Blog

Malinowa krówka czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy

29/09/2021

Malinowa krówka czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy

29/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czekoladowy tort bezglutenowy „Malinowa krówka” to mój najnowszy przepis i jestem z niego bardzo dumna. Od tej pory nie piekę innych ciast na wyjątkowe okazje. Serio. „Malinowa krówka” – czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy jest fenomenalny. Połączenie dobrej czekolady, masy krówkowej, malin, galaretki i bitej śmietany jest  n i e z i e m s k i e. O dziwo ten tort bezglutenowy nie tuczy, bo zjadasz tylko jedną porcję i nie zmieścisz więcej, mimo że oczy chcą jeszcze i jeszcze! Bo ten tort bezglutenowy nie powstał na biszkopcie, ale na porządnym cieście czekoladowym.

Uwierzcie, że przygotowanie takiego tortu nie jest skomplikowane, choć liczy on sobie aż 5 warstw. Jest jeszcze jedna zaleta, o której trzeba wspomnieć.  🍰 „Malinowa krówka” – czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy zachowuje świeżość przez kilka dni, bo … zamiast biszkoptu jest lekko wilgotne ciasto czekoladowe. Dlatego takie cudo można przygotować nawet 2 dni przed imprezą i przechowywać w lodówce. I ten tort z każdym dniem jest lepszy! Dlatego przepisem podzieliłam się z piekarnią Dr Żurek bez glutenu, której naturalna mieszanka również przyczynia się do dłuższej świeżości ciasta. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki bezglutenowego ciasta czekoladowego

tortownica około 20 cm

  • 5 jajek 
    osobno białka i żółtka
  • 200 g deserowej czekolady
    bezglutenowej, użyłam czekoladę bez cukru Red
  • 200 g masła
  • 150 g zwykłego cukru 
    lub cukru kokosowego
  • 100 g naturalnej mieszanki
    Przepyszna dla dzieci Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mas do czekoladowego tortu bezglutenowego

  • puszka kajmaku
    bez glutenu
  • 2 galaretki bezglutenowe
    cytrynowa lub malinowa
  • około 300 g malin lub innych owoców
    świeżych lub mrożonych
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
    mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
    w temperaturze pokojowej

Malinowa krówka – czekoladowy tort bezglutenowy od Bezglutenowej Mamy – wykonanie ciasta

  • spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  • czekoladę połam na kawałki, a masło pokrój na kilka porcji; oba składniki rozpuść w garnku na małym ogniu i ostudź
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawaj porcjami cukier; odstaw mikser
  • do piany dodaj żółtka i wymieszaj ciasto delikatnie łyżką
  • wlej czekoladę z masłem i powoli mieszaj ciasto
  • na końcu dodaj suche składniki (porcjami) i mieszaj łyżką do powstania jednolitej masy
  • ciasto na czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy przelej do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • piecz około 35 minut, do niemal suchego patyczka
  • wyjmij formę z pieca i ostudź ciasto

Przygotowanie mas do czekoladowego tortu od Bezglutenowej Mamy

  • puszkę kajmaku wstaw do garnuszka z wodą (do 3/4 wysokości puszki) i gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż zmięknie
  • w osobnym garnku zagotuj 500 ml wody i wsyp 2 opakowania galaretki (nie gotuj!); intensywnie mieszaj do rozpuszczenia kryształków; odstaw do ostudzenia; pilnuj, by galaretka nie stężała; ma zgęstnieć, ale pozostać w półpłynnej konsystencji;
  • ubij śmietankę na sztywną pianę, porcjami dodawaj mascarpone i nadal miksuj; dosłodź cukrem pudrem do smaku; przygotowanie kremu śmietanowego zostaw na sam koniec, gdy galaretka będzie już zastygać na torcie

Dekorowanie czekoladowego tortu od Bezglutenowej Mamy – łatwa sprawa

  • ciasto przekrój na dwa spody
  • tortownicę wyłóż nowym arkuszem papieru do pieczenia
  • na dno włóż jeden spód ciasta i posmaruj ciepłym kajmakiem; przykryj drugim blatem, lekko dociśnij
  • z arkusza bloku technicznego przygotuj osłonkę do tortownicy, która zapobiegnie wylaniu się galaretki (na zdjęciu obok)
  • na wierzchu ciasta ułóż owoce i wlej tężejącą, gęstą galaretkę
  • wstaw do lodówki na około 30 minut; w tym czasie przygotuj krem śmietanowy (patrz wyżej)
  • na zastygniętej galaretce ułóż warstwę bitej śmietany, udekoruj owocami
  • Malinowa krówka – czekoladowy tort od Bezglutenowej Mamy jest gotowy!
  • wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się