Gdy w jednym ze sklepów zobaczyłam nowość – ogrom dodatków do słodkich wypieków, od razu pomyślałam, że upiekę kolorowe ciasto bezglutenowe, nie tylko dla dzieci. Oczywiście dzieci z celiakią są głównymi adresatami tego wypieku, ale i dorośli nie przejdą obok niego obojętnie. Puszyste, lekkie, z delikatnym kremem i pyszną polewą, bajkowo niebieskie. Dlatego moja Zosia wymyśliła nazwę: marzenie Gargamela. Zapewne wiecie, że smerfy z kultowej bajki są niebieskie, a zły Gargamel ciągle marzy, by je zjeść. No i tak powstało marzenie Gargamela, czyli ciasto bezglutenowe nie tylko dla dzieci. Ciasto, które chce się zjeść oczami.
Nie dajcie się zwieść, że przepis jest trudny. Wręcz przeciwnie: to tylko biszkopt przełożony kremem budyniowym na maśle. Chwila pracy i powstaje ciasto bezglutenowe, które uświetni wszystkie okazje: urodzinki, Dzień Mamy, święta czy przyjacielskie spotkania.
Marzenie Gargalema – ciasto bezglutenowe: składniki
duża blacha piekarnikowa
BISZKOPT
KREM