Po stworzeniu przepisu na bezglutenowe grahamki na zakwasie poszłam za ciosem. Dziś upiekłam ryżową pizzę bezglutenową na zakwasie – bez drożdży i bez kukurydzy. Sukces, sukces – choć czasochłonny! Po około 15 godzinach wyjęłam z piekarnika bezglutenową pizzę ryżową na zakwasie – chrupiącą, na cienkim spodzie, a jednocześnie pięknie wyrośniętą. Nie wierzyłam, że to w ogóle realne, a jednak :). Wiem, że coraz więcej osób ma dietę bezglutenową, a jednocześnie alergię na drożdże i nietolerancję kukurydzy. Dlatego pizza pozostaje dla nich marzeniem, bo w klasycznym wydaniu gluten-free zawiera oba alergeny. Ale od dzisiaj każdy może we własnej kuchni stworzyć pyszną, ryżową pizzę bezglutenową na zakwasie – bez kukurydzy i bez drożdży. Opowiem wam teraz, jak krok po kroku upiec bezglutenową pizzę bez drożdży. Przepis jest łatwy, ale uprzedzam: wymaga nieco zachodu. Aby cieszyć się smakiem tak nietuzinkowej pizzy, przygotowania trzeba rozpocząć 3-4 dni wcześniej… Ale tak jest tylko za pierwszym razem. Potem, gdy macie już w lodówce zakwas bezglutenowy, cały proces przebiega zdecydowanie szybciej. Okazuje się również, że wcale nie trzeba przygotowywać ciasta w nocy, bo ono świetnie znosi przechowywanie w lodówce. 

                   Składniki na 5 pizz bezglutenowych na zakwasie 

                               (średnica blachy około 30 cm)

Składniki na zaczyn

ZACZYN NA BEZGLUTENOWĄ PIZZĘ NA ZAKWASIE

MA ROSNĄĆ OKOŁO 12 GODZIN

W MISCE POD PRZYKRYCIEM

Składniki na ciasto

CIASTO NA BEZGLUTENOWĄ PIZZĘ NA ZAKWASIE

  • zaczyn na pizzę bezglutenową bez drożdży
    który rósł 12 godzin
  • 600 g  mixu bezglutenowego bez kukurydzy
    użyłam Mix Free Universal Balviten
  •  50 g mąki bezglutenowej teff
    zmieliłam ziarna
  • 2 łyżeczki soli
  • około 430 g mocno gazowanej wody
  • 30 g oleju

Przygotuj zaczyn na pizzę bez drożdży

  • Cztery dni wcześniej przygotuj bezglutenowy zakwas ryżowy – TUTAJ. Możesz użyć białej lub pełnoziarnistej bezglutenowej mąki ryżowej. 
  • Jeśli chcesz upiec bezglutenową pizzę ryżową na zakwasie na obiad, przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, np. koło godz. 23. 
  • O tejże godzinie 23 do miski włóż wszystkie składniki na zaczyn (zakwas, mąkę i wodę).
  • Wyrób hakami miksera gładkie, jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w kuchni na 12 godzin. Ponownie po nie sięgniesz następnego dnia koło godz. 11.
  • Kolejnym krokiem będzie przygotowanie właściwego ciasta na ryżową pizzę bezglutenową bez drożdży.

Sposób przygotowania ciasta

  • Około godz. 11 w dużej misce umieść spulchniony, pachnący zaczyn i pozostałe składniki na bezglutenową pizzę bez drożdży.
  • Wyrób ciasto mikserem  – będzie miało dość luźną, ale nie rzadka konsystencję. 
  • Przykryj miskę ściereczką i wstaw na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni C.
  • Przygotuj pięć okrągłych blach i posmaruj je dozwolonym tłuszczem. Możesz użyć zamiennie dwóch blachy piekarnikowych – wyłóż je papierem do pieczenia. 
  • Drewnianą łyżką, bardzo delikatnie, wygarniaj porcje ciasta na przygotowane blachy. Staraj się nie zburzyć struktury pęcherzykowej ciasta.
  • Ciasto na blasze równomiernie rozprowadź, najlepiej bez pomocy łyżki. Rozlej je tak, jak naleśniki na patelni, na grubość około 3-5 mm.
  • Blachami z ciastem na bezglutenową pizzę bez drożdży oprósz lekko mąką, przykryj bawełnianą ściereczką.  Odstaw na 1-2 godziny w nieprzewiewne miejsce.

Pieczenie ryżowej pizzy bezglutenowej na zakwasie

  • Przygotuj sos i ulubione dodatki – TUTAJ PODPOWIEDŹ.
  • UWAGA: sos pomidorowy nakładaj na poszczególne pizze tuż przed wkładaniem ich do piekarnika. 
  • Godzinę po wylaniu ciasta na blachy piekarnik nastaw na 250 stopni C (góra-dół).
  • Na jedną pizzę nałóż sos i dodatki. Brzegi posmaruj delikatnie olejem.
  • Wstaw blachę do piekarnika na około 10 minut – do zrumienienia.
  • Pod koniec pieczenia pierwszej pizzy udekoruj drugą pizzę sosem i dodatkami.
  • Pizze piecz kolejno, jedna po drugiej.
  • Podawaj najlepiej na ciepło, z dużą porcją warzyw.

Przygotowanie pizzy bezglutenowej na zakwasie z opóźnionym procesem rośnięcia

W ramach eksperymentu dwie okrągłe blachy z ciastem na pizzę okryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Nie czekałam aż ciasto podrośnie, lecz schowałam je do lodówki od razu po przełożeniu z miski.  Po około ośmiu godzinach wyjęłam je i zostawiłam w temperaturze pokojowej przez około dwie godziny. Podrosły tak samo jak pizze, które fermentowały od razu w temperaturze pokojowej! Upiekły się równie znakomicie – miały chrupiące brzegi i równie porowata strukturę. 

Oznacza to, że ciasto na bezglutenową pizzę bez drożdży można przygotować w dowolnej chwili, wstawić na blasze do lodówki, a o odpowiedniej porze wyjąć i upiec. Teraz naprawdę jestem z siebie dumna!

Pieczenie z użyciem kamienia

Ryżową pizzę bezglutenową można upiec z użyciem specjalnego kamienia (na zdjęciu). Wówczas należy kamień włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C około 30-45 minut przed planowanym pieczeniem bezglutenowej pizzy bez drożdży. Udekorowaną pizzę wkładamy na kamień wraz z blachą. W tym przypadku nie uda się jej ściągnąć i ułożyć bezpośrednio na kamieniu. A efekt? Rewelacyjny! Taka pizza piecze się zdecydowanie szybciej – nawet w 5-8 minut, więc mniej wysycha.Jest oczywiście znakomicie chrupiąca.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!