Masz celiakię i marzysz o ruskich pierogach bezglutenowych? Najlepsze pierogi bezglutenowe powstają z mieszanek chlebowych Balviten i Dr. Schär, czyli z tak zwanych miksów B. Do moich faworytów dołączyła teraz trzecia mąka: naturalna mieszanka bezglutenowa na chleb jasny Dr. Żurka. Okazało się, że bezglutenowe ciasto pierogowe z tej mieszanki doskonale się wyrabia, wałkuje i lepi, a pierogi gotują się idealnie. Przepis wypróbowałam i polecam, tym bardziej, że mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu są w 100% naturalne, zawierają wyłącznie mąki jednorodne i cztery rodzaje błonnika. Właśnie na tej bazie stworzyłam przepis na idealne ruskie pierogi bezglutenowe z doskonałym farszem, które tak bardzo smakują jak glutenowe, że trudno je przestać jeść ….
Ruskie pierogi bezglutenowe od wielu lat są przebojem w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry. Tutaj na kursie bezglutenowym wiele osób poznaje również sekrety lepienia tychże pierogów. Podczas zimowego szkolenia 2021 testowaliśmy właśnie ruskie pierogi bezglutenowe na mieszance na chleb jasny Dr Żurka. Wszyscy uczestnicy oraz prowadząca, czyli Bezglutenowa Mama, docenili elastyczność ciasta, jego doskonałe właściwości „rośnięcia” wraz z nadzieniem. Do tych pierogów naprawdę można zmieścić sporo nadzienia, ciasto da sobie z tym radę 😁 Jak smakują ruskie pierogi bezglutenowe z mieszanki Dr. Żurka? R e w e l a c y j n i e! Zdaniem glutenożerców ciasto smakuje identycznie jak pszenne, a to mega komplement, przyznacie sami.
Ha, jeśli marzycie o ruskich pierogach bezglutenowych, spróbujcie je ulepić właśnie z mieszanki Dr. Żurka – to 100% naturalnych składników i aż 4 błonniki. Z tej samej mieszanki można upiec chleb, bagietki, bułki, pizzę,a nawet zrobić gofry i naleśniki bezglutenowe.