Blog

2

Sprawdzony przepis na ruskie pierogi bezglutenowe Dr. Żurka

25/02/2021

Sprawdzony przepis na ruskie pierogi bezglutenowe Dr. Żurka

25/02/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Masz celiakię i marzysz o ruskich pierogach bezglutenowych? Najlepsze pierogi bezglutenowe powstają z mieszanek chlebowych Balviten i Dr. Schär, czyli z tak zwanych miksów B.  Do moich faworytów dołączyła teraz trzecia mąka: naturalna mieszanka bezglutenowa na chleb jasny Dr. Żurka. Okazało się, że bezglutenowe ciasto pierogowe z tej mieszanki doskonale się wyrabia, wałkuje i lepi, a pierogi gotują się idealnie. Przepis wypróbowałam i polecam, tym bardziej, że mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu są w 100% naturalne, zawierają wyłącznie mąki jednorodne i cztery rodzaje błonnika. Właśnie na tej bazie stworzyłam przepis na  idealne ruskie pierogi bezglutenowe z doskonałym farszem, które tak bardzo smakują jak glutenowe, że trudno je przestać jeść …. 

Tutaj zapiszesz dziecko

Na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2021

Bezglutenowe ciasto pierogowe – 100% natury (na około 40 szt)

Bezglutenowy farsz na ruskie pierogi

  • 400 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło lub olej do zeszklenia warzyw
  • sól, pieprz 
    bez glutenu

Jak przygotować farsz na ruskie pierogi bezglutenowe?

  • ostudzone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem
  • widelcem rozgnieć twaróg
  • cebulę i czosnek posiekaj, po 2-3 minutach zeszklij na tłuszczu; odsącz i ostudź
  • połącz warzywa z serem i ziemniakami, dopraw porządnie solą i pieprzem
  • ma powstać dość zwarty farsz
  • farsz na ruskie pierogi bezglutenowe można przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce

Wykonanie bezglutenowego ciasta pierogowego 

  • połącz w misce mieszankę z solą i jajkiem (zamieszaj łyżką)
  • do miski wlewaj stopniowo wrzątek i szybko mieszaj ciasto
  • gdy przestanie parzyć, zagniataj je energicznie rękoma
  • dodaj olej i nadal zagniataj, do uzyskania elastycznej masy
  • bezglutenowe ciasto pierogowe owiń folią spożywczą i odstaw na kilka minut
  • gotowe – teraz porcjami wałkuj na stolnicy, wycinaj kółka i nadziewaj pierogi KLIK – porady i wskazówki

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi bezglutenowe ruskie nie, ale z kapustą 😁

Jak smakują ruskie pierogi bezglutenowe z naturalnej mieszanki Dr. Żurka?

Ruskie pierogi bezglutenowe od wielu lat są przebojem w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry. Tutaj na kursie bezglutenowym wiele osób poznaje również sekrety lepienia tychże pierogów. Podczas zimowego szkolenia 2021 testowaliśmy właśnie ruskie pierogi bezglutenowe na mieszance na chleb jasny Dr Żurka. Wszyscy uczestnicy oraz prowadząca, czyli Bezglutenowa Mama, docenili elastyczność ciasta, jego doskonałe właściwości „rośnięcia” wraz z nadzieniem. Do tych pierogów naprawdę można zmieścić sporo nadzienia, ciasto da sobie z tym radę 😁 Jak smakują ruskie pierogi bezglutenowe z mieszanki Dr. Żurka? R e w e l a c y j n i e! Zdaniem glutenożerców ciasto smakuje identycznie jak pszenne, a to mega komplement, przyznacie sami. 

Ha, jeśli marzycie o ruskich pierogach bezglutenowych, spróbujcie je ulepić właśnie z mieszanki Dr. Żurka – to 100% naturalnych składników i aż 4 błonniki. Z tej samej mieszanki można upiec chleb, bagietki, bułki, pizzę,a nawet zrobić gofry i naleśniki bezglutenowe. 

KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 10/10/2022 09:01
Cześć Monia, jasne, zawsze mrożę pierogi, zawsze surowe :) Zerknij w wolnej chwili na mój filmik: https://www.youtube.com/watch?v=9nfTyc40lyA
Monia 09/10/2022 09:17
Witam.... Czy te pierogi można mrozić? Jeśli tak to lepiej surowe czy lekko obgotowane? Dziękuję i pozdrawiam ☺️
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się