Blog

63

Ekspresowe bułki bez glutenu

02/09/2015

Ekspresowe bułki bez glutenu

02/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Co powiecie na ekspresowe bułki bezglutenowe z mega chrupiącą skórką? Zaraz zdradzę sekret…. W roku szkolnym potrzebne są proste przepisy na bezglutenowe pieczywo. Zapomniałam o tym przez wakacje, ale czas się otrząsnąć i znów pełnić dyżury przy piekarniku ;). Oto przepis na białe, bezglutenowe bułki a’la pszenne, tak lubiane przez dzieci. Przygotujemy je w mig wieczorem, a nawet wcześnie rano.  Od momentu wyjęcia z szafy miski,do uzyskania gotowych bułek minie niespełna godzina. A pracy przy tym niewiele. Ten przepis na ekspresowe bułki bezglutenowe jest na blogu od kilku lat, ale niedawno unowocześniłam sposób wykonania. Dzięki temu powstają cudnie wyrośnięte bułeczki bezglutenowe, które zapachem, smakiem i wyglądem przypominają wiejskie bułki z Lidla ;) Są mięciutkie w środku i nieziemsko chrupią, nawet na drugi dzień.

Uwaga: najpierw przeczytaj ważne porady: Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki?

Tutaj kupisz

Wyjątkową, bezglutenową książkę kucharską i poradnik – prawie 400 stron!

Tutaj kupisz

Pięknie ilustrowaną bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Składniki na ekspresowe bułki bezglutenowe  – około 17 szt

  • 600 g bezglutenowej mąki chlebowej 
    użyłam Mix B – Bread Mix Dr. Schär
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
    bez glutenu
  • około 550 ml letniej wody
    może być gazowana
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2-3 łyżki bezglutenowych płatków teff
    np. Incola, Pięć Przemian
  • dodatkowo 2 łyżki mąki bezglutenowej
    do „panierowania” bułek

Jak przygotować ekspresowe bułki bezglutenowe? Nowy sposób ;) 

  • Za pierwszym razem najlepiej upiecz te bezglutenowe bułki z połowy porcji, by nie pogubić się w przekładaniu blach w piekarniku ;)   
  • Mąkę wymieszaj z solą i suchymi drożdżami (nie syp ich bezpośrednio na sól). Jeśli użyjesz świeże drożdże, rozpuść je w około 50 ml letniej wody (odjętej z porcji podanej w przepisie) i wlej do mąki
  • Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej i – opcjonalnie – płatki teff
  • Ma powstać gęste, ale elastyczne ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. W razie potrzeby dodaj do ciasta parę łyżek wody
  • Posyp ciasto na ekspresowe bułki bezglutenowe mąką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
  • Dwie blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia 
  •  Przygotuj miskę z mąką do obtaczania bułek
  • Piekarnik nastaw na 250 stopni C, góra-dół
  • Z wyrośniętego ciasta nabieraj porcje wielkości piłki tenisowej i przekładaj je do miski z mąką. Delikatnie obtaczaj, jakbyś panierowała kotlety. Uważaj, by nie stracić porowatej struktury bułek
  • Bułki bezglutenowe przekładaj delikatnie na blachy, w odstępach
  • Wstaw do piekarnika najpierw jedną blachę, a po około 15 minutach – drugą
  • Każdą blachę piecz w sumie około 25-30 minut
  • Pod koniec pieczenia sprawdzaj, czy wierzch bułek się nie przypieka. W razie potrzeby przełóż blachy w piekarniku lub przykryj bułki folią aluminiową
  • Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do około 220 stopni C

Kilka uwag o białych bułkach bezglutenowych

Ekspresowe bułki bezglutenowe, przygotowane według tego przepisu, wyrastają tylko raz, więc oszczędzamy czas. Dzięki wypiekowi w wysokiej temperaturze uzyskują niezwykle chrupiącą skórkę, która strzela przy każdym kęsie. Skórkę, z której przy krojeniu bułki sypią okruchy, jak z pszennego chleba z piekarni…  Smakują pysznie z wszelkimi dodatkami, ale również na sucho (polecam podawać je podczas jelitówki). 

Musicie jednak wiedzieć, że białe bezglutenowe bułki dość szybko czerstwieją. Dlatego najlepiej upiec je późnym wieczorem, by rano podać dzieciom do szkoły jeszcze miękkie. Pozostałej najlepiej zamrozić. Jak przywrócić świeżość bezglutenowemu pieczywu? Zamrożone bułki wstawię rano do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na parę minut – do odmrożenia. Gdy ostygną, przygotuję z nich bezglutenowe kanapki do szkoły.

W piekarniku skórka nabierze lekkiej chrupkości, a środek – miękkości. Uwaga: lepiej nie odpiekać bułek w termoobiegu, bo zbytnio się wysuszą.

Owszem, że te bułki nie należą do zbyt wartościowego pieczywa bezglutenowego. Są upieczone z białej mąki, a więc głównie ze skrobi. Dodatek teff dodał im co prawda wartości odżywczych, ale nie sprawił, że stały się pieczywem razowym. Mam tę świadomość, ale nie kruszę kopii. Bezglutenowym dzieciom szybko nudzi się pieczywo. Nie chcą ciągle jeść chleba na zakwasie, czy razowych bułek. Urozmaicenie jest potrzebne i tyle. A w roku szkolnym nie zawsze jest czas, by mieszać kilka rodzajów mąk i piec tylko to, co zdrowe. Potrzebny jest nam przepis na bułki z jednej mąki, drożdży, wody i oleju. I jeszcze jedno: bezglutenowe dzieci lubią bułki z pastą czekoladową (odradzam Nutellę, a zachęcam do kremów czekoladowych ze sklepików eko lub PRZEPIS NA DOMOWY KREM CZEKOLADOWY BEZGLUTENOWY KLIK   albo zdrowy, czekoladowy krem bezglutenowy bez cukru, mleka, orzechów KLIK). A taki krem chyba nie smakuje najlepiej z razowym pieczywem, prawda?

Gdzie kupić świeże bułki bezglutenowe?

Od lata 2021 piekarnia bezglutenowa (stacjonarna i internetowa) Putka Bez Glutenu ma w ofercie pyszne, świeże, bezglutenowe bułki szkolne (oprócz tego wiele innych rodzajów bułek, chleba i słodkości). Są gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania, ale ja każde pieczywo bezglutenowe (przed jedzeniem lub uszykowaniem śniadania o szkoły) odpiekam przez 5 minut w 180 stopniach C, opcja góra-dół. Te szkolne bułki bezglutenowe można mrozić, nie zawierają kukurydzy, soi, ani jakichkolwiek alergenów. KLIK szkolne bułki bezglutenowe pełen skład. Opakowanie 3 bułek o łącznej wadze 150 g kosztuje 8 zł. 

Znakomite, świeże pieczywo bezglutenowe wypieka inny polski producent – Balviten. Bułki bezglutenowe i chleby można kupować w firmowym sklepie internetowym Balviten KLIK lub zamawiać w stacjonarnych sklepikach eko (możecie np. zachęcić znajomego sklepikarza, by sprowadzał raz w tygodniu świeże bułki bezglutenowe i chleby na zamówienie). 

W marketach znajdziecie również bułki bezglutenowe o długim terminie przydatności, to m. in. marki: Dr. Schär, Bezgluten, Incola, Nutrifree. Wiele z nich dobrze smakuje od razu po otwarciu opakowania, ale najlepiej je odpiec, podobnie jak szkolne bułki bezglutenowe Putki.

KOMENTARZE (63)

Olala 28/11/2021 20:19
A cukru nie trzeba do drożdży?
Justyna 15/08/2021 23:39
Jakiego oleju używać do pieczenia bułek?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/08/2021 14:15
ja używam rzepakowy lub oliwę z oliwek, ale może być każdy :)
Dorota 22/03/2021 07:34
Bulki wyszły idealne, nie miałam płatków teff, ale dodałam łupiny babki jajowatej. Mój mąż nie mógł uwierzyć, że te bułki są bezglutenowe. Chrupiące na zewnątrz i obłędnie puszyste w środku. Dziękuję za przepis
Bezglutenowa Mama 22/03/2021 08:30
Dorota, świetna modyfikacja! Brawo!
Inga 07/01/2021 15:34
Witam sedrcznie:-) Dzis sprawdzalam przepis, podmienilam 200g maki na mix jaglanej, ryzowej i kukurydzianej, ktorej tez uzylam przy formowaniu. Niestety zapomnialam o platkach, ktore mialam zastapic owsianymi i otrebami lub zastapie przy nastepnym wypieku maka gryczana... Pisza przy innych przepisach, ze bulki to ,, wyzsza szkola,, , no u mnie chyba odwrotnie bo buleczki nawet wyszły- lekko sie rozlazly. Dzisiejsze podejscie do chleba owsianego- totalna porazka, nic jutro dugie podejscie i inna blaszka, bo tez juz tak bywalo...
Ewa 17/06/2020 21:03
Upiekłam w/g przepisu oryginalnego wyszły bardzo dobre. Za drugim razem zmodiyfikowałam i nie czekałam aż ciasto wyrośnie tylko odrazu zrobiłam bułeczki i zostawiłam do wyrośnięcia prościej i nie trzeba uważać przy lepieniu bułeczek.
Bezglutenowa Mama 17/06/2020 21:52
Ewo - bardzo dobry i praktyczny pomysł :) Sposobów na bułki jest wiele, dlatego warto eksperymentować, a jeszcze lepiej dzielić się pomysłami - tak jak Ty tutaj :)
Anna 04/05/2020 23:03
Pieczywko super! Ponieważ "ciastolina" wyszła mi troszkę za rzadka i nie byłoby mowy o formowaniu bułeczek, bo była zbyt kleista to wylałam ciasto na blachę jakbym robiła pizzę a po upieczeniu pokroilam na mniejsze ciabatty. Skórka chrupiąca, w środku puszyste, w smaku prawie jak pszenne. Dzięki! Pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 07/05/2020 22:16
Aniu, świetny pomysł, znakomicie wybrnęłaś z kłopotu :) Na przyszłość w takiej sytuacji możesz również dodać parę łyżek mąki i jeszcze 1/3 łyżeczkę suszonych drożdży - i znów zagęścisz ciasto :)
Maria 07/12/2019 03:03
Hej, możliwe, że coś mi się pomyliło, ale wydawało mi się, że pod tym samym adresem i tą samą nazwą jeszcze do niedawna przepis był nieco inny (mniejsza ilość mąki i nieobtaczane, to pamiętam na pewno), z którego mi osobiście bułeczki wychodziły trochę lepiej. Czy ktoś kojarzy przepis, o którym mówię, czy jest on gdzieś jeszcze do znalezienia? Pozdrawiam serdecznie, Marysia
Bezglutenowa Mama 07/12/2019 10:06
Maria - brawo za czujność :) Po prostu zrób te bułki z połowy mąki :) zamiast obtaczania - uformuj je mokrymi dłońmi - i otrzymasz poprzedni przepis :) Moim zdaniem ten jest lepszy, dlatego go udoskonaliłam - bo uzyskujemy kształtną okrągła bułę, z chrupiącą skórką :)
Maria 07/12/2019 21:08
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Jeszcze tylko małe pytanie - czy w/g poprzedniego przepisu nie rosły one aby dwa razy? Tli mi się coś z odstawieniem na blasze pod mokrą ściereczką... przepraszam za zawracanie głowy, jakoś tak się złożyło, że stara wersja lepiej mi wychodziła ;)
Bezglutenowa Mama 07/12/2019 22:52
Mogą rosnąć dwa razy, ale nie muszą - bo jak formujesz je delikatnie i obtaczasz w mące, to nie niszczysz struktury ciasta :)
Maria 10/12/2019 12:12
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam serdecznie :)
MoZ 29/11/2019 20:07
Moje bułki wyszły twarde jak kamień :( Piekarnik mam tylko do 220 , ale nie da sie tego jeść. Jakieś rady , jakie prawdopodobne błędy popełniłam ?
Bezglutenowa Mama 04/12/2019 22:15
MoZ - najprawdopodobniej trzeba dać nieco więcej wody, zerknij to tego wpisu: https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki/ Nie poddawaj się, trzeba najpierw zmarnować trochę bułek, by nauczyć się je piec. Pamiętaj, że ciasto po wyrobieniu musi być elastyczne, jak dobrze wyrobiona ciastolina. Nie może być gliniaste.
Barbara 29/11/2019 22:08
Moje też takie i nie wiem gdzie przyczyną, ciasto pięknie uroslo ale na zewnątrz skorupa
Bezglutenowa Mama 04/12/2019 22:17
Musisz wyczuć swój piekarnik. Być może przypieka mocniej i szybciej musisz zmniejszyć temperaturę? Każdy piekarnik jest inny, trzeba wszystko dopasować do domowych warunków. Trzymam kciuki :) Powiedz - w środku bułki są wyrośnięte, mięciutkie, ok?
Natalia 19/11/2019 20:06
A w jakim sklepie kupię te platki teff ?
Bezglutenowa Mama 19/11/2019 21:14
Natalio, np. w Pięć Przemian :)
Bezglutenowa Mama 01/07/2019 16:54
Jasne :) Możesz dorzucić słonecznik, pestki dyni lub siemię :)
Ola 01/07/2019 14:50
Czy bez tych płatków też można zrobić?
joanna 16/01/2017 09:06
mój przepis na chleb jest taki: 60g ryżowej, 40g jaglanej, 60g kukurydzianej, 410g gryczanej, 55g drożdży, 3 szklanki wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek siemienia lnianego,
Bezglutenowa Mama 16/01/2017 13:15
Joanno, siemię lniane wsypujesz w postaci ziaren, czy mielone?
gosiasit 25/09/2015 09:09
Ja dodałam 100g Jizerki to chyba najlepszy Mix,50g mixu chlebowego z glutenexu,50g mąki teff,20g mąki owsianej i 30g ryżowej.dałam więcej wody ciasto było bardzo luźne ale nie lejace,zamiast formować bułki włożyłam do formy muffinkowej,wyszły super!zabawny kształt mają. To najlepsze moje bułki!
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:26
Tak, foremki są znakomitym rozwiązaniem :) Potwierdzam: Jizerka jest doskonała! I gratuluję eksperymentów z mąkami. Efekty potrafią być w takich sytuacjach cudownie zaskakujące, prawda?
gosiasit 26/09/2015 13:16
Dzięki :-) O tak,nie myślałam że będą tak mięciutkie i smaczne! Dziś po nocy w lodówce lekko czerstwe,ale odpieczone w tosterze były jeszcze smaczniejsze.
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:21
Toster lub piekarnik czynią cuda z bezglutenowym pieczywem ;)
Magdalena 21/09/2015 19:57
Czy te płatki teff są konieczne? Czym można je zastąpić
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:23
Nie, nie są konieczne, można w ogóle je pominąć. W zamian można np. dodać sezam lub słonecznik.
gosiasit 22/09/2015 01:27
No właśnie dołączam się do pytania, czy jak dodam zamiast płatków mąkę teff to będzie ok?
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:23
Jasne, mąka teff jest również OK.
mama Ani 08/09/2015 12:12
Zrobiłam je wczoraj, pomieszałam Mix B i mąkę z żołędzi, wyszły ciemne ale smaczne, wyrosły, były miękkie i elastyczne w środku a na wierzchu przypieczone, dziś jedna poszła do szkoły na 2 śniadanie :) faktycznie ręczne wyrabianie jest pomocne w uzyskaniu właściwej konsystencji ciasta :0
Bezglutenowa Mama 08/09/2015 22:32
A jak dużo dałaś mąki z żołędzi?
mama Ani 09/09/2015 07:33
200g Mix B + 80 g żołędziowej = 280 g -> dolałam więcej wody
Bezglutenowa Mama 09/09/2015 09:47
No, sporo :) Fajnie, że wyszły z takiej proporcji. Chyba też wypróbuję, tylko kupię mąkę żołędziową.
Kasia 08/09/2015 10:32
Płatki Teff dodaje do masy czy posypuje nimi bułeczki ?
Iwona 08/09/2015 09:47
Dobra. Kolejne podejście zrobię do tych bułek. Proszę trzymać kciuki :).
Bezglutenowa Mama 08/09/2015 22:32
Trzymam, bardzo trzymam. Ja zepsułam kilka blach zanim zrozumiałam, o co chodzi z tą wodą i konsystencją :)
Iwona 07/09/2015 11:13
Kurcze, zrobiłam te bułki po tylu pozytywnych komentarzach. Wszystko z godnie z przepisem, a wyszły twarde jak kamienie i tak ładnie jak na zdjęciach nie wyrosły. Co zrobiłam źle? Córka zjadła, bo jeszcze ciepłe były w miarę. Ale rano można było nimi oko wybić. Chyba nie umiem piec bułek bezglutenowych. Chleb jeszcze jako tako wychodzi. Może powinnam dać więcej wody?
MoZ 29/11/2019 20:10
Moje też wyszły jak kamień. Zjadłam kawałek , bezpośrednio po upieczeni, ale później ,ani po odgrzaniu sie nie nadają. Próbowała coś PAni zmienic , cos wyszło? Bo ne iwem co mogło byc źle, ale jak wyrabiałam było fajne i dobrze sie robiło kulki.
Bezglutenowa Mama 07/09/2015 21:56
Tak, to kwestia wody.... Ciasto po wyrobieniu musi być plastyczne, elastyczne. Nie lejące, ale nie twarde.... Sprawdzam zawsze wilgotną dłonią: jeśli da się łatwo przebierać w cieście, to jest OK.
aga 05/09/2015 14:35
Mam skład kremu czekolad, z Aldi, koszt 5,89. Cukier, tłuszcz shea, orzechy laskowe 13%, kakao o obniz. zawartości tłuszczu 7%, mleko odtłuszcz. w proszku, olej rzepakowy, emulator lecytyna słonecznik. Mam też zdjęcia, również budyniu, proszku do piecz. i drożdży, mogę wysłać na maila. Ceny i jakość super.
Bezglutenowa Mama 07/09/2015 21:57
Jasne, proszę o foty: marta@bm.wysylaj.pl.
anianaj 04/09/2015 11:08
Wczoraj kupiłam synowi krem z Rosmanna. Jest zachwycony, mówi że bardziej mu smakuje niż nutella. Pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 07/09/2015 21:54
No proszę :) Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu małego smakosza :)
Asia 03/09/2015 11:34
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika z kubkiem wody na 200 stopni. Nastepnym razem dam nizszą temperaturę, mamy pomniejszony piekarnik, nie taki normalny. Na pierwszym pieczeniu zawsze wszystko spiekam dopóki sie nie nauczę :-) To były pierwsze bułki, które mi się w ogóle udały :-)
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 21:56
Najważniejsze, że się udały :) Gratulacje i kolejnych sukcesów :)
aga 03/09/2015 10:21
W aldi tez jest masło czekolad. bez śladowych ilości i cena przystępna, ok 6 zł. Jak się nie jada codziennie to dobra alternatywa dla tych drogich. Są tam też budynie bezglut oznaczone, 3 smaki, pakowane po 3 i 5 szt za ok 2 zł za paczkę :D Nie ma to jak niemieckie produkty
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 10:28
Tak, w Niemczech jest więcej tych produktów. A jaki jest skład kremu w Aldi? Czy są tam tłuszcze utwardzone, olej palmowy, syropy?
aga 03/09/2015 17:15
Sprawdzę spokojnie w sobotę i napiszę o kremie, a drożdże są firmy albona, tak jak budynie. Na drożdżach nie ma inf o śladowych ilościach czegokolwiek, na galaretkach i budyniach jest opis więc to chyba dobra firma. Drożdże pakowane po 10 szt za ok 3 zł.
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 21:55
Świetna cena za drożdże. Szkoda, że w moich stronach Aldi jest nieobecny ;)
aga 03/09/2015 10:17
Dokładnie, chciałam podpowiedzieć, co można zamienić by nie było zbyt razowo a zdrowiej, np. zamiast 100 g mixu można dać po 50 g mąki z ryżu brązowego i 50 g mąki jaglanej. Pycha! Ja zawsze w chlebie z 250 g mąki daję tylko 100 g mixu, reszta to mąki zdrowe, do tego całą paczkę drożdży, kupuję w aldi, o wiele tańsze niż dr oetkera.
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 10:27
A jakie drożdże kupujesz w Aldi, jakiej firmy? Nie ma ostrzeżeń o śladowych ilościach glutenu? Oczywiście doskonały pomysł z Twoimi proporcjami mąki - warto właśnie tak piec. Ale jak się spieszysz, to wrzucasz tylko mix.
Sebastiasia 03/09/2015 09:57
A ta pasta czekoladowa z Rossmanna ma klos? Czy po prostu sklad wydaje sie w porządku?
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 10:26
Skład mi pasuje. Rossmann precyzyjnie opisuje produkty i śladowe ilości. Na tym kremie nic nie ma więc, więc przeszedł audyt ;)
dorota 17/02/2017 12:13
witam, ja chciałam się zapytać jaka to jest bezglutenowa mąka chlebowa, jak pani pisze w przepisie na bułki bezglutenowe, czy można zastosować
Bezglutenowa Mama 18/02/2017 10:24
Doroto, to bezglutenowy mix specjalnie stworzony do wypieku pieczywa. Ma takie składniki, które zapewniają chlebom czy bułkom teksturę, porowatość, smak itp. zbliżone do wypieków glutenowych (to np. guma guar, guma ksantan itp). To np. Mix B Schaer, mix vitalny Glutenex, Royal Baker Balviten, czy mąka BIO-Dunkle Seitz: http://www.ekolandia.waw.pl/pl/p/MAKA-DO-PIECZENIA-CIEMNA-BEZGLUTENOWA-1000-g./90.
Sebastiasia 03/09/2015 23:31
To i ja muszę sprawdzić ten krem. Przyda sie na drugie śniadanie do szkoły czasami
Bezglutenowa Mama 08/09/2015 22:31
Tak, skład jest wart polecenia :)
Asia 03/09/2015 00:01
Piekłam bułki na podstawie Twoich przepisów w proporcji 200 g schara b i 50 g teff i wyszły fajne... Z pogranicza białych i razowych :-) Dziecko bylo zachwycone. Tylko dalam 8 g drozdzy suchych. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 03/09/2015 10:25
No, dałaś sporo teff. Super. Wstawiłaś do gorącego czy zimnego piekarnika?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się