Sklepy Kuchni Świata raz po raz zaskakują nieziemskimi promocjami i sprzedają produkty bezglutenowe Dr. Schär nawet za połowę ceny. Teraz akurat trwa promocja na pieczywo bezglutenowe z terminem do końca czerwca. W galerii Posnania znalazłam w promocji bagietki, bułeczki z czekoladą, słodkie bułeczki, bułki hamburgerowe, croissanty, a także chleby bezglutenowe Maestro. Pieczywo bezglutenowe Dr. Schär jest miękkie i gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Z wieloletniej praktyki wiem, że jest smaczne nawet miesiąc po terminie określonym „najlepiej spożyć do….”. Zrobiłam małe zapasy, a Ty?
Chleby bezglutenowe z serii Maestro już na kilku moich koloniach z dietą bezglutenową zdobyły miano najpyszniejszych chlebów gluten-free. Dzieci je uwielbiały! Nie wiem, czy wiesz, ale były to pierwsze miękkie chleby bezglutenowe w Polsce, pojawiły się chyba w 2014 r. Od razu zawojowały rynek i zdobyły podniebienia dzieci i dorosłych, dla których dieta bezglutenowa to codzienność.
Hitem nieznanym w Polsce okazało się to, że były miękkie od razu po otwarciu opakowania, nie wymagały odparowania ani tostowania. Dziś miękki chleb bezglutenowy o długim terminie przydatności oferuje większość producentów, ale 6-8 lat temu to było COŚ 😍
Słodkie bułeczki bezglutenowe Bon Matin lub Bon Choc sprawdzają się w diecie bezglutenowej dzieci, ale i u dorosłych łasuchów z celiakią. Są puszyste, lekkie i subtelne w smaku. W każdym opakowaniu znajdują się 4 słodkie bułeczki, pakowane po 2 sztuki – czyli są to klasyczne dwupaki. Dzięki temu nie trzeba zjeść od razu czterech bułek, lecz można opakowania podzielić na dwie porcje. Takie małe paczuszki zmieszczą się w plecaczku albo w podręcznej torbie podróżnej, nie zajmują też dużo miejsca w chlebaku domowym. Można je jeść od razu po otwarciu opakowania, ale prawdziwej rozkoszy zaznasz po odpieczeniu bułeczki przez 5 minut w 170 stopniach C… Bułeczki – jak każde pieczywo bezglutenowe – nabiorą wtedy mega puszystości i niespotykanego zapachu. Testuję to z każdym pieczywem bezglutenowym i kiedy tylko mam możliwość, odpiekam: świeże bułki i drożdżówki z piekarni Putka Bez Glutenu, chleb naturalny bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu, bułeczki czy chałki Incoli i wiele, wiele innych. Choć – co podkreślam – wymienione przeze mnie produkty świetnie smakują po otwarciu opakowania.
KOMENTARZE