Od razu uspokajam: istnieje przepis na krupnik bezglutenowy, który smakuje wybornie. Jeśli więc niedawno przeszliście na dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tej pożywnej i zdrowej zupy. Mój najlepszy krupnik bezglutenowy przyrządza się identycznie jak glutenowy, ale dodaje się do niego kaszę jaglaną. W sklepie Pięć Przemian można kupić bezglutenową kaszę jaglaną – jest produktem bio i jest badana na brak glutenu. Z taką kaszą przepis na krupnik bezglutenowy to pestka (nie trzeba przebierać ziaren). Jeśli dodatkowo wzbogacicie tę zupę kawałkami ugotowanego mięsa, uzyskacie niezwykle zdrowe danie, idealne w diecie bezglutenowej dorosłych i dzieci.
Kasza jaglana z natury jest zbożem bezglutenowym. Jednakże w procesie produkcji, konfekcjonowania czy magazynowania często zostaje zanieczyszczona mąką pszenną lub ziarnami pszenicy, żyta lub jęczmienia. I wówczas kasza jaglana traci bezglutenowość. Właśnie dlatego często na opakowaniach kaszy jaglanej znajduje się ostrzeżenie, że może zawierać gluten. Nie można się go pozbyć, zatem osoba z celiakią nie może jeść takiej kaszy. Szybki kurs o kaszach i ziarnach – TUTAJ
Na diecie bezglutenowej mamy dwa wyjścia. Możemy kupić kaszę jaglaną znanej firmy, na której opakowaniu nie ma ostrzeżenia o możliwej obecności glutenu (ale to się rzadko zdarza). Druga opcja to zakup kaszy jaglanej opisanej jako bezglutenowa. W sklepie internetowym Pięć Przemian KLIK jest do wyboru bezglutenowa kasza jaglana w dwóch gramaturach: 500 i 900 g. Producent bezglutenowych ziaren bada je na własne zlecenie w zewnętrznym laboratorium.
Tak czy inaczej – bezglutenowa kasza jaglana jest bardzo cenna w diecie osób z celiakią. Ci, którzy dodatkowo chcą unikać kaszy zanieczyszczonej randapem, mogą sięgać po kaszę bio. Dodam tylko, że na koloniach bezglutenowych 2021, podobnie jak wszystkich dotychczasowych edycjach, krupnik pojawi się na każdym turnusie. Jak zawsze będzie to krupnik na bazie kaszy jaglanej bezglutenowej BIO.
Na przygotowanie krupniku bezglutenowego zarezerwuj około dwie godziny. Warto – zyskasz zdrowe i pożywne danie dla dorosłego i dziecka na diecie bezglutenowej. Umyj mięso, włóż do garnka z wodą, posól i zagotuj na małym ogniu. W czasie gotowania zbieraj pianę. Gdy wywar się zagotuje, dodaj przyprawy: tymianek, kurkumę, majeranek, pieprz. Warzywa umyj i obierz (pomidora zostaw w skórce). Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ziemniaka pokrój w kostkę – i ugotuj go w osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody. Pora pokrój w krążki. Wszystkie warzywa oprócz cebuli dodaj do wywaru mięsnego po około godzinie od zagotowania. Krupnik bezglutenowy od tej pory gotuj około 30-40 minut.
Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu (u mnie: na maśle klarowanym) – najlepiej do lekkiego przyrumienienia. Odstaw – dodasz ją pod koniec wraz z ugotowaną kaszą jaglaną i ziemniakami, do gotowego wywaru na krupnik bezglutenowy. Teraz nadszedł czas na ugotowanie bezglutenowej kaszy jaglanej, co wbrew pozorom wymaga trochę zachodu. Ale warto, zapewniam. Kasza jaglana jest bardzo cenna w diecie bezglutenowej – m. in. kasza jaglana pomaga rosnąć dzieciom z celiakią. Dlatego – jak wspomniałam – krupnik pojawia się zawsze na koloniach bezglutenowych z Bezglutenową Mamą (foto poniżej).
100 g kaszy jaglanej bezglutenowej upraż na małym ogniu na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty, aż poczujesz lekko orzechowy zapach. Kaszę wsyp na sitko i przelej wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Ponownie wsyp kaszę jaglaną na patelnię i zalej wrzątkiem w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy, 2 porcje wody). Gotuj bezglutenową kaszę jaglaną na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż kasza wchłonie wodę. Lekko posól kaszę, dodaj łyżkę dozwolonego tłuszczu (u mnie masło klarowane) i zamieszaj, by zapobiec sklejeniu się ziarenek. Zostaw patelnię przykrytą na kolejne 5 minut. Tak przygotowana kasza będzie idealna do krupniku bezglutenowego.
Dodaj do gotowej zupy zeszkloną cebulę oraz kaszę jaglaną i odcedzone ziemniaki. Zostaw na 5 minut, by składniki się dobrze połączyły. Krupnik bezglutenowy z kaszą jaglaną podawaj na śniadanie (np. zimą), obiad lub kolację. Gdy chcesz wzbogacić posiłek, do zupy wkrój ugotowane mięso. Uzyskasz pyszne i bezglutenowe danie, bogate w białko, węglowodany złożone, witaminy i tłuszcz. Samo zdrowie! I sami powiedzcie: to prosty przepis na krupnik bezglutenowy, prawda?