Blog

13

Marzenie Gargamela ciasto bezglutenowe nie tylko dla dzieci

26/02/2022

Marzenie Gargamela ciasto bezglutenowe nie tylko dla dzieci

26/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy w jednym ze sklepów zobaczyłam nowość – ogrom dodatków do słodkich wypieków, od razu pomyślałam, że upiekę kolorowe ciasto bezglutenowe, nie tylko dla dzieci. Oczywiście dzieci z celiakią są głównymi adresatami tego wypieku, ale i dorośli nie przejdą obok niego obojętnie. Puszyste, lekkie, z delikatnym kremem i pyszną polewą, bajkowo niebieskie. Dlatego moja Zosia wymyśliła nazwę: marzenie Gargamela. Zapewne wiecie, że smerfy z kultowej bajki są niebieskie, a zły Gargamel ciągle marzy, by je zjeść. No i tak powstało marzenie Gargamela, czyli ciasto bezglutenowe nie tylko dla dzieci. Ciasto, które chce się zjeść oczami. 

Nie dajcie się zwieść, że przepis jest trudny. Wręcz przeciwnie: to tylko biszkopt przełożony kremem budyniowym na maśle. Chwila pracy i powstaje ciasto bezglutenowe, które uświetni wszystkie okazje: urodzinki, Dzień Mamy, święta czy przyjacielskie spotkania. 

Marzenie Gargalema – ciasto bezglutenowe: składniki

duża blacha piekarnikowa

BISZKOPT

  • 60 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej bez glutenu
  • 4 jajka
    osobno białka i żółtka
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki pasty koloryzującej
    niebieskiej Decocino – w sklepie Jedzbezglutenu.pl

KREM

  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy 
    + 50 ml zimnego mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • łyżka cukru z wanilią

Ciasto bezglutenowe – Marzenie Gargamela – wykonanie kremu

  • w rondelku zagotuj 250 ml mleka z cukrem i cukrem z wanilią
  • budyń rozpuść w 50 ml zimnego mleka i wlej do rondelka z gotującym się mlekiem; stale mieszaj, aż powstanie gęsty budyń
  • przykryj garnek i odstaw do ostudzenia
  • w misce utrzyj masło na puszystą masę
  • porcjami dodawaj ostudzony budyń, cały czas mieszając mikserem

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Ciasto bezglutenowe – Marzenie Gargamela –                                wykonanie biszkoptu

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • wymieszaj mąki
  • mikserem ubij białka ze szczyptą soli; gdy powstanie sztywna piana, wsypuj porcjami cukier i dalej miksuj
  • następnie dodaj barwnik bezglutenowy i stopniowo dodawaj żółtka oraz mąkę i bardzo delikatnie mieszaj łyżką, napowietrzając ciasto na biszkopt bezglutenowy
  • puszyste ciasto przełóż na blachę, wyrównaj łyżką powierzchnię i wstaw blachę do piekarnika na około 15 minut
  • ostudź biszkopt 

Ciasto bezglutenowe – Marzenie Gargamela – przekładanie

  • biszkopt przetnij delikatnie na dwa równe blaty
  • na jednym rozłóż krem budyniowy i przykryj drugim blatem; delikatnie dociśnij ze wszystkich stron
  • owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny
  • przygotuj domowy lukier z cukru pudru i odrobiny wrzątku z sokiem cytrynowym
  • możesz skorzystać z gotowego, bezglutenowego lukru dekoracyjnego Decocino – wystarczy włożyć tubkę do wrzątku na 1-2 minuty
  • potnij ciasto na porcje i udekoruj domowym lub gotowym lukrem bezglutenowym
  • gdy polewa zastygnie, podawaj gościom kolorowe ciasto bezglutenowe
  • smacznego  😋

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (13)

Natalia 10/12/2023 15:35
Jakie wymiary miała blacha do pieczenia, której użyła Pani do przygotowania tego ciasta?
Natalia 10/12/2023 15:35
Jakie wymiary miała blacha do pieczenia, której użyła Pani do przygotowania tego ciasta?
Weronika 14/09/2023 14:35
Pani Marto, dziękuję za informacje. Upiekłam ciasto z Pani przepisu. Pomimo, iż od nie dawna rozpoczęłam moją przygodę z dietą bezglutenową prowadzony przez Panią blog dodaje mi skrzydeł:) Dzięki niemu każdego dnia przekonuję się, że dieta bezglutenowa nie jest taka straszna jak na początku myślałam. Kiedy zdiagnozowano u mnie celiakię myślałam, że już nigdy nie będę jeść ciast, bo nie sądziłam, że sama będę potrafiła upiec bezglutenowe ciasto, Dzisiaj jestem szczęśliwa, że małymi krokami tworzę bezglutenowe ciasta i inne dania gluten free. Mam nadzieję, że się kiedyś gdzieś spotkamy i poznamy:)
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:13
Weroniko, cieszę się, że już dostrzegasz uroki diety bezglutenowej, jej jasnej strony :) jak sama widzisz, dieta bezglutenowa nas nie ogranicza, ale najpierw trzeba się z nią oswoić :) do zobaczenia :)
Weronika 22/03/2023 17:00
Chciałabym przygotować to ciasto według Pani przepisu. Chciałabym się upewnić czy do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia? W przepisie nie znalazłam tego składnika, dlatego też zastanawiam się czy bez proszku do pieczenia biszkopt urośnie? Proszę o wskazówkę. Dopiero rozpoczynam bezglutenowe wypieki.
Bezglutenowa Mama 25/03/2023 19:55
Weroniko, bardzo dobrze, że pytasz, zwłaszcza że to początek Twojej bezglutenowej drogi i samodzielnych wypieków :) Tak, biszkopt zawsze pieczemy bez proszku, bo on rośnie na białkach :)
Żaneta 31/12/2022 16:43
Czy w składnikach na biszkopt nie brakuje proszku do pieczenia?
Żaneta 20/04/2022 12:29
Czy pastę koloryzującą można zastąpić barwnikiem spożywczym Dr Oetkera? Czy będzie bezpieczny w celiakii?
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:06
Można, ale przed zakupem barwnika zawsze sprawdź skład na etykiecie :)
Klaudia 13/03/2022 13:57
Polecam! Wyszło znakomite doskonały biszkopt
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:06
Bardzo dziękuję za informację zwrotną, to dodaje skrzydeł :)
Żaneta 04/03/2022 17:02
Marto kolejny świetny przepis. Czy w przepisie można pominąć pastę koloryzującą lub zastąpić ją czymś innym? Jeśli tak, czym?
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:05
Jasne, można zastąpić ją kakao :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się