Migdałowe pieski, czyli zdrowe ciasteczka bezglutenowe bez mąki wymyśliłam w chwili desperacji. Bo czasem mam wrażenie, że Zosia i Antek są opętani jedzeniem słodyczy. Codziennie do szkoły chcą coś słodkiego, a nie marchewkę czy suszone owoce …. Z dwojga złego wolę więc piec ciasteczka bezglutenowe, niż kupować gotowce. Dwa dni temu do śniadaniówek zapakowałam dzieciom domowe, czekoladowe herbatniki bezglutenowe Dr. Żurka, a wczoraj upiekłam migdałowe pieski, czyli zdrowe ciasteczka z migdałów i czekolady. Pieski nie muszą być pieskami, ale ja użyłam takiej foremki – równie dobrze mogą to być kotki, serduszka czy motylki.
Oczywiście na zachętę udekorowałam ciacha mleczną czekoladą dobrej jakości. Efekt? Śniadaniówki są puste, a moje dzieci oraz ich koleżanki i koledzy są zachwyceni. Mała uwaga: nie powiedziałam dzieciom, że te ciasteczka są z mielonych migdałów – to za zdrowy składnik, wróciłyby nietknięte … Po tej wskazówce mogę podać przepis na migdałowe pieski, czyli zdrowe ciasteczka bezglutenowe bez mąki.
Dlaczego migdałowe ciasteczka bezglutenowe bez mąki są lepsze od gotowych ciastek albo od klasycznych ciasteczek? Po pierwsze nie zawierają mąki, zwłaszcza białej, a jedynie migdały. Migdały są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, mają dużo białka, witaminy E, witamin z grupy B (ważnych u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej), potasu i błonnika. Migdały pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B migdały wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie.
Po drugie – w skład ciasteczek wchodzą same dobre składniki, a po trzecie – używając czekolady bezglutenowej bez dodatku cukru oraz słodzika zamiast cukru, uzyskujemy przekąskę przyjaźniejszą dla trzustki. Po czwarte – te ciasteczka bezglutenowe nie zawierają mleka, bo tłuszczu dostarcza czekolada. Są zatem bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej i jednocześnie bezmlecznej.
Celiakia i dieta bezglutenowa nie oznaczają, że trzeba jeść tylko zdrowe przekąski i słodycze. W menu dozwolone są gotowe produkty, które dzieci tak lubią, bo przypominają im glutenowe czasy. Jednakże układ pokarmowy osób z celiakią, zwłaszcza jelito cienkie, pozostaje na zawsze wrażliwszy, nawet jeśli stosuje się restrykcyjną dietę bezglutenową. Dlatego dla zdrowia lepiej serwować dzieciom (dorosłym też) jak najwięcej produktów, które mają cenne wartości odżywcze i uzupełniają niedobory pokarmowe. KLIK – Mit: dieta bezglutenowa jest zdrowa.
KOMENTARZE