Wysoki na 30 cm. W walentynkowym kształcie. Puszysty, delikatny i pyszny. I zawsze się udaje: bezglutenowy tort orzechowy.  Do upieczenia naprawdę nie potrzeba ani wielu składników, ani kulinarnych talentów. Wystarczy upiec kilka spodów biszkoptowych, zaparzyć kawę i zmiksować krem w proszku lub przygotować świeżą masę. Gotowe! Można świętować bezglutenowe Walentynki.

Składniki na 1 spód biszkoptowy (użyłam foremek w kształcie serca z Lidla – wymiary około 30×20 cm)

Składniki na masę orzechową

Składniki na masę śmietanową

  • 4 kubeczki śmietany 30-36%
    (w sumie 1 litr)
  • 500 g marscapone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji opcjonalnie:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy lub bezglutenowej kawy Inki
  • kilka daktyli do dekoracji

Przygotowanie spodów

Każdy spód piecz osobno (ale dla oszczędności czasu możesz upiec dwa biszkopty z podwójnej ilości składników, a po ostudzeniu przekroić je na dwa spody). Przesiej mąkę z sodą i karobem (opcjonalnie). Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Do białek dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Dodawaj stopniowo po łyżce mąki z sodą i nadal delikatnie mieszaj łyżką. Na końcu dodaj olej i ponownie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Przez kolejnych 10 minut nie wyjmuj blachy z piekarnika. Następnie ostudź biszkopt, wyjmij go z formy. Zaparz mocną kawę lub herbatę – ½ szklanki.

Upiecz w sumie cztery identyczne spody biszkoptowe – lub tylko dwa, w zależności od tego, jak wysoki tort zechcesz przygotować.

Przygotowanie kremu orzechowego

Utrzyj miękkie masło. W osobnym naczyniu miksuj przez 3 minuty zimne mleko z kremem w proszku. Stopniowo dodaj utarte masło i miksuj jeszcze około minutę. Wstaw do lodówki. 

Przygotowanie masy śmietanowej

Ubij bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodając do smaku cukier puder. W osobnej misce lekko zmiksuj marscapone i dodawaj do niego po łyżce bitej śmietany. Mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą), delikatnie łącząc składniki. Wstaw do lodówki.

Przekładanie tortu

Sprawdź, czy masz gotowe wszystkie składniki: 4 bezglutenowe spody biszkoptowe, masy: śmietanową i orzechową, mocną kawę, dżem. Wszystkie blaty nasącz kawą (tylko z jednej strony). Na pierwszy blat nałóż ½ masy śmietanowej i rozprowadź ją równomiernie. Przykryj ją drugim spodem. Nałóż na niego dżem i 1/3 masy orzechowej. Całość przykryj trzecim blatem i nałóż na niego delikatnie pozostałą masę śmietanową. Rozprowadź ją równomiernie i nałóż ostatni, czwarty blat. Masą orzechową dokładnie posmaruj tort z wierzchu i po bokach. Możesz ozdobić kawałkami daktyli. Wstaw bezglutenowy tort orzechowy na kilka godzin do lodówki.

Warianty smakowe

Ten prosty tort można przygotować w różnych wariantach smakowych. Jeśli do masy śmietanowej dodasz bezglutenową kawę Inkę lub kawę rozpuszczalną 100% – otrzymasz bezglutenowy tort kawowy. Gotową masę orzechową możesz zastąpić świeżą masą z bitej śmietany, marscapone i np. mrożonych, zblendowanych malin z cukrem. Bezglutenowy tort możesz ozdobić świeżymi owocami, orzechami lub cukrową posypką bezglutenową. Jedno jest pewne: bezglutenowe Walentynki z takim tortem będą bardzo udane!

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!