Miałam nosa, że kiedyś podczas wypadu na Słowację kupiłam słowacką mieszankę bezglutenową na ciemny chleb Bread mix dark marki Liana. Sięgnęłam po nią z ciekawości, zachęciło mnie też ładne opakowanie i duży wybór mixów w ofercie Liany. Mix odczekał swoje w studio Bezglutenowej Mamy, ale wreszcie nadszedł jego dzień. Przy sobocie upiekłam z tej mieszanki ciemny, znakomity chleb bezglutenowy i od razu pożałowałam, że nie zrobiłam zapasów mieszanki …. Nie mogę słowami ani obrazem przekazać Ci cudowności tego chleba bezglutenowego, ale spójrz na zdjęcie poniżej. Czyż ten chleb nie jest puszysty, lekki, elastyczny, lekko wilgotny, o cudownym kolorze? Czyż nie ma się od razu ochoty sięgnąć po tę ukrojoną skibkę? Dawno nie jadłam tak znakomitego chleba bezglutenowego, dlatego postanowiłam o tym napisać. Ten pyszny chleb bezglutenowy naprawdę jest wart polecenia dzieciom i dorosłym z celiakią, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z dietą bezglutenową. 

Dlaczego ten ciemny chleb bezglutenowy jest tak znakomity?

Nie mam pojęcia, dlaczego chleb z tej mieszanki bezglutenowej jest tak znakomity. Moja rodzina zjadła go w ciągu kilku godzin i wołała o jeszcze…. Tak, zjedli prawie kilogram chleba! Z oliwą z oliwek, z masłem, z pasztetem, do sałatki, na sucho. Skład mieszanki Bread mix dark marki Liana nie wyróżnia się niczym niezwykłym: to po prostu bezglutenowa mąka razowa do wypieku chleba, ale i pizzy, bułeczek, rogalików, chałki. Dlaczego zatem wyszedł z niej tak wyjątkowy chleb bezglutenowy? O miękiszu identycznym jak chleb pszenny, rozpływający się w ustach, nie rozpadający się przed przełknięciem na tysiące okruszków. Po prostu rewelacja, perfekcja, cudo!  

Upiekłam dziś dwa bochenki: jeden w małej keksówce, drugi – w formie żaroodpornej z przykryciem. Postępowałam zgodnie z przepisem producenta – zawsze tak robię, gdy po raz pierwszy testuję  jakąś mieszankę. Od siebie dodałam jedynie łyżeczkę mielonego kminku, bo jest jesień i warto do różnych potraw dodawać rozgrzewające, aromatyczne przyprawy. Owszem, kminkowa nutka również oczarowała podniebienia domowników, ale decydujący był chyba ten aksamitny miękisz. 

Dlatego jeśli wpadnie Ci w oko – w Polsce lub na Słowacji – Bread mix dark z Liany, kupuj w ciemno i upiecz doskonały, znakomity chleb bezglutenowy. Jestem przekonana, że zachwyci również dzieci i dorosłych z celiakią, który są na początku drogi z dietą bezglutenową i mają trudności z akceptacją nowych smaków pieczywa gluten-free. Ten słowacki, ciemny chleb bezglutenowy spełni ich oczekiwania 😍

Zobacz filmik mojej Zosi: bezglutenowe słodycze na Słowacji

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-10-17T23:59:15+00:0017 września 2020|