Meksykańskie naleśniki bezglutenowe to propozycja na ciężkie czasy, ale i na urozmaicenie bezglutenowej kuchni kryzysowej. Jeśli nie słyszeliście jeszcze o meksykańskich naleśnikach bezglutenowych, to szybko wyjaśniam: to naleśniki nadziewane farszem z mięsa (lub bez), ale głównym składnikiem są fasola lub ciecierzyca, cebula, czosnek, sos pomidorowy, może być ser żółty. No i oczywiście przyprawy. Ostre. W zasadzie zdradziłam już cały przepis na meksykańskie naleśniki bezglutenowe 😍.

Jeszcze coś. Strączki mogą nam pomóc przetrwać monotonię przy stole w czasie epidemii koronawirusa. Dieta bezglutenowa powinna obfitować w fasolę, soczewicę, groch, ciecierzycę – o tym warto pamiętać. Dlaczego? Bo rośliny strączkowe to źródła witamin z grupy B, których brakuje u osób z celiakią. Od razu uspokoję: meksykańskie naleśniki bezglutenowe można przygotować z tych składników, które znajdziecie w szafce i lodówce. Można użyć trzech rodzajów strączków lub tylko jeden. Mogą to być strączki suche lub z puszki. Mięso – użyjcie dowolne lub z niego zrezygnujcie. Przyprawy – to też według uznania. A naleśniki bezglutenowe można przygotować z dowolnego przepisu, z dowolnych mąk. Bo to przepis na bezglutenową kuchnię kryzysową – gotujemy z tego, co mamy w domu. Nie biegamy na zakupy 😍

Składniki na 10 meksykańskich naleśników bezglutenowych

  • 10 naleśników bezglutenowych – elastycznych
    np. ryżowe KLIK lub z mieszanki na naleśniki Upiecze Ci się
  • opcjonalnie 500 g mięsa mielonego
    drobiowe lub wołowe
  • oliwa do smażenia mięsa i duszenia cebuli
  • 50 g fasoli adzuki lub czerwonej
    bez glutenu
  • 50 g fasoli mung
    bez glutenu
  • 50 g ciecierzycy
    bez glutenu
  • LUB w sumie 150 g jednego rodzaju fasoli
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku białego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • przyprawy bez glutenu, np.: oregano, kurkmuma, tymianek, pieprz cayenne
  • opcjonalnie – 3 ząbki czosnku czarnego

Jak przygotować meksykańskie naleśniki bezglutenowe?

  • najpierw przygotuj farsz
  • umyj i namocz na noc strączki (w osobnych naczyniach), następnie ugotuj je również w osobnych garnuszkach – ale tak, aby się nie rozgotowały
  • jeśli chcesz użyć strączki z puszki, odsącz je na sitku
  • żółty ser zetrzyj na tarce (ser można pominąć)
  • posiekaj drobno zieloną pietruszkę – ale możesz też z niej zrezygnować lub użyć ją do posypania gorących naleśników
  • zeszklij na tłuszczu cebulę i biały czosnek
  • usmaż mięso mielone na małym ogniu
  • połącz mięso z cebulą i czosnkiem, dodaj koncentrat pomidorowy oraz ugotowane strączki oraz zieloną pietruszkę i inne znalezione w lodówce dodatki (np. kukurydzę z puszki, czerwoną lub żółtą paprykę, jarmuż)
  • jeśli twoje dziecko z celiakią jest niejadkiem, strączki zmiel na gładką masę (np.blenderem), tak aby nie były wyczuwalne w farszu
  • farsz do meksykańskich naleśników bezglutenowych powinien mieć zwartą konsystencję – w razie potrzeby zagęść go koncentratem pomidorowym lub porcją zblendowanej fasoli
  • czas na przyprawy: nadzienie powinno mieć wyrazisty smak, ale tak naprawdę doprawienie meksykańskich naleśników bezglutenowych to sprawa indywidualna; ja dodałam przyprawy bezglutenowe widoczne na zdjęciu
  • czarny czosnek nie jest konieczny, ale dodaje ciekawy aromat „maggi” w płynie lub miso sojowego – warto wypróbować, na dodatek to porcja zdrowia w czasach zarazy 
  • gdy farsz jest gotowy, można smażyć naleśniki; nie powinny być zbyt grube, bo popękają w czasie rolowania
  • na gorący naleśnik nakładaj porcje farszu i zwiń w rulon
  • twoje meksykańskie naleśniki bezglutenowe są gotowe, ale przed podaniem warto je zapiec przez kilka minut w 180 stopniach C 

Jak podawać meksykańskie naleśniki bezglutenowe?

Mam niecodzienne menu i często jadam na odwrót, niż wszyscy. Moim ulubionym daniem na śniadanie jest … gęsta zupa warzywna i jajka. Również na kolację jadam michę gęstej zupy (np. bezglutenowa zupa na przeziębienie KLIK) z porcją ryby lub twarogu z oliwą z oliwek – Casas de Hualdo KLIK to moja ulubiona oliwa, doprawia wszystkie dania. Nie mam również problemu, by zjeść na pierwsze czy drugie śniadanie meksykański naleśnik bezglutenowy z kiszonym ogórkiem czy dwiema czerwonymi paprykami na surowo. 

Zatem meksykańskie naleśniki bezglutenowe można jeść o każdej porze dnia, a już na pewno zostaną przez dzieci zaakceptowane na drugie śniadanie w czasie koronaferii, pasują też na obiad czy ciepłą kolację. Zrolowane naleśniki meksykańskie można owinąć folią i przechowywać w lodówce przez kilka dni, a potem odpiekać na bieżąco potrzebną porcję. 

Inne pomysły na nadzienie do meksykańskich naleśników bezglutenowych znajdziecie w komentarzach na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK. Tam znajdziecie również ciekawe przepisy na bezglutenowe naleśniki z różnych mąk. Ja po raz pierwszy skorzystałam z gotowej mieszanki na naleśniki Upiecze Ci się marki Pięć Przemian. Skład – rewelacja, zobaczcie na zdjęciu poniżej. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!