Czy patrzysz na to zdjęcie i też masz ochotę od razu zatopić zęby w tym puszystym, aksamitnym, lekkim chlebie bezglutenowym ? Prawda, że niesamowicie wygląda? A smakuje i pachnie jeszcze lepiej! Upiekłam go dziś przed południem w dwóch foremkach. Teraz jest wieczór, a po dwóch bochenkach chleba bezglutenowego zostało tylko wspomnienie. No i zdjęcia 😍. To cudo powstało ze słowackiej mieszanki na chleb ciemny bezglutenowy marki Liana, przywiezionej z wakacji w Tatrach.
Od razu pożałowałam, że nie kupiłam kilku opakowań tej fantastycznej mieszanki. No bo czy w Polsce są dostępne produkty słowackiej marki bezglutenowej Liana? Jeszcze ich tu nie znalazłam, a wielka szkoda, bo ciemny chleb bezglutenowy, z dodanym przeze mnie kminkiem, rzucił nas na kolana. Ten lekki, delikatnie wilgotny i sprężysty miękisz to po prostu poezja. Niezapomniane wrażenia. I ciągle chcesz jeszcze…. Dawno nie jadłam tak pysznego chleba bezglutenowego. Nie rozpada się w ustach na tysiące okruszków, nie zatrzymuje się w gardle, nie da się nim zadławić, nie kruszy się – to doskonały chleb bezglutenowy, warty do polecenia dzieciom i dorosłym, którzy dopiero przechodzą na dietę bezglutenową. Od razu podaję przepis, bo być może masz dostęp do produktów marki Liana, a może kiedyś wprowadzi je któryś z bezglutenowych sklepów internetowych? A może mieszkasz blisko Słowacji i chcesz zrobić wypad na bezglutenowe zakupy? Od razu podpowiadam: szukaj mieszanek marki Liana 😍
keksówka o wymiarach 35 x 12 cm lub dwie formy 20 x 9 cm
Pewnie nie rozpisywałabym się na temat chleba z mieszanki bezglutenowej, którą trudno w Polsce zdobyć (właściwie to chyba wcale nie można jej kupić), gdyby nie to, że znam kłopoty wielu bezglutenowych mam. Otóż dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej czasem bardzo trudno zachęcić do jedzenia pieczywa bez glutenu…. Rodzice i dzieci przeżywają katusze, otwierając kolejne bochenki chleba i bułek, które okazują się dla dziecka niejadalne.
Podobny kłopot mają dorośli, którzy w trzeciej, piątej czy ósmej dekadzie życia dowiadują się, że mają celiakię i z dnia na dzień muszą zapomnieć o pszennym czy żytnim chlebie. Dla nich zjedzenie bezglutenowego chleba to często katorga, zwłaszcza gdy sięgają po gotowe chleby dostępne w marketach. Tak, dieta bezglutenowa wymaga poświęceń, ale przecież nie trzeba się katować czymś, co nie smakuje. Dlatego tak gorąco zachęcam na warsztatach i spotkaniach z rodzinami bezglutenowymi: próbujcie różne rodzaje pieczywa bez glutenu, w końcu znajdziecie takie, które zdobędzie Wasze serca 😁
Nie wiem, w czym tkwi sekret niezwykłego smaku i struktury tego znakomitego chleba bezglutenowego. Skład mieszanki Liany wydaje się pospolity, nie odbiega znacząco od składu mieszanek bezglutenowych Dr. Schär, Grano czy Balviten. Oto lista składników mieszanki na ciemny chleb Liany: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia z tapioki, mąka gryczana 12%, mąka kukurydziana, błonnik: psylium, jabłko, bambus, zagęstniki: hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa. Można rzec: klasyka, a jednak….. coś zupełnie innego, niż dotąd znałam. A przecież jestem na diecie bezglutenowej od 1979 roku!
Widziałam, co się dzisiaj działo w moim domu: glutenowy Daniel od razu zjadł 1/3 bochenka, maczając mięciutkie kromki w naszej ulubionej, boskiej oliwie z oliwek Casas de Hualdo KLIK. Chciał jeszcze, ale głos rozsądku kazał mu przestać. Zosia wcinała chleb z masłem i smakował jej tym bardziej, że był mięciusi, mięciusi, idealny dla osoby z aparatem ortodontycznym. No i tak subtelnie smakował kminkiem! Antek, najbardziej wymagający zjadacz pieczywa w naszym domu, machnął trzy skibki z samym masłem – a to mega rzadkość! Na kolację powtórzyli ten sam zestaw i niemal kilogramowy ciemny chleb bezglutenowy zniknął ze stołu. Zdążyłam tylko zamrozić kilka kromek by sprawdzić w wolnej chwili, jak długo ten chleb zachowuje świeżość po odmrożeniu.
Owszem, najzdrowsze jest pieczywo bezglutenowe na zakwasie (i takie też piekę) lub z pełnoziarnistych mąk (i takie mam w repertuarze). Ale gdy dziecko stanowczo odmawia takich wypieków, a my musimy dać mu kanapkę do szkoły lub do przedszkola? Wtedy zbawienny może się okazać właśnie ten przepis. Jeśli kiedyś wpadnie Ci w oko mieszanka Bread Mix Dark marki Liana, kupuj w ciemno parę kilo! Naprawdę warto. Nie pamiętam jednego: ile kosztował….