyste i mają konsystencję zbliżoną do bułek pszennych. Dodatek mączki migdałowej sprawia, że są subtelnie wilgotne, zatem dłużej zachowują świeżość. Czym różnią się te bułki bezglutenowe od bułeczek z miksu B, dedykowanego typowo do wypieków drożdżowych bezglutenowych? Wydaje mi się, że nie wyrastają na aż tak puszyste, ale to może być kwestia dodanych przeze mnie migdałów albo ilości drożdży. Jakby nie patrzeć, oba te miksy mają inny skład, inne dodatki funkcjonalne, zatem wypieki będą się nieco różnić.
Niemniej jednak bułeczki bezglutenowe z Mix It! Universal są znakomite na śniadanie, a doceniają je nawet glutenożercy. Czy potrzebna jest lepsza reklama przepisu?