Blog

Naturalne mieszanki bezglutenowe Dr. Żurka są uniwersalne

02/02/2022

Naturalne mieszanki bezglutenowe Dr. Żurka są uniwersalne

02/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W diecie bezglutenowej nie ma jednej, sprawdzonej, idealnej mieszanki do wszystkiego. Takiej, która zastąpi mąkę pszenną w diecie bezglutenowej. Dlatego w sklepach są mixy do chleba, inne do ciast, jeszcze inne do pierogów czy słodkich babeczek. Ale istnieją naturalne mieszanki bezglutenowe od Dr. Żurka, które mają wszechstronne zastosowanie. Nazywają się „na chleb”, ale są uniwersalne w kuchni bez glutenu. To zasługa naturalnego składu, braku jakichkolwiek dodatków funkcjonalnych. Na warsztatach, koloniach bezglutenowych i w domu sprawdziłam nie raz, że z tych chlebowych mieszanek z piekarni Dr Żurek bez glutenu można przygotować mnóstwo potraw. Najnowsza próba miała miejsce w styczniu, podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych w Tatrach. 

A czy istnieją naturalne mieszanki bezglutenowe innych marek? Tak, to m. in. angielska Doves Farm i polska Pięć Przemian, ale w ich ofercie jest kilka różnych produktów i trudno mi tu znaleźć jeden uniwersalny, do wszystkiego. Niemniej jednak są warte uwagi. Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej mają dziś duży wybór produktów, zatem próbujmy, eksperymentujmy 😎

Naturalne mieszanki bezglutenowe – do paluchów i precli

Na warsztatach pracowaliśmy na jednorodnych mąkach i naturalnych mieszankach bezglutenowych, by przekonać uczestników do ich stosowania. Z mieszanki Dr. Żurka na chleb jasny (zawiera mega dużo błonnika) upiekliśmy serowe paluchy z rozmarynem, z przepisu w mojej książce kucharskiej. Najwięcej frajdy miały dzieci, które lepiły paluchy, a także precle i inne kształty. Miały „czystą” pracę, ponieważ ciasto z naturalnych mieszanek bezglutenowych nie lepi się do rąk i naprawdę świetnie się na nim pracuje. Ważne: po tym cieście łatwo umyć naczynia, thermomix i inne sprzęty używane do przygotowania potrawy. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Naturalne mieszanki bezglutenowe – na chleb, ale i na pierogi

Ta sama mieszanka na jasny chleb bezglutenowy jest doskonałą mąką na pierogi. Podobnie jak w przypadku paluchów, ciasto się nie klei, jest elastyczne i doskonale się wałkuje. To rozwiązanie dla osób, które w kuchni bez glutenu unikają mixów zawierających dodatki funkcjonalne. Przepis na pierogi bezglutenowe z mieszanki Dr. Żurka stworzyłam również na warsztatach w pensjonacie Moje Tatry i przyznam, że wszyscy byli zachwyceni przyjemną pracą, sposobem gotowania (nie rozklejają się) oraz smakiem i konsystencją ciasta. 

Naturalne mieszanki bezglutenowe – do wypieków drożdżowych

Paszteciki, zawijańce i wszelkie wypieki drożdżowe z nadzieniem wytrawnym również świetnie się udadzą na bazie naturalnej mieszanki bezglutenowej na chleb jasny (lub ciemny). Podobnie jak w przypadku paluchów, bagietek, pierogów, również tutaj ciasto jest doskonale elastyczne i łatwo się poddaje różnym zabiegom kulinarnym. Czy z tej mieszanki dobrze wychodzą słodkie ciasta bezglutenowe? Hm, wychodzą, ale to jedyna sytuacja, gdy lepsza będzie inna mieszanka z tej piekarni: Przepyszna Dla Dzieci. Ona nie zawiera suchego zakwasu i ma więcej jasnych mąk. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się