Na warsztatach kulinarnych z dziećmi wypoczywającymi na koloniach bezglutenowych przygotowaliśmy pizzę z sześciu kilogramów mąki. Najadło się nią 60 dzieci (również te, które nie były na diecie bezglutenowej). Wyrosła bajecznie, smakowała jeszcze lepiej. Nasza bezglutenowa pizza oczarowała nawet glutenowe dzieci, zazwyczaj sceptyczne wobec wypieków bez glutenu. Sekrety tkwił w przepisie, w dobrej mieszance chlebowej (ja używam mix B Balvitenu, nigdy mnie nie zawiódł), ale i w porządnym wyrobieniu ciasta. Zobaczcie, jakie to proste! Moja najlepsza pizza bezglutenowa dla dzieci smakuje też dorosłym, zapewniam 🍕
Składniki najlepszej pizzy bezglutenowej dla dzieci
duża blacha piekarnikowa
SOS
Na warsztatach bezglutenowych z dziećmi wypoczywającymi na koloniach bezglutenowych przygotowaliśmy pizzę z sześciu kilogramów mąki. Najadło się nią 60 dzieci. Wyrosła bajecznie, smakowała jeszcze lepiej. Nasza bezglutenowa pizza oczarowała nawet glutenowe dzieci, zazwyczaj sceptyczne wobec wypieków bez glutenu. Sekrety tkwił w przepisie, ale i w porządnym wyrobieniu ciasta.
Składniki:
– 300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę;
– pół opakowania drożdży suszonych;
– 200-220 ml letniej wody;
– 1-2 łyżki oliwy;
– 1 płaska łyżeczka soli;
Dodatki: słoiczek przecieru pomidorowego, kilka łyżek oliwy, 1-2 kulki mozarelli, ½ szklanki startego sera żółtego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, bezglutenowa wędlina (np. salami Żywiec), parę listków świeżej bazylii do dekoracji, sól, pieprz do smaku;
Mąkę wymieszałam z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Dodałam letnią wodę. Porządnie wyrobiłam ciasto – na kolonii pomagał nam w tym jeden z kelnerów, Kamil. Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce, by wyrosło przez około 20 minut. Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnęłam (rozklepałam) ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm. Spód powinien być raczej cienki. Brzegi pizzy lekko natłuściłam dłońmi i ukształtowałam z nich wałeczek.
Na spód nałożyłam pastę pomidorową (przecier plus oliwa i przyprawy), ser, salami i znów ser. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C.
Pizzę bezglutenową wraz z papierem zsunęłam wprost na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piekłam pizzę przez 15-25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu. Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca).
Z 6 kg mąki uzyskaliśmy na warsztatach 60 okrągłych blaszek najlepszej pizzy bezglutenowej. Naprawdę rozeszła się w mig….. Bo kolonie bezglutenowe to miejsce, gdzie wszystko mega smakuje 🍕, a dzieci z celiakią dowiadują się, że życie na diecie jest pyszne.