Blog

5

Mój przepis na domowe bułki bezglutenowe hot-dog

06/01/2022

Mój przepis na domowe bułki bezglutenowe hot-dog

06/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gotowe, bezglutenowe bułki hot-dog oferuje wielu polskich i zagranicznych producentów. Zazwyczaj mają długi skład, no i nie są powszechnie dostępne. Czasem są to zwykłe bagietki, kiedy indziej na etykiecie jest wyraźna nazwa: bezglutenowe bułki hot-dog. Dzieci je uwielbiają jako zwykłe pieczywo lub właśnie w zestawie z parówką, keczupem i – ewentualnie – warzywami. Wczoraj, z potrzeby chwili, wymyśliłam przepis na bezglutenowe bułki hot-dogowe. Na szczęście miałam foremki silikonowe, ale te same bułeczki można uformować na płaskiej blasze piekarnikowej i też będą świetne. Wystarczy kilka prostych składników, a dodatek bezglutenowej mąki owsianej dodaje bułeczkom wartości odżywczych i przedłuża ich świeżość. Po niespełna godzinie bułki są gotowe, można podgrzewać paróweczki.

A tak przy okazji: wiecie, gdzie są dostępne jedyne w Polsce bezglutenowe hot-dogi? W Lesznie, na rodzinnym pikniku u Bezglutenowej Mamy, czyli na Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki 10 bezglutenowych bułek hot-dogowych

  • 450 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam Mix B Bread Schär
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
    zmielonych w młynku do kawy
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • około 520 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie bezglutenowych bułek hot-dog

  • w młynku do kawy zmiel płatki owsiane bezglutenowe (możesz też użyć gotowej bezglutenowej mąki owsianej)
  • w dużej misce połącz mix B, mąkę owsianą, sól i drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody (odjętych z porcji wody podanej w składnikach) i wlej do suchych składników
  • powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec wlej olej
  • ciasto na bezglutenowe bułki hot-dog ma być elastyczne, ale nie rzadkie; nie może też być zbite i gliniaste; uformowane w kulę powinno się tylko nieznacznie rozpłynąć (więcej porad o bezglutenowych wypiekach drożdżowych znajdziecie w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”)
  • przykryj miskę bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut; czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia

Zobacz filmik o bezglutenowych bułkach hot-dog

Formowanie i pieczenie bezglutenowych bułek hot-dog

  • formy na bagietki posmaruj masłem i oprósz bezglutenową mąką
  • jeśli nie masz form, dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • stół (lub stolnicę) oprósz mąką bezglutenową
  • nabieraj porcje ciasta i na stole formuj rulony – o długości dopasowanej do foremek lub mierzące około 10-15 cm długości i 3-4 cm szerokości; postępuj delikatnie, by nie zniszczyć porowatej struktury ciasta
  • bezglutenowe bagietki – bułki hot-dogowe układaj na blasze; możesz je posmarować rozkłóconym białkiem
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra – dół
  • blachę z bułkami wstaw na środkową półkę, piecz około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia i do tzw. suchego patyczka
  • wyjmij bułki i delikatnie ułóż je na metalowej kratce; nie krój od razu, bo powstanie tzw. wtórny zakalec; odczekaj przynajmniej 5 minut
  • bezglutenowe bułki hot-dogowe są gotowe do nadziewania parówkami i warzywami
  • smacznego 😋

Dodatki do bezglutenowych hot-dogów

Wszystkie składniki, użyte do hot-doga dla osoby z celiakią, muszą być bezglutenowe, aczkolwiek nie muszą mieć wyraźnego oznaczenia na etykiecie. Zwróćcie uwagę, czy glutenu (lub pszenicy, jęczmienia, żyta, zbóż) nie ma w składzie lub w zanieczyszczeniach krzyżowych parówek, ketchupu, musztardy. Jeśli nie ma – produkt jest OK. Tutaj przeczytacie więcej o tym Jak znaleźć gluten na etykiecie i robić bezglutenowe zakupy?

Oczywiście świeże warzywa w naturalnej zawsze są bezglutenowe, nie znalazłam również nigdy ogórków kiszonych zanieczyszczonych glutenem. Pamiętajcie również, że w diecie bezglutenowej najlepiej serwować produkty wysokogatunkowe – mam na myśli m. in. parówki o jak najwyższej zawartości mięsa i jak najkrótszym składzie. Nasze ulubione to parowki z Bobrownik z Nik-Polu, uwielbiamy je. 

Gdzie kupić gotowe bagietki lub bułki bezglutenowe do hot-dogów?

Bezglutenowe bułki do hot-dogów różnych marek można kupić m. in. w sieciach Auchan, Carrefour, a także w wielu sklepach internetowych, m. in. w Jedzbezglutenu.pl

Bezglutenowe bułki hot-dogowe produkują:

  • Schär
  • Incola
  • Sano Gluten Free
  • Balviten
  • Bezgluten
  • Putka Bez Glutenu
  • Nutrifree

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (5)

Aneta 21/07/2022 12:30
Czy zamiast płatków owsianych można dać np kukurydziane , albo mąkę kukurydziana albo jaglana, ryżowa ?
Iwona 18/01/2022 12:17
Czy można w jakiś sposób upiec takie bułeczki, jeśli nie posiadam takiej formy?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:17
Jasne, po prostu uformuj na blaszce wałeczki :)
Katarzyna 13/01/2022 19:53
Jak zwykle udany przepis- właśnie zrobiłam i jedna była zjedzona z parówką, teraz druga z masłem i miodem- niebo w gębie. Dziękuję z całego serca za przepis
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:42
Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis si udał, a kolacja smakowała :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się