Blog

2

Świeże pieczywo bezglutenowe dla dzieci i dorosłych z celiakią

15/09/2019

Świeże pieczywo bezglutenowe dla dzieci i dorosłych z celiakią

15/09/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kilka dni temu spotkałam starszą panią, która od dziesięciu lat ma celiakię, ale nie miała pojęciu o istnieniu świeżego pieczywa bezglutenowego! Nie korzysta z internetu, nie ma znajomych na diecie bezglutenowej, a zakupy robi w pobliskich marketach, gdzie są dostępne tylko chleby bezglutenowe o długim terminie przydatności. Ponieważ rzecz działa się na festynie w Lesznie, przy stoisku Bezglutenowej Mamy, pani została obdarowana torbą pełną świeżego pieczywa bezglutenowego. Czy i w Waszym otoczeniu są osoby, które nie znają smaku świeżego pieczywa bezglutenowego? Owszem, nie znajdziemy go w marketach, ale są dostępne w sklepikach eko, w piekarniach gluten-free oraz w kilku sklepach internetowych. Warto poznać ich smak 🙂 Obecnie dostępne jest świeże pieczywo bezglutenowe zarówno białe, jak i razowe, na zakwasie czy z ziarnami. A niedawno pojawiła się nowa piekarnia  Dr Żurek bez glutenu, która wypieka naturalny chleb bezglutenowy –  bez zagęstników, gumy guar, gumy ksantan i innych dodatków. Gluten został  zastąpiony kilkoma rodzajami błonników i efekt jest znakomity. Jest w czym wybierać.

Zalety świeżego pieczywa bezglutenowego

Zawsze podkreślam, że najlepsze jest świeże pieczywo bezglutenowe z własnego wypieku – KLIK przepisy na chleb i bułki bezglutenowe. Nie wszyscy jednak mają czas lub możliwości, by samodzielnie piec chleb i bułki. Ale jestem pewna, że wszyscy  – glutenożercy i bezglutenowcy – lubią miękkie, pachnące pieczywo. Chleb i bułki bezglutenowe dostępne w marketach to zazwyczaj produkty długoterminowe, wymagające odpieku lub odparowania. Są potrzebne w diecie bezglutenowej (wyjazdy, wakacje, zielona szkoła, wyposażenie szafki przedszkolnej itp.), ale na co dzień warto sięgać jak najczęściej po świeże pieczywo bezglutenowe, bo:

  • ma zazwyczaj lepszy i krótszy skład
  • zachowuje więcej walorów zapachowych
  • krótko po wypieku trafia na nasze stoły, więc nie musi być specjalnie paczkowane
  • jest przepyszne od razu o otwarciu opakowania, choć zawsze polecam, by również świeże pieczywo bezglutenowe (zwłaszcza bułki) podpiec przez 5 minut w 180 stopniach C

Wady świeżego pieczywa bezglutenowego

Mimo niewątpliwych walorów świeżego pieczywa bezglutenowego nie jest ono wolne od wad 🙂 

  • trzeba je sobie samemu upiec 🙂
  • jeśli chcesz mieć co jeść na weekend, czwartek jest ostatnim dniem kupienia pieczywa przez internet 🙂
  • nie polecam świeżego pieczywa bezglutenowego na długie wyprawy wakacyjne, bo może nie przetrwać w idealnym stanie
  • nie kupimy go w sklepie przed domem 🙁 – za wyjątkiem np. Warszawy, Poznania, Krakowa czy Wrocławia, gdzie działają piekarnie bezglutenowe 
  • jest sprzedawane najczęściej w workach, choć bywają piekarnie (np. Pochleb, BEZ, Wolna), które pakują pieczywo bezglutenowe w papierowe torebki – aczkolwiek w tym przypadku trzeba uważać na uszkodzenia opakowania i narażenie pieczywa na zanieczyszczenie glutenem np. w sklepie
  • zawsze za szybko się kończy, bo takie jest pyszne 🙂
  • dlatego zawsze miejcie w pogotowiu paczkę długoterminowych bułek lub chleba bezglutenowego

Gdzie kupować świeże pieczywo bezglutenowe?

Od kilku lat przybywa piekarni bezglutenowych oferujących świeże wypieki zarówno w sprzedaży stacjonarnej, jak również internetowej. 

  • Jeśli z różnych względów nie robicie internetowych zakupów, poproście sklepik eko w swoim mieście, by zaczął sprowadzać świeże pieczywo bezglutenowe np. raz w tygodniu (tak robi m. in. sklep Strefa Diet w Krakowie czy sklep Glutenfree.pl w Lesznie).
  • W większych miastach szukajcie piekarni bezglutenowych (np. Poznań: BEZ, Pochleb, Też Można, Wolna, Wrocław: HERT, Kraków: BEZ, Warszawa i Łódź: PUTKA, kieleckie: Dr  Żurek bez glutenu KLIK)
  • Zobaczcie bogatą ofertę sklepów internetowych producentów bezglutenowych, m. in.: Balviten, Putka, Dr Żurek bez glutenu, WOLNA, Pochleb, BIO Piekarz

Czy można mrozić świeże pieczywo bezglutenowe?

Często pytacie na profilu Bezglutenowej Mamy na Instagramie KLIK i Facebooku KLIK, czy można mrozić pieczywo z Balvitenu czy od Putki i z innych piekarni. Bo to przecież nieekonomiczne i nieekologiczne zamawiać co tydzień jeden chleb i paczkę bułek, płacić za kuriera i zostawiać duży ślad węglowy. Odpowiadam niezmiennie: świeże pieczywo bezglutenowe można mrozić. Warto zrobić zamówienie w takiej wysokości, by zyskać darmową przesyłkę (np. do spółki ze znajomym na diecie bezglutenowej) i spokojnie zamrozić część pieczywa. Sama często tak robię. Małe bochenki chleba z Putki czy od Dr Żurka zamrażam w całości, mrożę też całe opakowania krojonych chlebów. Całe duże bochenki np. z Balvitenu kroję na kromki i zamrażam na deseczce, a potem wkładam je do woreczka. Wyjmuję na bieżąco tyle, ile potrzebuję. Odmrażam je w temperaturze pokojowej, odparowuję lub podpiekam. I zawsze jest pyszne 🙂

KOMENTARZE (2)

Agnieszka 20/09/2019 19:32
W Łodzi oprócz sieci piekarni Putka są również piekarnie BEZ i Wolna
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/09/2019 09:49
Zgadza się, już dopisuję :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się