Blog

Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami

15/09/2021

Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami

15/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ha, ale jestem dumna z tego przepisu bezglutenowego bez miksów! Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowaną gruszką okazała się hitem spotkania z przyjaciółmi. Kruchy spód, puszysta bita śmietana i karmelizowane gruszki… Niebo, po prostu niebo. Na dodatek same naturalne składniki, bo jak wspomniałam, to tarta bezglutenowa bez miksów. Ale ma jedną wadę – jest jej stanowczo za mało, więc na wszelki wypadek zachęcam, by od razu upiec dwie!

Migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami bazuje na jednorodnych mąkach (tradycyjne, łatwo dostępne), sporą część stanowią zmielone migdały (można kupić gotową mąkę migdałową bezglutenową). Gruszki można karmelizować delikatnie, na złoty kolor lub nadać im wyrazistą barwę. Obie wersje będą świetne. Na jaką okazję polecam to ciasto? Hm, migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami to cudo do zadań specjalnych, więc może sprawdzi się na nadchodzący dzień Chłopaka bez glutenu? A jeśli chłopak lub mąż jedzą gluten, to nawet nie zauważa, że nie ma w tym cieście! Zapraszam do przepisu! A, jeszcze przy okazji: na blogu jest już przepis na bezglutenową tartę z kremem migdałowym – bez mleka, miksów i białka jaj KLIK.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki spodu do migdałowej tarty bezglutenowej

średnica około 22 cm

  • 70 g mąki migdałowej bez glutenu
    można zmielić migdały w młynku do kawy
  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 100 g zimnego masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 kostka lodu
    lub łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub kefiru
  • masło i mąka ryżowa do obsypania formy

Składniki nadzienia do migdałowej tarty bezglutenowej

  • 250 g serka mascarpone
    w temperaturze pokojowej
  • 500 ml śmietanki kremówki
    mocno schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 gruszek
    obranych, wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 70 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 100 g cukru

Migdałowa tarta bezglutenowa  z karmelizowanymi gruszkami – wykonanie spodu

  • w misce wymieszaj mąki z solą
  • dodaj wszystkie pozostałe składniki: żółtka, masło pokrojone na kawałeczki, kostkę lodu (lub łyżkę bardzo zimnej wody), śmietanę lub kefir, cukier
  • nożem posiekaj składniki i połącz je
  • pod koniec zagnieć ciasto dłońmi, w miarę szybko, by nie ocieplać składników tarty bezglutenowej
  • uformuj je w płaski placek, owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażarki (lub na godzinę do lodówki)
  • formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką, np. ryżową bezglutenową
  • lodowate ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia; zdejmij górny papier
  • wsuń dłoń pod dolny papier i zwinnym ruchem obróć ciasto tak, by je włożyć do formy; wtedy delikatnie usuń z góry papier
  • dłońmi uformuj ciasto tak, aby przylegało do naczynia, wyrównaj brzegi (zdjęcie górne – tarta przed pieczeniem)
  • spód nakłuj widelcem i wstaw tartę na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • wyjmij formę z zamrażarki i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • spód do migdałowej tarty bezglutenowej z karmelizowanymi gruszkami piecz około 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta
  • wystaw formę i zostaw spód do ostudzenia (zdjęcie poniżej – upieczony spód tarty bezglutenowej)

Migdałowa tarta bezglutenowa  z karmelizowanymi gruszkami – wykonanie nadzienia

  •  gruszki (obrane, wydrążone z gniazd nasiennych) pokrój w plastry
  • na patelni rozpuść masło (na małym ogniu, by się nie przypaliło), dodaj ciepłą wodę
  • do patelni włóż gruszki i duś je przez 15, następnie wsyp cukier
  • karmelizuj owoce, aż staną się miękkie i uzyskasz taki kolor, jaki chcesz (złoty lub ciemnobrązowy)
  • w czasie całego procesu raz po raz mieszaj nadzienie łopatką
  • skarmelizowane gruszki wyłóż na talerz z papierem do pieczenia i porozdzielaj je, by nie skleiły się w jedną masę karmelową 😁
  • zostaw do ostudzenia i w tym czasie ubij kremówkę
  • gdy będzie sztywna, dodaj cukier puder i stopniowo dodawaj mascarpone, stale ubijając masę na wolnych obrotach

Dekorowanie migdałowej tarty bezglutenowej z karmelizowanymi gruszkami

  • masą śmietanową wyłóż spód tarty, wygładź powierzchnię dużym nożem
  • całość udekoruj karmelizowanymi gruszkami, układając je w kręgu lub w dowolnej konfiguracji
  • część karmelu pozostałego na papierze pokrusz i obsyp nim migdałowa tartę bezglutenową
  • jeśli chcesz, możesz udekorować całość posiekanymi migdałami
  • migdałowa tarta bezglutenowa z karmelizowanymi gruszkami jest gotowa!
  • wstaw formę do lodówki na kilka godzin, by masa śmietanowa stężała
  • tartę przechowuj w lodowce, przetrwa tam nawet 3 dni
  • smacznego!
  • pamiętaj, że celiakia i dieta bezglutenowa nie jest żadnym ograniczeniem, możemy piec i jadać wszelkie słodkie wypieki

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się