W sieci Auchan oraz w sklepach internetowych pojawiło się pierwsze polskie panettone bezglutenowe. Świąteczne, eleganckie opakowanie nie pozwala przejść obok niego obojętnie ;) Panettone to tradycyjna, włoska babka na Boże Narodzenie i Nowy Rok, nadziewana kandyzowanymi owocami, pakowana w elegancki kartonik. W Polsce nie jest powszechne, choć dostępne np. w TK Maxx (również jest tam panettone bezglutenowe, ale bardzo drogie). W tym roku Incola zrobiła nam prezent i stworzyła polskie panettone bezglutenowe, elegancko opakowane i w przystępnej cenie (około 12 – 14 zł). Jeśli nie macie pomysłu na prezent bożonarodzeniowy dla osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej, może właśnie panettone wybawi Was z kłopotu. Babeczką w świątecznym kartoniku będą zachwycone także dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej – bo zazwyczaj słodycze i przekąski bezglutenowe nie są pakowane tak szykownie i świątecznie. Już samo odpakowanie sprawi im sporo frajdy. A w zjedzeniu bezglutenowego panettone może pomóc cała rodzina ;)
Bezglutenowe panettone to edycja limitowana, dlatego jest dostępne tylko w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Panettone gluten free, które Incola właśnie wypuściła na rynek, ma termin ważności do 25 stycznia 2020 r. Spokojnie zdążycie zatem je zjeść ;)
Jaki jest skład bezglutenowego panettone Incoli? Muszę przyznać, że długi, ale jako znawca tematu wiem, że produktu bezglutenowego – substytutu glutenowego, o niemal dwumiesięcznym terminie przydatności, nie da się wytworzyć z mąki, masła, jajek i mleka…. Poza tym Incola, jak każdy producent, musi wymieniać na etykiecie również surowce wchodzące np. w skład użytej skórki pomarańczowej kandyzowanej. To wszystko sprawia, że etykieta jest długa. Pozytywna wiadomość jest taka, że polskie panettone bezglutenowe nie zawiera jajek – jest więc bezpieczne dla osób z celiakią i jednocześnie na diecie bezjajecznej. Z mlekiem jest gorzej – panettone je zawiera, więc nie jest wegańskim produktem bezglutenowym.
Pełen skład bezglutenowego panettone oraz miejsca sprzedaży znajdziecie na stronie Incola KLIK.
Miałam okazję spróbować panettone bezglutenowe z Incoli. W konsystencji, strukturze i smaku przypomina nieco ich chałkę wegańską bezglutenową z czekoladą, ale tutaj wyraźnie dominuje smak i zapach kandyzowanych owoców. Nam smakowało, ale nie umiem porównać, czy jest podobne do oryginalnego, glutenowego panettone. Zrobię jednak eksperyment – bezglutenowe panettone Incoli wyślę do przyjaciół we Włoszech – niech wypowiedzą się eksperci ;)
Mam i drugi pomysł – na domowe panettone bezglutenowe. Po wielu próbach uzyskałam idealny przepis. Zerknijcie – oto moje domowe panettone bezglutenowe z żurawiną KLIK.