Blog

Nowa piekarnia bezglutenowa koło Poznania od września 2021

22/09/2021

Nowa piekarnia bezglutenowa koło Poznania od września 2021

22/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Świetna informacja: na polskim rynku pojawiła się nowa piekarnia bezglutenowa, która codziennie oferuje świeże chleby i bułki. Można tam przyjechać i kupić pyszne wypieki prosto z pieca. To piekarnia bezglutenowa Glutenex w Sadach koło Poznania (przy zjeździe z autostrady na Świecko). Co prawda ta marka działa od 1987 r. i jest znana w całym kraju, to jednakże jako piekarnia bezglutenowa ze świeżym pieczywem wystartowała dopiero we wrześniu 2021 r. Od razu zyskała sporą popularność, a pieczywo schodzi jak świeże bułeczki. Przechowywane w papierze zachowuje świeżość nawet 3-4 dni. Sama sprawdziłam. I choć do tej pory najmocniejszą stroną Glutenexu były ciasteczka bezglutenowe i cukierki, to świeże pieczywo na regałach zapowiada nowy etap w rozwoju firmy. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Piekarnia bezglutenowa z pieczywem z nocnego wypieku

Świeże pieczywo bezglutenowe, niepaczkowane, można kupić w Glutenexie codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach od 7 do 18 (czasami sklep firmowy jest czynny dłużej, najlepiej zadzwonić i sprawdzić, czy warto jechać). Faktycznie jest to pieczywo z nocnego wypieku – o świcie wychodzi z pieca i jeszcze ciepłe, chrupiące, pachnące trafia na regał do sklepu firmowego, prosto w ręce klienta. Osoby na diecie bezglutenowej naprawdę rzadko doświadczają takiego luksusu, najczęściej muszą się zadowolić paczkowanym chlebem z marketu lub z internetowych piekarni bezglutenowych. 

Codziennie do wyboru są 2-3 rodzaje chleba (jasne i ciemne) i bułki. Są pakowane w papierowe torebki i w tychże torebkach zachowują świeżość 3-4 dni. Przetestowałam to na chlebie kanapkowym kupionym w piekarni bezglutenowej Glutenexu. Po 3 dniach nadal jest miękki w środku. Większość pieczywa tej marki zawiera skrobię pszenną bezglutenową, ale jest również kilka chlebów i bułek, które nie mają jej w składzie. Skrobia pszenna bezglutenowa jest bezpieczna dla osób z celiakią, ale zabroniona w diecie osób uczulonych na pszenicę. 

Zobacz, jak robiłam zakupy w nowej piekarni bezglutenowej

Piekarnia bezglutenowa, która idzie z duchem czasu

Jak wspomniałam, Glutenex istnieje od 1987 r. KLIK – poznaj historię firmy. Od początku specjalizował się w cukiernictwie (rolady biszkoptowe, torty, serniki, ciasteczka, cukierki w czekoladzie itd.), ale szybko wprowadził do oferty również chleb bezglutenowy i bułki, również w wersji niskobiałkowej (dla chorych na fenyloketonurię). Dzięki temu, jako mała dziewczynka z celiakią, miałam dostęp do pieczywa. Mogłam poznać smak chleba i bułek, jak moi rówieśnicy. To było COŚ! Jeszcze na początku lat 2000 chleb gryczany lub wieloziarnisty Glutenexu to było jedyne pieczywo bezglutenowe, które znałam. Kupowałam chleb raz w tygodniu w sklepiku spożywczym w Lesznie, które na zamówienie sprowadzał z Sadów chleby bezglutenowe. Wszystkie były krojone, hermetycznie pakowane w atmosferze ochronnej, miały około 2 miesiące przydatności i były dość … suche i twarde. Wystarczyło krótkie odparowanie (jak pyzy – pampuchy). by kromki zyskiwały miękkość i elastyczność. 

Z czasem oferta pieczywa bezglutenowego w Glutenexie urosła do kilkudziesięciu produktów (zerknij do galerii zdjęć na dole wpisu). Jakieś 6 lat temu firma wypuściła również chleb vitalny jasny i ciemny, gotowy do jedzenia po otwarciu opakowania, miękki, bez skrobi pszennej bezglutenowej. To był przełom, bo wszystkie inne chleby i bułki trzeba poddać przed jedzeniem krótkiej obróbce cieplnej (toster, piekarnik, odparowanie jak pyzy). Dzięki temu dość czerstwe kromki zamieniają się w pyszne pieczywo. A chleby vitalne są od razu mięciutkie.

Teraz, we wrześniu 2021 r., nadchodzi kolejny przełom. Po pierwsze: uruchomienie piekarni bezglutenowej ze świeżym pieczywem. Po drugie, jak zapowiadają na moim filmiku (patrz wyżej) pracownice Glutenexu, planowane są zmiany w składach istniejących już chlebów. Dzięki temu pieczywo zyska miękkość, elastyczność aż do ostatniego dnia terminu przydatności do spożycia. Ja trzymam kciuki, a Wy?

Asortyment paczkowanego pieczywa bezglutenowego w Glutenexie

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się