Wysokiej jakości oliwa z oliwek wspiera odporność u osób z celiakią oraz u wszystkich innych ludzi. Niepozorna oliwa (ale ta prawdziwa, pachnąca trawą) zawiera tyle zdrowych składników, że należy do super foods. Obniża cholesterol, wspomaga odchudzanie (tak, mimo że to tłuszcz), pomaga zapobiegać nowotworom i zaparciom, starzeniu organizmu, wspierają odporność na wirusy i bakterie…. Ile jeść oliwy, jakim chorobom zapobiega i dlaczego jest tak ważna w diecie bezglutenowej, dowiesz się z tekstu poniżej. Teraz wspomnę tylko, że w moim domu oliwę z oliwek pije się niemal litrami – zwłaszcza odkąd na targach w Łodzi poznałam hiszpańską oliwę z młyna Casas de Hualdo. Wtedy dowiedziałam się, że nie każda oliwa z oliwek jest warta swojej nazwy i naprawdę ma znaczenie, jaką oliwę zjadamy.

Oliw Casas de Hualdo nie znajdziesz w marketach czy dyskontach, a jedynie w sklepikach eko oraz w sklepie internetowym dystrybutora Oliwny Raj  – prowadzonym przez pasjonatkę i dietetyczkę, o czym świadczy strona internetowa pełna cennych wiadomości o zdrowym odżywianiu i wykorzystaniu oliwy w diecie i profilaktyce chorób. Ten wpis powstał w ramach cyklu związanego z pandemią koronawirusa „Kupuj u mniej znanych producentów bezglutenowych” – ma zachęcać czytelników Bezglutenowej Mamy i podopiecznych mojego stowarzyszenia dla osób z celiakią do wspierania niewielkich, mniej znanych producentów  i importerów dobrej żywności bezglutenowej. Jeszcze coś: wbrew pozorom oliwa Casas de Hualdo nie jest droższa od wielu popularnych oliw w marketach. lepiej więc wybierać to, co dobre… 

Oliwa z oliwek – baza sprawdzonej wiedzy

Cieszę się, że odkryłam markę doskonałych oliw Casas de Hualdo, ale równie mocno cieszę się z bazy informacji o oliwie z oliwek – a stronie polskiego dystrybutora Oliwny Raj KLIK. To prawdziwa skarbnica, po przeczytaniu której też zaczniesz litrami pić oliwę z oliwek 😎 Są tam krótkie wpisy o zbiorach oliwek, o produkcji oliwy, o jej wpływie na zdrowie i odporność, o znaczeniu oliwy w rozwoju płodu oraz małego dziecka. Na stronie Oliwnego Raju jest mowa o tym, jak rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek, jak ją przechowywać, dawkować i stosować w kuchni (od razu podpowiadam – do wszystkiego!) czy pielęgnacji ciała. Po takiej dawce wiedzy nie da się nie pokochać oliw!

Polifenole i witaminy, a czas produkcji oliwy – ważne

Zanim odkryłam Oliwny Raj KLIK FB, nie miałam pojęcia, że o jakości oliwy decyduje m. in. czas zbioru i produkcji – im szybciej jest tłoczona od momentu zbioru, tym zachowuje cenniejsze właściwości. Właśnie oliwy Casas de Hualdo są wyciskane z owoców w ciągu 4-6 godzin od momentu zerwania z drzew – dzięki temu są tak doskonałe. Z oliwek zielonych, nie do końca dojrzałych otrzymujemy oliwę o niskim poziomie kwasowości, bogatą w polifenole, witaminy i minerały, pikantną, o intensywnym smaku, pachnącą świeżo miażdżoną, zieloną rośliną – a więc dla nas najcenniejszą. Z kolei z owoców w pełni dojrzałych, czarnych powstaje oliwa łagodniejsza w smaku, ale jej poziom kwasowości jest wysoki a zawartość polifenoli uboga, a więc jakość produktu finalnego spada.

Dobrą, wartościową oliwę z oliwek trzeba umieć rozpoznać – KLIK – i nie denerwować się, gdy szczypie w podniebienie. Bo wtedy jest właśnie najlepsza. Cenna informacja: marka Casas de Hualdo ma w ofercie łagodną oliwę z oliwek specjalnie dla dzieci. A ile oliwy z oliwek należy spożywać? No, warto dorównać Grekom, którzy zjadają 2 litry oliwy miesięcznie na osobę KLIK… Oliwny Raj na swoim profilu na Facebooku ma ciekawy filmik o tym, jak dzieci w Japonii piją oliwę jak syropek KLIK. Myślę, że to dobra praktyka, warta wprowadzenia także w Polsce. Bo czym skorupka za młodu ….

Oliwa z oliwek u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej

Oliwa z oliwek powinna być stałym składnikiem codziennej diety bezglutenowej. Choćby dlatego, że osoby z celiakią często mają zaparcia, a dobra oliwa z oliwek (2 łyżki zjedzone przed snem) łagodzi te dolegliwości i reguluje rytm wypróżnień. Witamina E – witamina młodości – chroni komórki przed starzeniem i nowotworami. Witamina D z kolei wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu, dzięki czemu przeciwdziała skurczom mięśni, rozwojowi osteoporozy u osób dorosłych i krzywicy u dzieci. W oliwie znajdziemy również pierwiastki takie jak: potas, wapń, magnez, cynk czy żelazo – nie jest mega dużo, ale ze względu na płynność kwasu Omega – 9 są one łatwiej wchłaniane przez organizm. Obecny w oliwie kwas olineowy omega -9 chroni serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem, obniża ciśnienie krwi.  Dodatkowo- dobra wiadomość dla dbających o linię!- kwas ten wspomaga odchudzanie, ponieważ pomaga spalać tłuszcz co zapobiega jego odkładaniu.

Jeszcze słowo o polifenolach obecnych w wysokiej jakości oliwie z oliwek – działają jak naturalna szczepionka przeciwko przedwczesnemu starzeniu się, nowotworom, chorobom serca oraz różnym chorobom cywilizacyjnym, odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów. Większą ilość polifenoli zawierają oliwy o niższym poziomie kwasowości, które zostały wyciśnięte z oliwek nie do końca dojrzałych, a więc  bardziej cierpkich.  

Jak jeść oliwę z oliwek? Zastosowanie w kuchni bezglutenowej

Oliwa z oliwek znakomicie zastępuje masło w diecie bezmlecznej – nasza Zosia po wykryciu celiakii nie tolerowała masła i wtedy rozsmakowała się w chlebie maczanym w oliwie (zwyczaj śródziemnomorski). Od 11 lat oliwa z oliwek jest w naszym domu zawsze. Używam ją do sałatek i surówek, polewam mięso i ryż oraz kasze (zamiast sosów), naleśniki czy pyzy na parze. Dolewam 2 łyżki oliwy do każdej zupy (ciepłej, lecz nie gorącej), do jarzynek i warzyw na ciepło, a także do ciasta na pieczywo bezglutenowe. W zasadzie niewiele jest potraw, do których oliwy nie dodaję….. Chyba tylko do kawy i herbaty 😉

Niestety, w Polsce oliwa z oliwek nie jest jeszcze zbyt popularna i znana. Przekonałam się o tym choćby  na turnusach zimowych w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry KLIK. Na bufecie szwedzkim podczas śniadań i obiadów znalazło się kilka rodzajów oliwy Casas de Hualdo. Owszem, goście chętnie po nią sięgali, ale dopiero po namowach gospodyni. Dopiero gospodyni i Bezglutenowa Mama zachęcały dzieci i dorosłych do maczania chleba w oliwie – i okazywało się, że to naprawdę smakuje  – zwłaszcza, gdy na bufecie pojawiał się świeżo upieczony chleb bezglutenowy.

Niosę zatem kaganek oświaty – w ramach akcji związanej z dietą bezglutenową i koronawirusem – „Kupuj u mniej znanych producentów bezglutenowych” – zachęcam do jedzenia oliwy z oliwek, tej dobrej jakości, z pewnego źródła, pełnej zdrowych składników. Jeśli dbasz o zdrowie i pozwala Ci na to portfel – zerknij na stronę Oliwnego Raju KLIK. Każda z oliw jest dokładnie opisana, więc nie ma kłopotu z wyborem. A ceny? Wbrew pozorom są często niższe, niż popularne oliwy marketowe….

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!