Ha, ale jestem dumna z tego przepisu bezglutenowego bez miksów! Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowaną gruszką okazała się hitem spotkania z przyjaciółmi. Kruchy spód, puszysta bita śmietana i karmelizowane gruszki… Niebo, po prostu niebo. Na dodatek same naturalne składniki, bo jak wspomniałam, to tarta bezglutenowa bez miksów. Ale ma jedną wadę – jest jej stanowczo za mało, więc na wszelki wypadek zachęcam, by od razu upiec dwie!
Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami bazuje na jednorodnych mąkach (tradycyjne, łatwo dostępne), sporą część stanowią zmielone migdały (można kupić gotową mąkę migdałową bezglutenową). Gruszki można karmelizować delikatnie, na złoty kolor lub nadać im wyrazistą barwę. Obie wersje będą świetne. Na jaką okazję polecam to ciasto? Hm, migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami to cudo do zadań specjalnych, więc może sprawdzi się na nadchodzący dzień Chłopaka bez glutenu? A jeśli chłopak lub mąż jedzą gluten, to nawet nie zauważa, że nie ma w tym cieście! Zapraszam do przepisu! A, jeszcze przy okazji: na blogu jest już przepis na bezglutenową tartę z kremem migdałowym – bez mleka, miksów i białka jaj KLIK.
Składniki spodu do migdałowej tarty bezglutenowej
średnica około 22 cm
KOMENTARZE