Blog

13

Najlepsza bezglutenowa pizza dla dzieci

09/07/2015

Najlepsza bezglutenowa pizza dla dzieci

09/07/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na warsztatach kulinarnych z dziećmi wypoczywającymi na koloniach bezglutenowych  przygotowaliśmy pizzę z sześciu kilogramów mąki. Najadło się nią 60 dzieci (również te, które nie były na diecie bezglutenowej). Wyrosła bajecznie, smakowała jeszcze lepiej. Nasza bezglutenowa pizza oczarowała nawet glutenowe dzieci, zazwyczaj sceptyczne wobec wypieków bez glutenu. Sekrety tkwił w przepisie, w dobrej mieszance chlebowej (ja używam mix B Balvitenu, nigdy mnie nie zawiódł),  ale i w porządnym wyrobieniu ciasta. Zobaczcie, jakie to proste! Moja najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci smakuje też dorosłym, zapewniam 🍕

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Składniki najlepszej pizzy bezglutenowej dla dzieci
duża blacha piekarnikowa

  • 300 g bezglutenowej mieszanki do pieczywa
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 5 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 15 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • około 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

SOS

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plastrów salami lub szynki
    bez glutenu
  • 100 g tartego sera
    żółtego lub mozarella
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • i inne ulubione dodatki

Najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci – wykonanie ciasta

  • w misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąki
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ma powstać gęste, dość twarde, ale nie gliniaste ciasto; jeśli takie jest, dolej jeszcze 20-50 ml wody i ponownie wyrób przez 1-2 minuty
  • ciasto oprósz mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by urosło
  • ma podwoić objętość, stać się nieco porowate; czas rośnięcia zależy m. in. temperatury otoczenia i użytych drożdży (suche rosną wolniej), wynosi 30 minut, a niekiedy nawet godzinę

Zobacz filmik, jak piekę pizzę bezglutenową

Najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci – formowanie

  • dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia; możesz też użyć okrągłych blaszek do pizzy – posmaruj je olejem
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C,  grzałka góra – dół
  • dłońmi nasmarowanymi olejem wyjmij ciasto i ułóż je na blaszce; ciasta na pizzę bezglutenową nie da się wałkować, trzeba je rozklepywać, rozciągać po blaszce, tak aby powstał placek o jednolitej grubości; gdy ciasto klei się do rąk, skrapiaj je olejem
  • odczekaj około 15 minut, aż pizza nieco podrośnie
  • blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut
  • piecz, aż ciasto przybierze lekko rumiany kolor
  • w tym czasie przygotuj dodatki 

Najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci – dekorowanie i pieczenie

  • wymieszaj składniki sosu: koncentrat, wodę i olej, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • pokrój wędlinę
  • na tarce zetrzyj żółty ser; możesz też kupić gotowy tarty ser, np.  wiórki mozarelli – ale sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu
  • gdy pizza będzie lekko przyrumieniona, wyjmij ją z piekarnika i udekoruj: posmaruj sos, nałóż ulubione wędliny i posyp serem
  • jeśli dzieci lubią bogatą i kolorową pizzę, dodaj jeszcze pomidorki, oliwki, pieczarki itp.
  • wstaw blachę do piekarnika i piecz jeszcze około 5 minut, aż ser się zetnie
  • koniec, najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci jest gotowa! smacznego!

Oto archiwalny wpis z warsztatów na koloniach bezglutenowych

Na warsztatach bezglutenowych z dziećmi wypoczywającymi na koloniach bezglutenowych przygotowaliśmy pizzę z sześciu kilogramów mąki. Najadło się nią 60 dzieci. Wyrosła bajecznie, smakowała jeszcze lepiej. Nasza bezglutenowa pizza oczarowała nawet glutenowe dzieci, zazwyczaj sceptyczne wobec wypieków bez glutenu. Sekrety tkwił w przepisie, ale i w porządnym wyrobieniu ciasta.

 

Składniki:

– 300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę;

– pół opakowania drożdży suszonych;

– 200-220 ml letniej wody;

– 1-2 łyżki oliwy;

– 1 płaska łyżeczka soli;

Dodatki: słoiczek przecieru pomidorowego, kilka łyżek oliwy, 1-2 kulki mozarelli, ½ szklanki startego sera żółtego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, bezglutenowa wędlina (np. salami Żywiec), parę listków świeżej bazylii do dekoracji, sól, pieprz do smaku;

 

 

Mąkę wymieszałam z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Dodałam letnią wodę. Porządnie wyrobiłam ciasto – na kolonii pomagał nam w tym jeden z kelnerów, Kamil. Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce, by wyrosło przez około 20 minut.  Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnęłam (rozklepałam) ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm. Spód powinien być raczej cienki. Brzegi pizzy lekko natłuściłam dłońmi i ukształtowałam z nich wałeczek.

Na spód nałożyłam pastę pomidorową (przecier plus oliwa i przyprawy), ser, salami i znów ser. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C.

 

 

poziom pizza (8)Pizzę bezglutenową wraz z papierem zsunęłam wprost na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piekłam pizzę przez 15-25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu.  Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca).

Z 6 kg mąki uzyskaliśmy na warsztatach 60 okrągłych blaszek najlepszej pizzy bezglutenowej. Naprawdę rozeszła się w mig….. Bo kolonie bezglutenowe to miejsce, gdzie wszystko mega smakuje 🍕, a dzieci z celiakią dowiadują się, że życie na diecie jest pyszne.

 

 

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE PIZZĘ

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (13)

getoks 10/12/2015 12:36
W Dominium macie pizzę odpowiednią dla dzieci - cienki placek, pizza bardzo smaczna, dużo składników, porządnie doprawionych. Czy roczek dla dziecka właśnie tam? Kwestia tego kogo zapraszasz, bo smakowo to wszyscy powinni być zadowoleni. Znajomi lubią pizzę? Ewentualnie masz u nich dania z makaronu, lasagna i te sprawy. Może ten kierunek?
admin 10/12/2015 21:27
Czy ta pizza jest bezglutenowa, a lokal ma licencję Menu bez Glutenu?
Magda 15/11/2015 23:45
A jak z salami i glutenem?
Bezglutenowa Mama 16/11/2015 08:36
Kupuję salami bezglutenowe, firmy Żywiec Dobija lub Dulano dojrzewające z Lidla. Jest OK.
Joanna 05/10/2015 14:31
Mam smaka na pizzę i jakoś te suszone mnie nie przekonują wolę świeże ale ile ich dodać ????
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 22:15
To zależy od przepisu: na 250 g mixu około 4-5 g suchych drożdży;
Gustaw 15/07/2015 09:12
Taka bezglutenowa pizza może być naprawdę smaczna, mi przynajmniej zawsze wychodzi :)
Bezglutenowa Mama 15/07/2015 09:47
Dorzucasz czasem jakieś zdrowsze mąki? Dyniową, gryczaną?
Anula80 10/07/2015 10:12
Nie wiem, jak to jest, ale mi nic nie wychodzi na drożdżach suszonych (ie sypię ich nigdy na sól). Zawsze pieczywo, czy cokolwiek innego, słabo wyrasta, jest niższe. Na drożdżach świeżych z tego samego przepisu wychodzi mi zdecydowanie lepiej
gosiasit 11/07/2015 23:39
Mi też na świeżych wychodzą zdecydowanie lepsze,ale z suszonymi jakiegoś wielkiego problemu nie widzę,no chyba że chodzi o ciasto drożdżowe,ni cholery placek z owocami nie wyrasta tak jak glutenowy,obojętne jakie drożdże wezmę.kilka razy wyszedł mi całkiem,całkiem,a przeważnie urośnie maks 2-3cm,pizza zawsze jest ok i na obu rodzajach drożdży.jutro znowu robię drożdżowe :-)
Bezglutenowa Mama 13/07/2015 08:49
Zerknij na przepis na placek drożdżowy na blogu, sprzed parunastu dni. Powinien urosnąć :)
admin 11/07/2015 12:39
Dziewczyny, przyjrzę się sprawie: zrobię jakiś wypiek raz na suszonych, raz na świeżych i porównam :)
aga 10/07/2015 23:26
Mi tak samo wychodzą gorsze wypieki
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się