Pieczywo bezglutenowe kupuje coraz więcej Polaków, nic więc dziwnego, że na tematycznych imprezach powstają specjalne stoiska gluten-free. Tak było m. in. na Dniu Chleba w Lesznie (czerwiec 2018), organizowanym przez miejscowy Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych. Goście odwiedzający imprezę degustowali zarówno domowego pieczywa bezglutenowego, jak i paczkowanych wyrobów ze sklepu. Dzięki temu udało nam się odczarować mity, jakoby pieczywo bezglutenowe było niedobre. Przy okazji mam radę: nie dajcie się zwieść zapewnieniom sprzedawców lub producentów na tego typu imprezach – bo nie każde pieczywo bezglutenowe jest naprawdę bezpieczne dla osób z celiakią. Czasem piekarze podążają za modą i starają się wypiekać coś gluten-free. Niestety, wyroby powstające w tej samej piekarni nigdy nie będą bezglutenowe.
Na Dzień Chleba 2018 w Lesznie upiekłam zarówno pieczywo bezglutenowe foremkowe, jak i w kształcie bochenka. W mojej domowej piekarni bezglutenowej upiekłam również kilka rodzajów bułeczek. Rzecz jasna domowe wypieki najbardziej przypadły do gustu odwiedzającym, niż te sklepowe, o długim terminie przydatności.
Moje przepisy na bezglutenowe pieczywo – TUTAJ kliknij.
Przy okazji rozmów przy stoisku okazywało się, że wielu odwiedzających ma swojej rodzinie chorych na celiakię lub będących na diecie bezglutenowej. Goście byli zainteresowani zarówno degustacją pieczywa bezglutenowego, jak również wiedzą. Chętnie sięgali po foldery, ulotki i informatory czy poradniki o celiakii i diecie bezglutenowej, które były dostępne na stoisku Bezglutenowej Mamy.
Ponieważ gotowe pieczywo bezglutenowe jest coraz powszechniej dostępne i wygodne w użyciu, również pojawiło się na moim stoisku. Serwowałam zarówno świeże wypieki np. Putka bez glutenu, jak i długoterminowe z piekarni Incola, Balviten, Glutenex i Dr. Schär. Pokazanie różnych rodzajów pieczywa jest istotne, gdyż wyroby różnych firm są różnej jakości, tekstury i smaku. Bywa, że dziecko na diecie bezglutenowej ma spore kłopoty z akceptacją takiego chleba czy bułek – ale nie warto się zniechęcać, lecz właśnie sięgać po różne produkty i je testować.
Na stoisku Bezglutenowej Mamy na Dniu Chleba 2018 nie zabrakło również warzyw – są one szczególnie wskazane w diecie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, gdyż usprawniają pracę układu pokarmowego i uzupełniają niedobory pokarmowe. Słodycze oczywiście nie są zakazane – dlatego na stoisku pojawił się bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami – PRZEPIS.
KOMENTARZE