Blog

Nowość: bezglutenowa pizza, którą można wałkować

27/04/2021

Nowość: bezglutenowa pizza, którą można wałkować

27/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ciasto na pizzę bezglutenową nie jest łatwe w obróbce. Klei się do rąk, trudno je uformować na blasze, a wałkowanie ciasta na pizzę bezglutenową to marzenie ściętej głowy, jak mawiała moja Mama. Teraz jednak (wiosna 2021 r.) pojawiła się nowość: naturalna mieszanka na pizzę bezglutenową (bez kukurydzy i mąki owsianej) marki Pięć Przemian. Objawienie! Długo wyczekiwany produkt! Bo ciasto z tej mieszanki świetnie się wałkuje, rozciąga, nie klei się – jest idealne. Znawcy twierdzą, że smakuje tak, jak włoska, najlepsza bezglutenowa pizza. Nie jestem aż takim smakoszem pizzy, ale przetestowałam tę mieszankę i stwierdzam, że jest genialna zarówno w obróbce, jak i finalnie, w postaci pizzy bezglutenowej na cienkim, cieniutkim  spodzie. Moja rodzina ma identyczne zdanie. Zachwyciła ich też prostota wykonania ciasta, ale to przecież znak rozpoznawczy mieszanek z serii Upiecze Ci się! marki Pięć Przemian. Nic nowego 😁 kto zna ich mieszanki na chleby, bułki czy doskonałe brownie migdałowe bez cukru, ten wie … 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Naturalna mieszanka na ryżową pizzę bezglutenową

Pizza bezglutenowa z Pięciu Przemian, zgodnie z filozofią tej marki, to zaledwie 5 składników: mąka ryżowa, maranta trzcinowa (rodzaj skrobi), łuska babki jajowatej (błonnik), drożdże, sól. W domu dodajemy do tego wodę, miód i olej, zagniatamy łyżką i dłońmi i gotowe. Gdy ciasto po godzinie jest wyrośnięte i pulchne, wystarczy je rozwałkować na placek o ulubionej grubości. Tak, to naprawdę pierwsze ciasto na pizzę bezglutenowa, które można wałkować jak pszenne!  Potem wystarczy je zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę, rozwinąć, ułożyć ładnie 😋  i posmarować sosem.  Podpiekamy, potem dokładamy ulubione składniki. Gotowe. Zresztą cały proces przygotowania pizzy bezglutenowej z tej mieszanki można zobaczyć na fejsbuku Pięciu Przemian KLIK

Mieszankę można kupić zarówno w formowym sklepie internetowym marki KLIK, jak i w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, m. in. Friendly Food. Mieszanka jest oznaczona jako produkt bezglutenowy, jest bezpieczna dla dzieci i dorosłych z celiakią

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się