Blog

„Pierwszy raz zjadłam bezglutenowego pączka…”

28/07/2018

„Pierwszy raz zjadłam bezglutenowego pączka…”

28/07/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Choć bezglutenowe pączki, jagodzianki czy gofry są na polskim rynku już od dłuższego czasu, nadal nie wszyscy bezglutenowcy o nich wiedzą. Przekonałam się o tym na naszych koloniach z dietą bezglutenową w Kudowie-Zdroju, gdzie serwowałam takie cukiernicze pyszności. Widziałam uśmiech na twarzach dzieci, bo wreszcie czuły się takie same, jak rówieśnicy. Trzeba mieć celiakię i być na diecie bezglutenowej, by wzruszyć się słowami: „pierwszy raz w życiu jem pączka”, „nigdy nie jadłem jagodzianek” albo „jak pysznie smakują gofry”. Zachęcam was do samodzielnego wypiekania tych pyszności albo do internetowych zakupów.

Bezglutenowe pączki – można zrobić lub kupić

Wiem od wielu rodziców, że przerasta ich zrobienie bezglutenowych pączków. Oczywiście nie jest to produkt pierwszej potrzeby, ale zapewniam, że bardzo pomaga dzieciom w akceptacji diety bezglutenowej. Jeśli chcecie sami przygotować pączki bezglutenowe – podaję PRZEPIS. Ale możecie je również zamówić. Gotowe pączki bezglutenowe są dostępne w sklepie internetowym PUTKA BEZ GLUTENU. Choć są produktem świeżym, o kilkudniowym terminie przydatności, najlepiej smakują po krótkim (5 minut) odpieczeniu w piekarniku (180 stopni C). 

Jeśli wyjeżdżacie na wakacje z dzieckiem na diecie bezglutenowej i planujecie jedzenie pączków, zaopatrzcie się w gotowe pączki bezglutenowe :). Wasze dzieci bardzo to docenią i z radością zjedzą pączusia prosto z paczki, bez odpiekania :). 

  • Pierwszy raz w życiu jem pączka. Nie wiedziałam, że jest taki pyszny! – zachwycała się Asia i wtórowało jej kilka koleżanek oraz kolegów. 

Bezglutenowa jagodzianka – to jest pyszne!

  • Jak byliśmy nad morzem na wakacjach, to cała rodzina jadła jagodzianki z cukierni, a nam było bardzo przykro – przyznali dwa bracia chorzy na celiakię.  
  • A wiecie, że można już przez internet zamówić bezglutenowe jagodzianki? – spytałam kolonistów.
  • Nie… Naprawdę? Powiemy o tym mamie – zapewnili uradowani i zatopili zęby w jagodziankach, które sprowadziłam z piekarni PUTKA BEZ GLUTENU.

Jeśli jesteście zwolennikami domowych wypieków (do czego zawsze gorąco zachęcam, nawet w upalne dni :), podrzucam przepis na doskonałe jagodzianki bezglutenowe KLIKNIJ. Pokażcie dzieciom, co jedzą ich rówieśnicy – glutenożercy :). 

Na koloniach korzystamy z produktów znanych i sprawdzonych producentów

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się