Sześć nowych produktów wprowadziła bezglutenowa marka Pięć Przemian – niektóre przydadzą się na wakacje bez glutenu. Mam na myśli doskonałe, ekspresowe mieszanki na chleb bezglutenowy oraz suszone figi – idealne jako prowiant do plecaka. Zobacz te nowości bezglutenowe i dowiedz się, gdzie je kupić. Marka Pięć Przemian regularnie bada swoje produkty pod kątem zawartości glutenu – są bezpieczne dla osób z celiakią. Potwierdziłam to również w ramach badań w projekcie „Nie ma lepszych lub gorszych przekreślonych kłosów” KLIK. Jak wyglądają cenowo produkty tej firmy? Chleby i bułki – bardzo atrakcyjnie, pozostałe wyroby kosztują podobnie, jak inne produkty bezglutenowe BIO na rynku.
Ryż jest zbożem naturalnie bezglutenowym, ale większość firm produkuje ryż zanieczyszczony glutenem (zanieczyszczenia krzyżowe). Dlatego osoby z celiakią muszą zwrócić szczególną uwagę, czy kupowany ryż jest bezglutenowy. Powinien mieć na etykiecie napis „produkt bezglutenowy” – jak ryż marek Pięć Przemian czy Denver Food, może być to również ryż znanej firmy, który na opakowaniu nie ma ostrzeżenia o zanieczyszczeniu glutenem. Więcej na ten temat we wpisie KLIK – jak robić bezglutenowe zakupy. Wracając do ryżu – w czerwcu Pięć Przemian wprowadziło do oferty dwa rodzaje ryżu bezglutenowego BIO – biały i brązowy. Można go znaleźć w ich firmowym sklepie internetowym oraz w sklepach eko.
Osobiście używam głównie ryż brązowy (basmati lub długoziarnisty) – ma dużo błonnika (pomaga w zaparciach częstych w celiakii), witamin z grupy B, białka i dobrego tłuszczu. Pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu II, jest bardziej sycący niż biały ryż. Na moich koloniach bezglutenowych serwujemy dzieciom wyłącznie kolorowy ryż bezglutenowy – czerwony, czarny lub brązowy. Nie neguje jednak białego ryżu – choć ma niewiele wartości odżywczych, sprawdza się w diecie łatwo strawnej z ograniczoną ilością błonnika.
Pięć Przemian ma w ofercie sporo bakalii i nasion oznaczonych jako bezglutenowe BIO. To produkty bardzo wysokiej jakości, co często potwierdzają osoby prowadzące sklepy eko czy internetowe. W czerwcu asortyment Pięciu Przemian powiększył się o suszone figi – malutkie, słodziutkie, mięciutkie i zdrowe, a także o ziarna słonecznika łuskanego. Figi warto jeść jako przekąskę dodającą energii (sportowcy, wędrówki górskie), można z nich zrobić krem do kanapek czy dodać do słodkich wypieków oraz do pieczywa – KLIK przepis na bezglutenowe bułki z figami lub KLIK – ciasteczka figowe.
A słonecznik? To bogactwo zdrowych tłuszczów, witamin z grupy E i fitosteroli, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Już 3 łyżki pestek słonecznika wystarczą, by pokryć codzienne zapotrzebowanie na witaminę E u osoby dorosłej. Pestki warto dodawać do sałatek, do pieczonego w domu chleba i bułek, można z nich wykonać wegański twaróg. Zmielony słonecznik można przemycić w kotletach mielonych lub rybnych, a także w owsiance bezglutenowej. Słonecznik oznaczony jako bezglutenowy mają również w ofercie Denver Food, SANO Gluten Free, BIO Planet, bezpieczne dla osób z celiakią są również pestki słonecznika firmy Kresto (dostępny w wielu marketach).
Mała uwaga: mikser w tym przepisie jest zupełnie niepotrzebny, wystarczy drewniana lub metalowa łyżka.
Jakieś dwa, trzy lata temu Pięć Przemian wprowadził na rynek ekspresowe mieszanki na zdrowy chleb bezglutenowy o nazwie „Upiecze Ci się!”. Wystarczy dodać do nich mocno gazowaną wodę, wymieszać chwilę łyżką, włożyć do formy i upiec KLIK mój filmik. Nie mogą się nie udać – co potwierdza ich nazwa – „Upiecze Ci się!” Stopniowo producent wprowadzał nowe smaki mieszanek: z żurawiną, pestkami dyni, czarnuszką, jagodami goji. W czerwcu do serii dołączyły kolejne dwa chleby bezglutenowe: z jagodą kamczacką i klasyczny. Sposób wykonania chleba z tych mieszanek jest identyczny w całej serii.
Wszystkie mieszanki są na bazie mąki owsianej i płatków owsianych – dzięki temu mają wiele witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Nowa – klasyczna mieszanka – ma mniej ziaren i jako jedyna zawiera mąkę ryżową. Chleb z tych mieszanek pozostaje świeży nawet przez tydzień, najlepiej smakuje krojony na cieniutkie kromki. Z doświadczenia wiem, że dzieci z celiakią rzadko sięgają po takie pieczywo pełne ziaren, o ciemnym kolorze. Jego walory doceniają osoby dorosłe, ceniące zdrowe odżywianie. Ale ponieważ Bezglutenowa Mama dba o budowanie zdrowych nawyków od najmłodszych lat, chleby z Pięciu Przemian pojawią się kilka razy w menu na koloniach bezglutenowych 2020. Wszystkie mieszanki z serii Upiecze Ci się! znajdziesz TUTAJ KLIK.
Uwielbiam wszystko, co Pięć Przemian ma w asortymencie. Dzięki temu, że stale wprowadzają do sprzedaży jakieś „dziwne” składniki 😎, moja kuchnia bezglutenowa jest zdrowsza i bogatsza. Te cuda to m. in.: inulina, maranta trzcinowa (skrobia), płatki drożdżowe nieaktywne, jasna łuska babki jajowatej, mąka ryżowa pełnoziarnista, sorgo, kasza coix, płatki teff – eksperymentuję z nimi i uczę się nowej jakości w bezglutenowym gotowaniu.
Gdzie kupić wyroby bezglutenowe Pięciu Przemian? W ich własnym sklepie internetowym, ale również w Friendly Food, w Sakach Dietach, czy stacjonarnie – w sklepikach eko. Nie znajdziesz ich w marketach – nawet nie chcą być tam obecni.
Cenię tę markę za jej wartości – mają w ofercie tylko zdrowe wyroby, powstające z najwyższej jakości składników. Nie znajdziesz tam syropu glukozowego czy ryżowego, cukru, barwników, konserwantów, gumy guar, gumy ksantan itd.
A jaka jest filozofia marki? Skopiowałam z ich strony:
„Marka Pięć Przemian powstała w 2010 roku z myślą o promocji zdrowego odżywiania oraz gotowania według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. A wszystko zaczęło się od tego, że spotkałem w swoim życiu kilku lekarzy, którzy przy pomocy diety i ziół pomogli wyleczyć się z wielu dolegliwości mojej rodzinie i mnie. Pierwszym naszym produktem były konfitury słodzone ksylitolem. Ktoś by się spytał, po co pięć przemian w konfiturach ? Po pierwsze, według TMC nie powinno się mrozić żywności, w szczególności owoców i warzyw, gdyż tracą one energię qi potrzebną nam do życia, a większość przetworów owocowych produkowanych jest z mrożonek. Po drugie, dodawanie przypraw, soli, soku z cytryny wydobywa, i w naturalny sposób wzmacnia smak i właściwości zdrowotne owoców. Obecnie oprócz konfitur przyrządzamy wiele smacznych i zdrowych produktów. Mam nadzieję, że wszystko co robimy będzie Państwu smakowało.”
Nic dodać, nic ująć 😍
KOMENTARZE