Blog

Otulone ziarnami i mięciutkie - przepis na razowe bułki bezglutenowe na bogato

01/03/2023

Otulone ziarnami i mięciutkie - przepis na razowe bułki bezglutenowe na bogato

01/03/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Razowe bułki bezglutenowe na bogato - nie do kupienia w żadnej piekarni

Białko jajka i zestaw ziaren oraz pestek bezglutenowych, a także dobra mąka do wypieku pieczywa. Oto sekret mojego najnowszego przepisu. "Otulone ziarnami" to razowe bułki bezglutenowe, mięciutkie, bogato ozdobione ziarnami. Takich bułek bezglutenowych, a nawet pszennych, nie kupisz w żadnej piekarni. 

Po pierwsze dlatego, że samodzielnie decydujesz, jakich użyć ziaren. Nie lubicie w domu pestek dyni ani płatków owsianych, a może ktoś ma uczulenie na siemię lniane? Żaden problem, wystarczy przygotować posypkę z tych ulubionych i dozwolonych w diecie eliminacyjnej.  

Kolejne argumenty? Otrzymujesz bułki pierwszej świeżości, możesz zdecydować o kształcie oraz o sposobie przechowywania. No i ostatni argument: domowe bułki bezglutenowe są najlepsze!

Zanim sięgniesz po poniższy przepis na "Otulone ziarnami", poznaj poradnik o pieczeniu bezglutenowych bułek (link poniżej).

Przeczytaj poradnik: dlaczego tak trudno upiec bułki bezglutenowe?

Składniki 8 dużych bułek

  • 500 g razowej mąki bezglutenowej (użyłam Mix It Dunkel Rustico Schär)
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 30 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • około 600 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
Poznaj skład razowej mąki bezglutenowej Mix It Dunkel Rustico Schär

Dodatkowo

  • 1 białko jaja (można pominąć, ale wtedy ziarna będą się nieco słabiej trzymać bułki)
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych (lub gryczanych czy jaglanych)
  • po kilka łyżek ulubionych ziaren bezglutenowych: siemienia lnianego, pestek słonecznika i dyni, otrębów owsianych

Wykonanie ciasta

  • mąkę wymieszaj z solą i drożdżami (jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 50 ml wody odjętej z porcji podanej w przepisie, wymieszaj i wlej do mąki)
  • powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ma powstać pulchne, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto; jeśli jest zbite, dodaj jeszcze kilka łyżek wody
  • oprósz miskę mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż ciasto stanie się porowate i zwiększy objętość
otulone ziarnami razowe bulki bezglutenowe schaer

Formowanie i pieczenie

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • mokrymi dłońmi nabieraj porcję ciasta, wkładaj je do miseczki z białkiem i formuj bułeczkę
  • kulkę obtaczaj w miseczce z ziarnami ("panieruj" jak kotlety schabowe)
  • jeśli zostanie trochę białka, pędzelkiem rozsmaruj je po bułeczkach
  • zostaw bułeczki w nieprzewiewnym miejscu na około 20 minut
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja termoobieg
  • przez 10 minut piecz bułki w tej funkcji, a przez kolejnych 15 - w opcji góra - dół
  • piecz do suchego patyczka, w razie potrzeby przedłuż chwilę czas pieczenia
  • studź na metalowej kratce
  • razowe bułeczki bezglutenowe krój dopiero, gdy ostygną

Razowe bułeczki bezglutenowe są bardziej wilgotne od klasycznych białych, mają dużo błonnika i dłużej zachowują świeżość. Piekarze mówią, by chleb i bulki przechowywać w lnianym lub bawełnianym worku. Nie zalecają folii z uwagi na ryzyko powstania pleśni.

Ale od wielu mam dowiedziałam się, że w praktyce lepiej sprawdza się foliowy woreczek. W nim bułeczki tak szybko nie czerstwieją i nawet po 3 dniach są miękkie. Każdy niech zatem wybierze system, który bardziej go przekonuje :) 


Poznaj przepis na ekspresowe, białe bułki bezglutenowe - hit Internetu!


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się