Można powiedzieć, że mamy w Polsce bezglutenową Amerykę: tuż przed Wielkanocą w Tesco pojawił się bezglutenowy chleb do koszyczka. Dla nas to hit, bo do tej pory osoby na diecie bezglutenowej mogły jedynie pomarzyć o takim produkcie lub go sobie upiec w domowym piekarniku (a nie każdy lubi, potrafi i ma czas). Dodatkową zaletą jest fakt, że to chleb bezglutenowy na zakwasie (ale zawiera też drożdże). Nie wymaga odpiekania, jest miękki i gotowy do jedzenia od razu po wyjęciu z paczki. Zmieści się do święconki, sprawdzi się również jako chlebek do Pierwszej Komunii Świętej, zasmakuje też jako chleb codzienny. I jeszcze jeden hit: ten okrągły chlebek jest idealny na wielkanocne śniadanie, do podania bezglutenowego żurku w chlebie!
Chleb bezglutenowy do koszyczka pojawił się w marketach wczoraj (wtorek, 27 marca). Wiem dokładnie, bo w poniedziałek byłam w Tesco na dziale pieczywa bezglutenowego i nie widziałam go na półkach. To okrągły chlebek bezglutenowy o wadze 220 g – w zasadzie to duuuża bułka. Kosztuje 5,99 zł. Jest zapakowany próżniowo, a termin ważności ma do czerwca. Nic dziwnego – sieci handlowe w Polsce nie odważyłyby się wprowadzić do sprzedaży świeżego pieczywa bezglutenowego. Dłuższy termin ma dodatkową zaletę – chlebek nie zniknie z regału w ciągu tygodnia, poza tym bardzo się przyda w maju, na bezglutenową, pierwszą komunię świętą. Pamiętam, jak w czasie naszej komunii dzieci otrzymały chlebki… Nie znałam tego zwyczaju i nie miałam bezglutenowego chlebka dla Zosi – pisałam o tym tutaj: Gorzkie łzy Bezglutenowej Mamy
Gotowy, bezglutenowy chleb do koszyczka można kupić wyłącznie w dużych marketach Tesco oraz na stronie producenta: www.balviten.com. Producentem jest firma Balviten – polski lider na rynku pieczywa bezglutenowego. To już gwarancja, że chlebek będzie smaczny.
Pytacie o skład tego chlebka. Oto on: woda, skrobia kukurydziana, naturalny zakwas chleba: mąka ryżowa, mąka gryczana, syrop cukru inwertowanego, mąka ryżowa, błonnik jabłkowy, skrobia ryżowa, olej rzepakowy, izolat białka sojowego, cukier, sól, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, drożdże, ekstrakt jabłkowy. Niech was nie zraża liczba składników. Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej przyzwyczaiły się już, że chleba bezglutenowego nie da się upiec z maki ryżowej, wody i drożdży. Jeśli ma smakować podobnie jak glutenowy, jeśli ma być puszysty i elastyczny – musi mieć zastępniki glutenu.
Ten chlebek do koszyczka może znaleźć jeszcze jedno, świąteczne zastosowanie. Co powiecie na bezglutenowy żurek w chlebie? Jeśli marzycie o takim podaniu świątecznej zupy, ten chlebek do koszyczka jest idealny! Jak go przygotować, by posłużył za trwałą miseczkę? Polecam ten wpis: Bezglutenowy żurek w chlebie. Jeśli eliminujecie z diety jajko, pomińcie je w moim przepisie – chlebek też zachowa trwałość. A teraz wyobraźcie sobie ten bezglutenowy, świąteczny stół…
KOMENTARZE