Blog

Na śniadanie: miękki chleb bezglutenowy z oliwą z oliwek

24/04/2021

Na śniadanie: miękki chleb bezglutenowy z oliwą z oliwek

24/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chleb bezglutenowy z oliwą z oliwek to znakomity pomysł na śniadanie pod namiotem, na wakacjach, ale i w pochmurny dzień, gdy chcemy wpuścić do domu trochę śródziemnomorskiego słońca. Jedzenia takich śniadań nauczył nas przed laty Alvaro, przyjaciel z północnej Hiszpanii. Wtedy moja Zosia nie mogła jeść masła (dieta bezlaktozowa tuż po zdiagnozowaniu celiakii), zatem chleb bezglutenowy maczany w dobrej oliwie z oliwek okazał się wymarzonym zestawem. I tak nam zostało. Do dziś lubimy dobry, miękki chleb bezglutenowy i dobrą oliwę z oliwek. Uwierzcie, że takie śniadanie sprawdzi się w każdych warunkach. Niepotrzebne są żadne dodatki poza warzywami. Dobry chleb bezglutenowy i dobra oliwa robią całą robotę 😍 – i to jedyny warunek. Nie spełnią go oliwa ani chleb z marketu. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Dobry chleb bezglutenowy, dobra oliwa z oliwek

Dobry chleb bezglutenowy to taki, który ma idealny skład, zero chemii, zamienników glutenu, zagęstników, polepszaczy smaku, konserwantów, słodzików itp. Takie pieczywo zazwyczaj ma dość zwartą strukturę, zbliżoną do razowego pieczywa. Dobry chleb bezglutenowy to też chleb świeży, a nie o półrocznym terminie ważności. Nie znajdziecie go w markecie. Tam nie kupicie też dobrej, gatunkowej oliwy z oliwek. Takich produktów trzeba umieć szukać.

Ale dobry chleb bezglutenowy do maczania w oliwie z oliwek musi mieć inne cechy: miękkość i puszystość, aby szybko wchłaniać cudowną oliwę. Najlepiej, aby był świeży, a więc pozbawiony konserwantów – to ważne dla zdrowia jelit osoby z celiakią. Takie warunki spełniają niekrojone, świeże chleby bezglutenowe Balvitenu KLIK. Mają typowy, polski smak i zapach, a teksturą przypominają miękki, pszenny chleb. To szczególnie ważne dla dzieci z celiakią, które krótko po przejściu na dietę bezglutenową mają trudność z akceptacją nowego smaku pieczywa. Ale jak wspomniałam, taki miękki chleb doskonale wchłania oliwę z oliwek, co docenia nawet nasz hiszpański przyjaciel Alvaro, który odwiedza nas raz w roku. Oczywiście serwujemy mu wtedy śniadanie bezglutenowe: pyszny chleb z oliwą z oliwek. Od jakichś dwóch lat w naszym domu jada się tylko jedną oliwę: z młyna Casas de Hualdo w Hiszpanii, pachnącą świeżo skoszoną trawą, dostępną w Polsce w sklepie Oliwny Raj.

Alvaro jest oczywiście zachwycony takim posiłkiem i uważa, że ten chleb i ta oliwa to najlepsze, co jada w Polsce 😁 A my nauczyliśmy się, że chleb bezglutenowy i oliwa z oliwek znakomicie sprawdzi się na wakacjach, pod namiotem, na wyprawie w góry, bo nie psują się, łatwo je transportować i jeść, na dodatek są sycące. A w domu, jeśli podamy dobry chleb z oliwą, a do tego sporo warzyw, twaróg lub dobry parmezan, zioła (bazylia, natka pietruszki), wędliny lub pasty warzywne – to śródziemnomorskie klimaty wprawią nas w wyśmienity humor.

Świeże pieczywo bezglutenowe z piekarni – przez Internet

Najlepszy chleb bezglutenowy to ten domowy, wypiekany z ulubionych mąk, we własnym piekarniku. Ponad 30 przepisów bezglutenowych na domowe pieczywo znajdziecie w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl . Ale jeśli nie czujecie się na siłach lub brak Wam czasu, również możecie cieszyć się smakiem pysznego chleba i bułeczek bezglutenowych. Kilka piekarni w Polsce oferuje  świeże pieczywo bezglutenowe w sprzedaży wysyłkowej oraz stacjonarnej. Jest wysyłane do klientów tuż po wypieku, dociera kurierem, czasem również paczkomatem. W wielu miastach można kupować takie pieczywo również w sklepikach eko i ze zdrową żywnością.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się