NOWOŚĆ. Sklep internetowy Jedz Bez Glutenu wprowadził do sprzedaży w Polsce słowackie mixy bezglutenowe marki Liana. Mam tę przewagę, że je znam 😁Już wiem, że będą hitem, bo jakiś czas temu upiekłam znakomity, ciemny chleb bezglutenowy z Bread mix dark Liana – był doskonały, fenomenalny, cudowny! Pokocha go każde dziecko na diecie bezglutenowej, bez dwóch zdań 😋 A bezglutenową markę Liana odkryłam w te wakacje na Słowacji. Kupiłam kilka mixów, bo zaciekawiła mnie nowa marka i ładne opakowanie, a także szeroki wybór mieszanek. Na razie wypróbowałam tylko mieszankę na ciemny chleb bezglutenowy, ale to wystarczyło, żebym zakochała się w słowackiej Lianie 😋 Jeśli pozostałe mieszanki bezglutenowe i inne ich produkty są tak świetne, to wróżę im w Polsce świetlaną przyszłość. Tym bardziej, że mają super cenę (są tańsze, niż w Kauflandzie na Słowacji !) i krótki skład, są mega proste w „obsłudze” i jak każda nowość na rynku bezglutenowym zaciekawią naszą społeczność.
Gdy po raz pierwszy piekłam chleb z mixu bezglutenowego Liany nie spodziewałam się, że od razu zdobędzie serca całej mojej rodziny. No bo miał być ciemny (a wiadomo, jak dzieci traktują ciemne pieczywo), dodałam do niego mielony kminek (za nim też dzieci zazwyczaj nie przepadają), a poza tym przygotowując się do wydania książki kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” piekę tyle chlebów na próbę, że mają ich już dość. A jednak myliłam się …. Dwa bochenki, upieczone z 51100 g mieszanki, zniknęły w jeden dzień!
Tak, zjedli prawie kilogram chleba bezglutenowego! Bo był tylko delikatnie ciemny (a więc nie straszył dzieci 😁), mega mega puszysty, delikatny i aksamitny, nie rozpadał się w ustach na tysiące okruszków, nie stawał w gardle, nie raził posmakiem gryki i kminku. No ideał dosłownie. Tamten dzień nie był więc zbyt różnorodny kulinarnie, aczkolwiek bardzo światowy. Był słowacki chleb bezglutenowy, hiszpańska oliwa z oliwek najlepsza na świecie, pikantne włoskie papryczki, sałata z działki i polski śledź wędzony w przyprawach. Niby monotonia, ale ile zdrowia: dobre białko, znakomite tłuszcze, błonnik i witaminy no i węglowodany.
Trzeba to powiedzieć: mieszanka bezglutenowa Liana KLIK nie ma jakiegoś wyjątkowego składu. Są tam skrobie (kukurydziana i tapiokowa), mąka kukurydziana i gryczana, trzy rodzaje błonnika oraz zagęstniki, te same, które spotykamy w polskich czy włoskich mieszankach bezglutenowych. Tym bardziej się dziwię, że wychodzi z niej tak doskonały chleb bezglutenowy, inny niż wszystkie, które piekłam do tej pory.
Wiem jednak, że mąki ryżowa czy kukurydziana potrafią znacznie się od siebie różnić. Na świecie jest tyle odmian mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej, że producenci mają w czym wybierać. Tym samym mąki te mają różną zawartość białka, błonnika czy odmienną wilgotność i inne cechy. Nic dziwnego, że finalne wyroby wielu producentów bezglutenowych o – wydawałoby się niemal identycznym składzie – mogą się tak diametralnie różnić. Bo diabeł tkwi w szczegółach 😎 Dlatego producenci nie tak łatwo są w stanie podrabiać się wzajemnie i wypieki z ich mixów bezglutenowych różnią się mimo niby tego samego składu.
Od dawna piszę na blogu, że czeskie KLIK i słowackie KLIK produkty bezglutenowe są znakomite i że je uwielbiam, ale co z tego, skoro zdecydowana większość Polaków z celiakią nie ma do nich dostępu, bo nie jeździ do południowych sąsiadów? Tak samo było ze słowackimi mixami bezglutenowymi Liana: kupiłam je, wypróbowałam i od razu pożałowałam, że nie zrobiłam zapasu. Ale…
Tydzień temu na Grupie Bezglutenowa Mama na Facebooku zobaczyłam, że sklep internetowy Jedz Bez Glutenu, dotąd specjalizujący się w ofercie Dr. Schär (mają 100% ich produktów), wprowadził kilkaset produktów bezglutenowych z Czech i Słowacji! Nie jakieś pojedyncze produkty, ale chyba wszystko, co nasi sąsiedzi mają w swoich sklepach! Jako bezglutenowa blogerka, organizatorka warsztatów bezglutenowych, kolonii i konferencji witam je z otwartymi ramionami bo wiem, jak są przydatne w diecie bezglutenowej. Celiakia w Polsce nie jest już straszna, gdy mamy do wyboru znakomite produkty bezglutenowe polskich producentów, ale i włoskich, niemieckich, słowackich oraz czeskich.
Kliknęłam na ich stronie słowa Liana KLIK w wyszukiwarkę i znalazłam mój cudowny Bread mix dark, a poza tym mnóstwo innych cudowności! Nie miałam pojęcia, że to tak duży producent bezglutenowy! W ofercie Liany są budynie, produkty do wypieków (cukier cynamonowy, waniliowy, proszek do pieczenia, „sól z roju jelenia” – czyli wodorowęglan amonu, różowa polewa ponczowa do ciast), bezglutenowe skrobia ziemniaczana i kukurydziana, polewy smakowe, bita śmietana w proszku (nie lubię takich specyfików, ale wiem, że wiele osób je stosuje), jest i bezglutenowy kwasek cytrynowy, bezglutenowy budyń o smaku mlecznej i ciemnej czekolady (!)…. Jest w czym wybierać, no no …. Dlatego z przyjemnością podrzucam link do działu NOWOŚĆI w sklepie Jedz Bez Glutenu KLIK. Oglądajcie, zachwycajcie się i próbujcie to, co nasi południowi sąsiedzi 😎 Bo Czesi i Słowacy naprawdę są daleko przed nami w temacie diety bezglutenowej. na pierwszy ogień proponuję upiec chleb bezglutenowy ciemny lub jasny (choć jasnego jeszcze nie znam).
KOMENTARZE