• Bezglutenowy krupnik? – dziwią się znajomi, których chcę poczęstować moją ulubioną zupą.

Od razu uspokajam: istnieje przepis na krupnik bezglutenowy, który smakuje wybornie. Jeśli więc niedawno przeszliście na dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tej pożywnej i zdrowej zupy. Mój najlepszy krupnik bezglutenowy przyrządza się identycznie jak glutenowy, ale dodaje się do niego kaszę jaglaną. W sklepie internetowym Betterland znalazłam właśnie bezglutenową kaszę jaglaną nowej marki Ecolicious – jest produktem EKO i jest przebadana na brak glutenu (zobacz niżej). Z taką kaszą przepis na krupnik bezglutenowy to pestka (nie trzeba przebierać ziaren). Jeśli dodatkowo wzbogacicie tę zupę kawałkami ugotowanego mięsa, uzyskacie niezwykle zdrowe danie, idealne w diecie bezglutenowej dorosłych i dzieci.

Czy każda kasza jaglana jest bezglutenowa?

Kasza jaglana z natury jest zbożem bezglutenowym. Jednakże w procesie produkcji, konfekcjonowania czy magazynowania często zostaje zanieczyszczona mąką pszenną lub ziarnami pszenicy, żyta lub jęczmienia. I wówczas kasza jaglana traci bezglutenowość. Właśnie dlatego często na opakowaniach kaszy jaglanej znajduje się ostrzeżenie, że może zawierać śladowe ilości glutenu. Łatwo można się go pozbyć  (uwaga: w diecie bezglutenowej niedozwolone jest gotowanie kaszy jaglanej w woreczkach – nie widać bowiem, czy znajdują się tam obce, glutenowe ziarna). Szybki kurs o kaszach i ziarnach – TUTAJ przeczytasz, jak łatwo pozbyć się glutenu z kaszy jaglanej.

Jeśli jednak nie masz czasu na przebieranie ziaren, jest łatwiejsze rozwiązanie. Możesz kupić kaszę jaglaną opisaną jako bezglutenowa. Niedawno w sklepie internetowym Betterland – www.drogeria-ekologiczna.pl natknęłam się na nową markę, która oferuje bezglutenową kaszę jaglaną EKO – to marka ECOLICIOUS. Przyznam, że początkowo sceptycznie podeszłam do nowej marki, tym bardziej, że ma w  ofercie również glutenowe ziarna. Zadzwoniłam bezpośrednio do producenta – firmy Vegan Dry. Uzyskałam informacje, które w pełni mnie uspokoiły. Otóż ECOLICIOUS sprowadza ziarna, w tym m. in.: bezglutenową kaszę jaglaną, biała kaszę gryczaną, soczewicę, ziarno słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane bezglutenowe – od zaufanych producentów, którzy dostarczają badania potwierdzające bezglutenowość każdej partii.  Producent dodatkowo każdą partię bezglutenowych ziaren bada na własne zlecenie w zewnętrznym laboratorium. Wyniki nie przekraczają poziomu 7ppm glutenu (są znakomite). Aby dopełnić gwarancji bezglutenowości, Vegan Dry dysponuje osobną halą do konfekcjonowania i magazynowania bezglutenowych ziaren.

W Betterlandzie znajdziecie osobną kategorię na bezglutenowe zakupy: są tam m. in.: produkty bezglutenowe marki Amylon – budynie i kisiele, makaron z brązowego ryżu ALB GOLD i uwielbiane przez dzieci chrupki bezglutenowe BIOSaurus. W tej drogerii można również kupić detergenty bez glutenu dla osób z alergią na gluten.

Składniki (4-6 porcji)

  • 100 g kaszy jaglanej bezglutenowej
    użyłam kaszy Ecolicious + woda do ugotowania kaszy
  • około 1/2 kg mięsa z kością
    np. udo z indyka, porcja rosołowa lub żeberka
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie 1/2 bulwy selera
  • 1 por
    tylko biała część
  • 3 pietruszki – korzenie
  • 1 średni ziemniak
  • opcjonalnie 1 pomidor
  • opcjonalnie 2-3 gałązki lubczyku i zielonej pietruszki
  • 2 cebule
  • tłuszcz do zeszklenia cebuli
  • około 2 – 3 l wody
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie po 1/3 łyżeczki przypraw: kurkumy, tymianku, majeranku
    bez śladowych ilości glutenu

Sposób przygotowania krupniku bez glutenu

Na przygotowanie krupniku bezglutenowego zarezerwuj około dwie godziny. Warto – zyskasz zdrowe i pożywne danie dla dorosłego i dziecka na diecie bezglutenowej. Umyj mięso, włóż do garnka z wodą, posól i zagotuj na małym ogniu. W czasie gotowania zbieraj pianę. Gdy wywar się zagotuje, dodaj przyprawy: tymianek, kurkumę, majeranek, pieprz. Warzywa umyj i obierz (pomidora zostaw w skórce). Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ziemniaka pokrój w kostkę – i ugotuj go w osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody. Pora pokrój w krążki. Wszystkie warzywa oprócz cebuli dodaj do wywaru mięsnego po około godzinie od zagotowania. Krupnik bezglutenowy od tej pory gotuj około 30-40 minut.

Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu (u mnie: na maśle klarowanym) – najlepiej do lekkiego przyrumienienia. Odstaw – dodasz ją pod koniec wraz z ugotowaną kaszą jaglaną i ziemniakami, do gotowego wywaru na krupnik bezglutenowy. Teraz nadszedł czas na ugotowanie bezglutenowej kaszy jaglanej, co wbrew pozorom wymaga trochę zachodu. Ale warto, zapewniam. Kasza jaglana jest bardzo cenna w diecie bezglutenowej (KLIKNIJ)  – m. in. kasza jaglana pomaga rosnąć dzieciom z celiakią.

Jak ugotować kaszę jaglaną do bezglutenowego krupniku?

100 g kaszy jaglanej bezglutenowej upraż na małym ogniu na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty, aż poczujesz lekko orzechowy zapach. Kaszę wsyp na sitko i przelej wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Ponownie wsyp kaszę jaglaną na patelnię i zalej wrzątkiem w proporcji 1:2 (jedna porcja wody, 2 porcje kaszy). Gotuj bezglutenową kaszę jaglaną na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż kasza wchłonie wodę. Lekko posól kaszę, dodaj łyżkę dozwolonego tłuszczu (u mnie masło klarowane) i zamieszaj, by zapobiec sklejeniu się ziarenek. Zostaw patelnię przykrytą na kolejne 5 minut. Tak przygotowana kasza będzie idealna do krupniku bezglutenowego.

Dodaj do gotowej zupy zeszkloną cebulę oraz kaszę jaglaną i odcedzone ziemniaki. Zostaw na 5 minut, by składniki się dobrze połączyły. Krupnik bezglutenowy z kaszą jaglaną podawaj na śniadanie (np. zimą), obiad lub kolację. Gdy chcesz wzbogacić posiłek, do zupy wkrój ugotowane mięso. Uzyskasz pyszne i bezglutenowe danie, bogate w białko, węglowodany złożone, witaminy i tłuszcz. Samo zdrowie! I sami powiedzcie: to prosty przepis na krupnik bezglutenowy, prawda?

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!